Merhaba,
Ben soyadımla beraber annemin kızlık soyadınıda almak istoyorum.Bu mümkün mü?
Printable View
Merhaba,
Ben soyadımla beraber annemin kızlık soyadınıda almak istoyorum.Bu mümkün mü?
Sayın Açıkgöz. Bu mümkün gözükmüyor. Aslında "kızlık soyadı"nı kullanma Medeni Kanunun 187. maddesinde tanınmış bir hak orada "III. Kadının soyadı
Madde 187 - Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir." demekte. Sizin sorunuzun bura ile alakası olmadığını düşünüyorum. Poızisyonunuzu yazarsanız daha ayrıntılı cevaplanbilir. Sorunuz Soyadı Kanunu ışığında da olumsuz cevaplanacaktır.
Bu kanunun 5. maddesine "Mümeyyiz olan reşit soy adını seçmekte serbesttir.Akıl hastalığı ve akıl zaifliği dolayısiyle vesayet altına alınmış olan reşidin adını babası, yok ise anası, bu da yok ise vasisi seçer." demekte ama seçim ve belirleme hakkının bu kanunun tanıdığı süre içerisde yapılmasını kastetmekte. Bu kanunun 10. maddesinde "Bu kanunun tayin ettiği müddet geçtikten sonra soyadlarını değiştirmek istiyenler Kanunu Medeninin bu baptaki hükümlerine tabi olurlar." demekte.
Medeni kanun ise 321. mddesinde "Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çifte soyadı taşıyorsa çocuk onun bekarlık soyadını taşır." demekte.
İyi çalışmalar
İki soyadın hangi hallerde kullanılacağı kanunda belli. Ama şöyle bir çözüm olabilir:
Annenizin kızlık soyadını isim değişikliği davasıyla ikinci veya üçüncü isim olarak almanız mümkün olabilir. :o
Ama çocuklarınıza geçmesi için onlara da annenizin soyadını isim olarak koymanız gerekir.
Veya soyadı değişikliği davasıyla sadece annenizin soyadını alabilirsiniz. Babanızın soyadını kullanamazsınız.
Sayın unluturk,
21 yaşında üniversite öğrencisiyim.Baba ben 2 yaşında iken öldü.Annemle beraber kalıyorum