Veraset ve intikal vergisi beyannamesi
Dedemden bizlere bir ev bir de tarla kaldı.....Mirasçı olarak Babam-Amcam ve 3 halam var....Babam 2003 te vefat etti....Babamın payı bize nasıl yansır.
(Biz: 4 kardeş bir de annem var...)
Babam vefat ettiginde veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermedik şimdi verebilir miyiz.....Bu veraset ve intikal vergisi beyannamesi mirasçılardan birisinin vermesi yeterli midir? Amcamlar vermiş ayrıca bizim vermemiz gereklimidir?
Veraset ilamını mirasçıların herbirinin ayrı ayrı mı çıkarması gerekiyor....Mirasçılardan birisinin istemiyle çıkarılan ilam kafi mi?
Yanıtlarınız için teşekkürler........
Re: Veraset ve intikal vergisi beyannamesi
Alıntı:
serkanser rumuzlu üyeden alıntı
Dedemden bizlere bir ev bir de tarla kaldı.....Mirasçı olarak Babam-Amcam ve 3 halam var....Babam 2003 te vefat etti....Babamın payı bize nasıl yansır.
(Biz: 4 kardeş bir de annem var...)
Babam vefat ettiginde veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermedik şimdi verebilir miyiz.....Bu veraset ve intikal vergisi beyannamesi mirasçılardan birisinin vermesi yeterli midir? Amcamlar vermiş ayrıca bizim vermemiz gereklimidir?
Veraset ilamını mirasçıların herbirinin ayrı ayrı mı çıkarması gerekiyor....Mirasçılardan birisinin istemiyle çıkarılan ilam kafi mi?
Yanıtlarınız için teşekkürler........
Önce babanız vefat ettiyse, babanız dedenizin mirasçısı değildir.
Babanız yaşasaydı alacağı payı 4 kardeş eşit paylaşırsınız.
Önce dedeniz vefat ettiyse, dedenizin malının bir kısmı babanıza kalmıştır. Babanızın toplam malının 1/4'ü annenize kalacak, kardeşlerden her birine 3/16 pay düşecektir.
Veraset ilamını herhangi bir mirasçı çıkarabilir. Dedenizin veraset ilamını amcanız çıkarmıştır, ama amcanız babanızın mirasçısı olmadığı için babanızın veraset ilamını çıkartmamıştır. Ayrıca amcanız babanıza mirasçı olmadığı için babanız için veraset ve intikal vergisi beyannamesi de veremez.
Eğer babanız önce vefat ettiyse, dedenizin malının paylaşımı için babanızın veraset ilamına vs. gerek yoktur.
Dedenizin veraset ilamında zaten siz 4 kardeş mirasçı olarak gözükeceksiniz.
Dedenizin veraset ve intikal vergisi beyannamesini de tüm mirasçıların birlikte imzalayarak vermesi gerekir.
Cevap: Re: Veraset ve intikal vergisi beyannamesi
Herkese iyi akşamlar. Benim de bu konu ile ilgili bir sorum olacak, yanıt alabilirsem çok sevinirim. Babam, ilerleyen hastalığı nedeni ile Ocak 2009'da ortağı olduğu limited şirketteki hissesini ortağına devretti. Mayıs 2009'da babamı kaybettik. Kayıtlarından anladığım kadarı ile, ortağı babama bir miktar parayı devir işlemi sırasında ödemiş; kalan meblağ için de Garanti Bankası'na ait borç senedi vermiş (Aralık 2009'da ödenmek üzere). Bu senedin bir kopyasını babamın kişisel evrak dosyasında buldum, aslı bankada olmalı. Benim öğrenmek istediğim, bu senedi veraset ve intikal vergisi beyannamesi'nde belirtmemizin gerekip gerekmediği. Eğer belirtirsek, eski ortağımızın borcunu vadesi gelmeden ödemek zorunda kalması söz konusu olur mu? Eğer vadesi beklenecekse, bu durumda henüz tahsil etmediğimiz bir alacağın vergisini önceden ödemek zorunda kalmaz mıyız? Şimdiden teşekkür ederim.
Alıntı:
toothsome rumuzlu üyeden alıntı
Herkese iyi akşamlar. Benim de bu konu ile ilgili bir sorum olacak, yanıt alabilirsem çok sevinirim. Babam, ilerleyen hastalığı nedeni ile Ocak 2009'da ortağı olduğu limited şirketteki hissesini ortağına devretti. Mayıs 2009'da babamı kaybettik. Kayıtlarından anladığım kadarı ile, ortağı babama bir miktar parayı devir işlemi sırasında ödemiş; kalan meblağ için de Garanti Bankası'na ait borç senedi vermiş (Aralık 2009'da ödenmek üzere). Bu senedin bir kopyasını babamın kişisel evrak dosyasında buldum, aslı bankada olmalı. Benim öğrenmek istediğim, bu senedi veraset ve intikal vergisi beyannamesi'nde belirtmemizin gerekip gerekmediği. Eğer belirtirsek, eski ortağımızın borcunu vadesi gelmeden ödemek zorunda kalması söz konusu olur mu? Eğer vadesi beklenecekse, bu durumda henüz tahsil etmediğimiz bir alacağın vergisini önceden ödemek zorunda kalmaz mıyız? Şimdiden teşekkür ederim.
Senedin miktarı beş on tirlyon değilse merak etmeyin vergisini ödemek size dokunmaz. Türkiyede veraset vergis hem çok cüzi miktarda alınır hemde 3 yılda altı taksitte ödenir. Verilen yüz veraset beyannamesinin 90 ında ödenecek vergi çıkmaz. Senedin vadesini de her halükarda beklemek zorundasınız. Ancak aslı yoksa hiç bir şey tahsil edemezsiniz.
İyi akşamlar Selçuk bey, hızlı yanıtınız için teşekkür ederim. Öğrenebildiğim kadarı ile, banka tarafından hazırlanan borç senedinin aslı bankada, kopyaları alacaklıda ve borçluda kalıyor. Ödenecek tutar 10.000 TL. Merak ettiğim şu; eğer beyannameye dahil etmezsek, aralık ayında banka parayı tahsil ettiğinde bize ödeme yapmayabilir mi? 'Vergisini ödememişsiniz bunun' deme hakkı var mı?
Cevap: Veraset ve intikal vergisi beyannamesi
1992 senesinde babam vefat etmişdi ben ve kızkardeşim 7-8 yaşında oldğumuz için vasimiz amcam oldu babamın olan mal varlığını amcamın kulandığını düşünüyorum amcam bu maları kulanma hakına saipmidir babama ait eskiye dönük maları nasıl öğrenirim