İştirak nafakasında düzenli artış var mıdır
Merhabalar 10.06.2006 yılında anlaşmalı boşandım ve babası oğluma aylık 300 ytl ödeme yapıyor bu zamana kadar hiç bir şekilde ne oğlunun maddi nede manevi sorunlarıyla ilgilenmedi ve yedi aydırda aramıyor.Geçen yıl okula başladı ve temmuz ayının 2007 yılında bir artış yapması gerektiğini oğlana sünnet yapacağımı söyledim ama kesinlikle olmaz ve beni ilgilendirmez dedi.Sormak istediğim kanunen bu konuda hakkım nedir. Şu an kendim kirada oturuyorum ve belirli bir geçim sıtandartlarındayım.Kendisi TSK pilot ve kendi evinde oturuyor annesiyle birlikte acaba bir mahkeme açıp atıyorum her yıl %10 artış gibi bir istemde buluna bilirmiyim malum ben her yıl kirama bir artış yapıyorum ve iki yıldırda çalıştığım yerde zam alamadık sökter kötü olduğu için hadi kısa vadede idare ediyoruz ama ileride masrafları arttığında ne olucak örneğin bu sene maddi olanaksızlıktan oğlumu sünnet ettiremedim.Bir bilgi vere bilirseniz çok memnun olurum.Birde bu masrafları karşılaya bilmek için iki işte çalışıyorum bu problem yaratır mı ?
Re: İştirak nafakasında düzenli artış var mıdır
Alıntı:
miror35 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar 10.06.2006 yılında anlaşmalı boşandım ve babası oğluma aylık 300 ytl ödeme yapıyor bu zamana kadar hiç bir şekilde ne oğlunun maddi nede manevi sorunlarıyla ilgilenmedi ve yedi aydırda aramıyor.Geçen yıl okula başladı ve temmuz ayının 2007 yılında bir artış yapması gerektiğini oğlana sünnet yapacağımı söyledim ama kesinlikle olmaz ve beni ilgilendirmez dedi.Sormak istediğim kanunen bu konuda hakkım nedir. Şu an kendim kirada oturuyorum ve belirli bir geçim sıtandartlarındayım.Kendisi TSK pilot ve kendi evinde oturuyor annesiyle birlikte acaba bir mahkeme açıp atıyorum her yıl %10 artış gibi bir istemde buluna bilirmiyim malum ben her yıl kirama bir artış yapıyorum ve iki yıldırda çalıştığım yerde zam alamadık sökter kötü olduğu için hadi kısa vadede idare ediyoruz ama ileride masrafları arttığında ne olucak örneğin bu sene maddi olanaksızlıktan oğlumu sünnet ettiremedim.Bir bilgi vere bilirseniz çok memnun olurum.Birde bu masrafları karşılaya bilmek için iki işte çalışıyorum bu problem yaratır mı ?
İştirak nafakası davası açıp çocuğun ihtiyaçlarındaki artış ve enflasyon nedeniyle daha fazla iştirak nafakası talep edebilirsiniz.
(Talebinizi somut bir rakamla belirtin. 600 YTL gibi. Talep ettiğiniz rakam veya daha azı nafaka olarak bağlanacaktır.)
Aynı davada yıllık TÜFE oranında artış da talep edebilirsiniz. Bu da kararda belirtilirse otomatikman o şekilde artış olur.
Ancak çocuğun ihtiyaçları ilerleyen yıllarda daha da artabileceği için enflasyon oranında artış yapılsa bile yeniden iştirak nafakası artışı için dava açma hakkınız da saklı.
Yeter ki gerekçeleriniz makul, ve belgelenebilir olsun.
bu bayan neden sadece babasından bekliyor bu nafakayı kendisi neden iştirak nafakası vermiyormuş ? hemde çalışıyorum diyor . bakamıyorsan ver çocuğu babasına o okutsun .neden bunu düşünmüyorda direk nafaka artışını düşünüyor acaba .
Medeni Kanun;
1. Hâkimin takdir yetkisi
Madde 182.- Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.
Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.
Hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Alıntı:
bu bayan neden sadece babasından bekliyor bu nafakayı kendisi neden iştirak nafakası vermiyormuş ?
Kibfeyzo; bu bayan (!) iştirak nafakası veriyor..., NASIL?? Çocuğunun daimi yanında olarak; onu yetiştirerek...
Ancak yasal olarak da iştirak nafakası ile muhatap olabilir tabii ki "bu bayan"
Nasıl?? Çocuğu baba bakar,,,ve 300.-ytl.yi bu bayan(!) öder.
Acaba babanın bu 300.-ytl. ile çocuğun hem ihtiyaçlarını karşılaması, hem kendisinin bilfiil çalışması, hem de bakımını sağlaması mümkün olabilir mi???
Alıntı:
Şu an kendim kirada oturuyorum ve belirli bir geçim sıtandartlarındayım.
Alıntı:
Birde bu masrafları karşılaya bilmek için iki işte çalışıyorum bu problem yaratır mı ?.
Demek mümkün olabiliyor...
Jupiter Pardon Anlayamadim
Yorumlar Ve Açiklayici Bilgi Için Teşekkür Ederim.
Alıntı:
Jupiter_30 rumuzlu üyeden alıntı
Demek mümkün olabiliyor...
AÇIKLAMANIZA GEREK YOK SİZİ ŞÖYLE BİR İNCELEYİNCE TUZ BASTIĞIMI FARKETTİM GEÇMİŞ OLSUN AMA UNUTMAYIN HAYATTA NE EKERSENİZ ONU BİÇERSİNİZ SEVGİ EKERSENİZ SEVGİ NEFRET EKERSENİZ NEFRET HAL BÖYLE OLUNCA KORKUP KAÇAR HERKES BİR BAKMIŞSINIZ HAYATINIZDA SADECE KORKUP KACAN BİR AİLE
Sevgili miror35 adlı kullanıcı.Benim yaram yok tuza ihtiyacımda...Zaten halihazırdaki cevap size ait olmayan bir önceki cevap içindi.
:o
Alıntı:
cognis rumuzlu üyeden alıntı
Medeni Kanun;
1. Hâkimin takdir yetkisi
Madde 182.- Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.
Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.
Hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Kibfeyzo; bu bayan (!) iştirak nafakası veriyor..., NASIL?? Çocuğunun daimi yanında olarak; onu yetiştirerek...
Ancak yasal olarak da iştirak nafakası ile muhatap olabilir tabii ki "bu bayan"
Nasıl?? Çocuğu baba bakar,,,ve 300.-ytl.yi bu bayan(!) öder.
Acaba babanın bu 300.-ytl. ile çocuğun hem ihtiyaçlarını karşılaması, hem kendisinin bilfiil çalışması, hem de bakımını sağlaması mümkün olabilir mi???
ya bırakın bu kadın koruyuculuğunu hayat kadın için ne kadar zor ise erkek içinde aynı şiddette zordur .artık bayanların iş bulmaları dahada kolaylaştı .şöyle bi etrafınıza bakın her tarafta bayan eleman aranıyor yazıları hiç görmüyomusunuz yaniii.,
7 yaşında bir çocuğun anneye muhtaçlığı fizyolojik olarak bitmiştir .madem bakamıyor versin babasına o baksın diyorum yanlışmı söylüyorum yani.bütün çocuklar annelerinin yanında kalacak diye bi yasamı var ?benmi bilmiyorum .,
sayın bayan arkadaş 300 ytl alıyormuş artı iki iştede çalışıyormuş. oldu olacak bide sendika kurun hersene bu nafaka paralarını arttırmak için .oh ne güzel ya ....