Belirli süreli sözleşmenin işçi tarafından feshi
Merhabalar herkese,
Şöyle bir senaryo üzerinden gidersek,
İşçi bir iş yeri ile belirli süreli iş sözleşmesi yaptı diyelim. 3 sene bu işyerinde çalışmayı kabul ediyorum şeklinde. Eğer 3 seneden önce iş yerinden ayrılırsan şu kadar tazminat ödemeyi kabul ediyorum diye de bir madde var.
Eğer ki işçi haklı bir neden olmaksızın, ihbar süresine de uyarak, sözleşmeyi tek taraflı fesh ederse sözleşmede adı geçen tazminatı ödemek durumunda kalır mı?
Sözleşmenin de belirli süreli iş sözleşmesi kurallarına uyduğunu farz edelim.
Hukukçu değilim, kendimden 3. tekil şahıs gibi bahsettim burada.
Teşekkürler.
Re: Belirli süreli sözleşmenin işçi tarafından feshi
Belirli süreli sözleşmenin süresinden önce feshedilmesi halinde cezai şart ödemesine ilişkin madde, karşılıklı ise geçerlidir. Sadece tek tarafa yükümlülük getiren bir madde ise geçerli değildir.
Açıklama için teşekkürler.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Belirli süreli sözleşmenin süresinden önce feshedilmesi halinde cezai şart ödemesine ilişkin madde, karşılıklı ise geçerlidir. Sadece tek tarafa yükümlülük getiren bir madde ise geçerli değildir.
Merhabalar,
Bir bankanın çağrı merkezinde çalışıyorum 18 aylık sözleşme imzaladım ve 18 aydan önce çıkmam halinde benden tazminat talep edeceklerini söylediler.Ağustos ayı itibariyle 9. ayım ve istifa etme sebebimde amerikaya staj sebebiyle gidecek olmam,yani eğitim nedeniyle istifa edersem kanunda benim yararıma olacak bir madde var mıdır?Birde ihbar süresi ne kadardır?Bunları öğrenmek istiyorum.
teşekkürler...
Alıntı:
snoptik rumuzlu üyeden alıntı
...
eğitim nedeniyle istifa edersem kanunda benim yararıma olacak bir madde var mıdır?.
Ne yazık ki bu konuda sizin yararınıza bir madde yok.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ne yazık ki bu konuda sizin yararınıza bir madde yok.
cevabınız için öncelikle teşekkür ederim...tazminat ödemekten nasıl kurtulabilirim yada mahkemeye giderse nasıl sonuçlanır?
Eğer tazminat eğitim masraflarına bağlı bir tazminatsa kurtulma şansınız ne yazık ki yok.
Eğitim giderleri ,çalışma sürenize oranlanarak ödemek zorunda kalırsınız.
Eğer eğitim giderlerine bağlanmış bir tazminat değil de, süresinden önce fesih durumunda her iki taraf için de geçerli kılınmamış tek taraflı,sadece sizin tazminat ödemenize dair bir şart ise zaten düşünmenize gerek yok,tek taraflı cezai şart maddesinin bir geçerliliği yoktur.Eğer karşılıklı olarak her iki taraf için de düzenlenmiş ise cezai şart,ne yazık ki bu durumdan da pek kurtuluş şansınız yok.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Eğer tazminat eğitim masraflarına bağlı bir tazminatsa kurtulma şansınız ne yazık ki yok.
Eğitim giderleri ,çalışma sürenize oranlanarak ödemek zorunda kalırsınız.
Eğer eğitim giderlerine bağlanmış bir tazminat değil de, süresinden önce fesih durumunda her iki taraf için de geçerli kılınmamış tek taraflı,sadece sizin tazminat ödemenize dair bir şart ise zaten düşünmenize gerek yok,tek taraflı cezai şart maddesinin bir geçerliliği yoktur.Eğer karşılıklı olarak her iki taraf için de düzenlenmiş ise cezai şart,ne yazık ki bu durumdan da pek kurtuluş şansınız yok.
işten çıkarken tazminat ödemeden yada 200-300 ytl gibi tazminatlar ödeyerek çıkan personeller olduğunu biliyorum yani insan kaynaklarına karşı sert duran ve tazminat ödemeyi kabul etmeyen personelden herhangi bir şey talep edemediklerini duydum.tazminat ödemeden ihbar süresine uyarak işten çıkarsam mahkemeye gidebilirler mi?birde 9 aylık çalışan olduğum için ihbar süresini 28 gün olarak biliyorum.bunun ne kadarı iş arama sürecidir birde maaşıma bloke koyabilirler bunun için dava açabilir miyim ?
ayrıca yardımlarınız için de çok teşekkür ederim...
Tarafların anlaşmaları halinde, sözleşmenin bitim tarihinden önce karşılıklı olarak feshedilmesi mümkündür. Anlaşma olmadığı taktirde, tarafların tazminat isteme hakları saklıdır. İşveren sözleşmeye göre çalışmanız gerektiği ancak çalışmadığınız süreler için -varsayalım ki-uğrayacağı zararlar için sizden tazminat talep etme hakkına sahiptir. Sözleşmede karşılıklı cezai şart maddesi olmasa bile.
Merhaba,
İşe girerken imzaladığım sözleşmede 2 yıldan önce istifa edersem eğitim masrafları, 3 aylık eğitim süresince aldığım maaş ve bunlara ek olarak 3 aylık net maaşım kadar tazminat ödeyeceğim yazılıydı. Karşılık olarak onlar beni işten çıkarırlarsa ödeyecekleri tazminat 3 maaş olarak yazılıydı. 10 ay çalışıp işten ayrıldım. İstenen meblağ çok yüksekti. Mahkeme tüm bu masrafları ödememe karar verir mi yoksa tüm bu meblağ fazla mı bulunur? Ya da en azından 10 ay çalıştığım için belli bir kısmını ödeyebilir miyim? Ayrıca sözleşmeyi imzalamadan önce görev yapacağım iş ve çalışma yeri belli değildi. Bu haklı istifa nedeni sayılabilir mi?
Teşekkürler