Dernek Defterinde Tahribat Yapılması Resmi Evrakta Sahtecilik midir?
Arkadaşlar,
Herkese Selamlar! Hayli ilginç bir durumla karşı karşıyayım.
Maddi manevi tazminat davası açtığım bir şahıs (kendisi aynı zamanda dernek başkanıdır) mahkemeye delil olarak dernek defterinin bir sayfasının kopyasını sundu. Fakat delil olarak sunulan dernek sayfası üstünde çeşitli oynamalar ve değişiklikler yapıldığı çok açık.
Bu durumu mahkemeye tabiki yazılı olarak bildireceğim ama savcılığa da suç duyurusu yapmak istiyorum.
Dernekler içişleri bakanlığına bağlı olduğu için ve defteri düzenleyen ve defterde tahribat yapan şahıs (dernek başkanı) memur mu sayılmaktadır?
Burada dernek defterinde yapılan oynama resmi evrakta sahtecilik midir, yoksa özel evrakta sahtecilik midir?
Dernekler dernekler dairesi başkanlığına bağlı. Bu noktada şikayet merci savcılık mı, dernekler dairesi başkanlığı mı olmaldır?
Halen devam eden mahkemede bu olayı nasıl açıklamamı önerirsiniz?
Göstereceğiniz ilgi ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar,
Re: Dernek Defterinde Tahribat Yapılması Resmi Evrakta Sahtecilik midir?
Merhabalar
Evrağın nasıl bir evrak olduğuna göre değişir.Ancak özel evrakta sahtecilik gibi geldi bana.Dernekler dairesi Başkanlığına durumu bildirirsiniz ama Savcılığa şikayet etmeniz gerekiyor.
Saygılarımla
İlginiz için teşekkürler.
elimdeki belge dernek karar defterinin bir kopyası. Benim davam ile ilgili olan yazılar sonradan eklenmiş bariz olarak.
Dernek defterinin her sayfasında resmi bir mühür var. Bütün dernekler zaten içişleri bakanlığına bağlı. Bundan dolayı dernek defterinin de resmi evrak olması lazım diye düşünüyorum.
Bu arada dernek defterine yazı yazan insan memur olarak mı değerlendirilir?
Resmi evrakta sahtecilik suçunun işlenebilmesi için, devlet memurunun görevi icra ederken sahte bir belge düzenlemesi ya da bir belgenin aslını değiştirmesi gerekmektedir. Özel şahısların işlediği sahtecilik suçunun, resmi evrakta sahtecilik suçu oluşturması için, sahte olarak tanzim edilen belgenin, kanunen resmi evrak sayılan belgelerden olması gerekir.Emre veya hamile yazılı kambiyo senetleri, emtiayı temsil eden evrak, ortaklık veya alacaklık sağlayarak belli bir meblağı temsil eden hisse senetleri, tahviller, hazine bonoları gibi kıymetler, kıymetli evrak, mali değerleri temsil eden evrak, ihraç edenin mali yükümlülüklerini içeren her türlü evraklarda sahtekarlıklar resmi evrakta sahtekarlık sayılmıştır.
Bu nedenle dernek karar defterinin resmi evrak sayılmayacağı açıktır. Ancak, Kanun, sahteliği sabit oluncaya kadar muteber olan evraklarda sahtekarlığı ağırlaştırıcı sebep saymıştır. Bu nedenle, dernek defteri üzerindeki sahtekarlığın bu şekilde incelenip değerlendirilmesinde yarar vardır.
Alıntı:
Av.Ragıp Atay rumuzlu üyeden alıntı
Özel şahısların işlediği sahtecilik suçunun, resmi evrakta sahtecilik suçu oluşturması için, sahte olarak tanzim edilen belgenin, kanunen resmi evrak sayılan belgelerden olması gerekir.
Bu nedenle dernek karar defterinin resmi evrak sayılmayacağı açıktır.
Ragıp Bey,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Dernekler kanununa göre dernek karar defterinin her sayfasının iç işleri bakanlığına bağlı dernekler biriminden ya da noterden onaylı olması zorunludur.
Bu durumda dernek defteri kanunen resmi evrak sayılan bir belgemi olmaktadır?
Ayrıca bu tip bir belgenin mahkemeye delil olarak sunulması ne gibi bir suç teşkil etmektedir?
Alıntı:
Av.Ragıp Atay rumuzlu üyeden alıntı
Resmi evrakta sahtecilik suçunun işlenebilmesi için, devlet memurunun görevi icra ederken sahte bir belge düzenlemesi ya da bir belgenin aslını değiştirmesi gerekmektedir.
Degerli AVukatim, bu ifadenize gore, Dernek Genel Kurul evraklarida (Hazirun listesi, Dernek denetim kurulu evraklarida, ozel evrakmi sayilir?
Saygilarimla