İşe girişte talep edilen belgeler
İşe alımda nüfus cüzdanı fotokopisi , ikametgah vs. gibi bir çok özel bilgi içeren belge talep ediliyor. Hatta diplomamızın fotokopisi alınıyor. Bu belgelerin işyerinde tutulmasının resmi gerekçesi nedir?
Benim kimlik bilgilerimin tüm detayıyla işverenin elinde olması. hatta kanunan bu belgelerle farklı işlemler yapılabiliyor olması beni tedirgin ediyor.
Son olarak işe alımım gerçekleştiği, sigorta girişimin bir gün sonra yapılacağı bir iş yerinde kalacak yer problemimin çözülmemesi üzerine , çalışmama kararı alarak sigorta girişim yapılmadan herşeyin iptal edilmesini istediğimi belirttim.
ve belgelerimin geri gönderilmesini talep ettim. Devlet denetimleri olduğu için acil mühendis ihtiyaçları vardı ve denetimde beni sigortasız olarak çalışıyor göstermeleri imkansız. Sigorta giriş çıkışlarımı kontrol ediyorum giriş yapılmamış ancak 1.5 haftadır belgelerimi göndermediler. Durum beni rahatsız ettiği için kimliğimi yeniliyorum.
Ancak her işe alımda benzer bir tedirginlik sözkonusu. Talep edilen belgelerin gizliliği sözkonusu mudur ve işyerinin bunları talep etmesiyle birlikte dosyalamasının hukuki gerekçeleri nelerdir?
Bu gibi durumlarda mağdur olmamak için izleyebileceğimiz bir yol var mı?
teşekkürler..
Re: İşe girişte talep edilen belgeler
sevgili arkadaş , iş müracaatını yaptığınız kurum müfettişler tarafından devamlı denetlenmekte olan bir kurumsa , sizi de kadrolarına dahil edemeden çalıştıramıyorlarsa ve kadro için de ilgili bakanlık onayı gerekiyorsa ve bakanlık yönetmeliklerinde ilgili evrakları noksansız ve tastamam istiyorsa FİRMANIZ NE YAPSIN ? atama yapsa suç oluyor yapmasa suç??? istenen evrakların tamamını vermeniz gerekir. firmada iş müracaatları dosyasına ve dolayısıyla arşivine bunu ekler. çünkü denetimlerde bu personeli nereden buldun da işe aldın? sorusunu bir müfettiş sorabilir , veya iş müracaatları evraklarını isteyebilir.. geri verip vermemek de firmanın bileceği bir iştir. size düşen bunu gelen giden evrak defterine zimmetli bir şekilde vermektir.
Cevap: Re: İşe girişte talep edilen belgeler
İyi günler;
Bu evraklar hakkında benimde bir sorum var. Bu evrakları bugün yeni bir işe gireceğim diye hepsini hazırladım. Şimdi be bu evrakların hepsinin fotokopilerini çeksem, bu iş yerini bırakırsam başka bir işe girişte tekrar lazım olacağı için fotokopileri kullanabilir miyim? Mesela ikametgah adresim aylar geçse de aynı ise ne diye yeniden ikametgah belgesi alayım ki veya sağlık raporu (ciğer filmi) ne kadar süre geçerli, 1 yıl olması gerekmiyor mu? Sık sık iş değiştirirsem ha bire ciğer filmi mi çektireceğim?