Belirli süreli hizmet sözleşmesi ve eğitim gideri
Merhabalar,
Bilgisayar mühendisi olarak 01.05.2004 tarihinde işyeriyle belirli süreli hizmet sözleşmesi imzaladım. sözleşmenin bitiminden bir ay önce noterden işyerinden ayrılcağıma dair ihbarname çektim ve 01.05.2005 tarihinde işyeriyle sözleşmem bitmektedir. Ancak işveren sözleşmenin bitimiyle birlikte eğitim giderlerini benden talep etmektedir. Ki eğitim giderleri 2000$ ile 9000$ arasında olduğunu ve bunu kendisinin belirleyeceğini söylemektedir ve çevreleri geniş olduğu için beni hukuki olarak davalar açmakla(nefes alamayacak kadar..tabii ki mümkün değil ama..) tehdit etmektedir. Bu yüzden sizlerden yardım istemekteyim.
Sözleşmemdeki maddeler aşağıdaki gibidir.
Çalışanın yükümlülükleri:
Çalışan 2 yıl süre ile doğrudan ya da dolaylı olarak asla rekabet etmeyecek hangi neden ile olursa olsun iş akdinin sona ermesi halinde işveren ile aynı iş kolunda faaliyet gösteren rakip firma veya kuruluşlarda çalışamayacaktır
--İzmirde çalışıyorsam ve danışmanlık yapıyorsam istanbul ya da ankarada çalışmam cezai şart getirir mi?
Çalışanın mesleki gereksinimleri nedeniyle işveren gerek gördüğü taktirde çalışanı eğitime gönderebilir. Çalışan bu eğitimlere katılmayı peşinen kabul ve taahhut eder . Bu eğitimlerden sonra, çalışan bir yıl içinde her ne sebep olursa olsun işten ayrılırsa eğitim masraflarını ödemekle yükümlüdür.
--bir yıllık hizmetimi tamamladığım halde eğitim giderlerini ödemek durumunda mıyım
sözleşme sonunda Hesapların Tasfiye Şekli:
Sözleşmenin her ne şekilde olursa olsun sona ermesi halinde çalışanın işverene olan tüm borçlarının tamamı muaccel olur ve bunlar çalışanın adına tahakkuk etmiş her türlü alacak ve tazminatlarından(avanas,zarar karşılığı kesinti, eğitim giderleri, sözleşmede öngörülen maktu tazminat, cezai şartlar) öncelikle mahsup edilir.
--Bir yılı tamamladığım için 2 haftalık iznim, üç aylık birikmiş primim, maaşım, parttime olmadığım halde 3 ay boyunca aldığım part time maaştan kaynaklanan eksik tutarı alabilir miyim?
Primi ispatlayabileceğim tek kaynak bu konuda işveren tarafından atılmış email.