Boşanmada Patent Belgesinin durumu
Eşim anlaşmalı boşanmak istiyor ancak şartlarında patentini aldığım bir ürünün belgesi var. Patent benim adıma kayıtlı ve evliliğimiz süresi içerisinde almıştım.
Henuz patentli üründen herhangibir maddi gelir sağlanmadı. Bu durumda patentli belgemin yarısını talep etme gibi bir hakkı, yada boşanma sonrasında ileride bu belge sayesinde kazanclarıma hak talep edebilirmi?
Özetle, maddi bir getirisi olmamış bir belge üzerinde hak talep etme yetkisi varmıdır varsa nasıl paylaştırılır?
saygılar
Re: Boşanmada Patent Belgesinin durumu
Alıntı:
0987654321 rumuzlu üyeden alıntı
Eşim anlaşmalı boşanmak istiyor ancak şartlarında patentini aldığım bir ürünün belgesi var. Patent benim adıma kayıtlı ve evliliğimiz süresi içerisinde almıştım.
Henuz patentli üründen herhangibir maddi gelir sağlanmadı. Bu durumda patentli belgemin yarısını talep etme gibi bir hakkı, yada boşanma sonrasında ileride bu belge sayesinde kazanclarıma hak talep edebilirmi?
Özetle, maddi bir getirisi olmamış bir belge üzerinde hak talep etme yetkisi varmıdır varsa nasıl paylaştırılır?
saygılar
patent size ait bir maldır..tıpkı bir laborantın işinden kazanarak aldığı bri mikroskop gibi ve bu mikroskop dişçinin işinde kullanmak zorunda olduğu bir aracıdır..yaptığı işin ayrılmaz parçalarındandır... eşiniz ancak sizin kişisel mallarınıza ortak olamaz...kişisel mallar ise nelerdir derseniz ikiye ayrılır kanundan ve sözleşmeden doğan kişisel mallar olmak üzere;
kanundan doğanlar;
1-eşlerden yalnız birinin kişilsel kullanımına yarayan eşya,
2-mal rejiminin başlangıcından eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
3-manevi tazminat alacakaları,
4-kişisel malların yerine geçen değerlerdir..
bir de sözleşmeden doğan kişisel mallar vardır bunlarsa; bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerleridirler..
bundan dolayı sizin patentiniz işinizden dolayı kazandığınız bir malınızdır..eğer anlaşmalı boşanıp da siz vermediğiniz sürece eşiniz bunu sizden çekişmeli boşanmada alamaz....
vermiş olduğunuz bilgilerden anladığım kadarı ile şahsım adına almış olduğum patent belgesi kişisel bir malım olup, ortak paylaşım alanına girmemekte ve boşanma sebebiyle paylaşmak zorunda olmadığım dır.
teşekkür ederim.
saygılar
üzücü bir durum geçmiş olsun