Geçikme Faizinin Uygulamasi Nasil Yapilir?
geçikme faizi uygulaması aylık olarak örnek verirsem;
50 ytl ödemede yapılmadı ay geçitiği gün yada bir sonraki ayın 3 günü geçtiğinde %5 olarak uygyulanır yani 2,5 ytl 52,5 ytl olur
sonraki ay gene ödenmedi o ayki 50 ytl ödenmedi öncekide ödenmedi şimdi nasıl olacak eskiye ayrı yeni ayki ayrı ayrımı faiz hesaplanacak bu işin kuralı yada muhasebesi nedir bilen varsa sevinirim çok teşekkür ederim.
Re: Geçikme Faizinin Uygulamasi Nasil Yapilir?
Alıntı:
hustun rumuzlu üyeden alıntı
geçikme faizi uygulaması aylık olarak örnek verirsem;
50 ytl ödemede yapılmadı ay geçitiği gün yada bir sonraki ayın 3 günü geçtiğinde %5 olarak uygyulanır yani 2,5 ytl 52,5 ytl olur
sonraki ay gene ödenmedi o ayki 50 ytl ödenmedi öncekide ödenmedi şimdi nasıl olacak eskiye ayrı yeni ayki ayrı ayrımı faiz hesaplanacak bu işin kuralı yada muhasebesi nedir bilen varsa sevinirim çok teşekkür ederim.
Ödenmeyen her 100 liranın üzerinden ödenmesi gereken tarihten 1 ay geçtiği zaman 5 lira gecikme tazminatı alınır. (Kanundaki ifadesi faiz değil gecikme tazminatıdır.)
Dolayısıyla 2 ay geçince 10, 3 ay geçince 15 YTL ... Gecikme tazminatının tazminatı olmaz.
Gecikme tazminatı ile ilgili maddede gecikme tazminatı ifadesinin icra takibi ile ilgili ifadeden sonra olması gecikme tazminatının icra takibi yapıldığı takdirde alınacağını da düşündürmekte.
Ben bu konuyu birkaç kez sormuştum ama açıklığa kavuşmadı.
Benim düşüncem 1 ay gecikince ödemeyeceğinden şüphe ediyorsanız komşu demeyip icra takibi yapmak gerekir.
Veya icra takibi yapmama konusunda hoşgörü gösteriliyorsa gecikme tazminatı da talep edilmemeli (mi?)