Doğumdan sonra sebepsiz işten çıkarılma
merhaba,
ben 12.01.2000 tarihinde özel bir firmada çalışmaya başladım. 31.03.2001 tarihinde sigortadan benden yazı alarak düşüldü ve tekrar girişin 01.10.2001 tarihinde yeniden yapıldı. Takii hamile kalıp doğum yapana kadar. 37.haftaya kadar resmi izin çıkış raporum vardı ama işlerimin yoğunluğu nedeni ile 39. haftaya kadar yani gayri resmi olarak 11.04.2008 tarihine kadar çalıştım. 13.04.2008 tarihinde ise doğum yaptım. resmi olarak işe başlamam gereken tarih 14.07.2008 iken 18 gün fazla çalıştığından 01.08.2008 işe başlamam gerekirken amirimin 24.07.2008 tarihinde işime son verildiğini duydum. (31.07.2008 çıkışlı olacakmışım)
1. tazminatım ssk maaşlarımızın eksik gösterilmesinden ve 01.10.2001 tarihinden hesaplanmasında dolayı eksik gözüküyor,
2. görüşmeye gittiğimde yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı tazminatımı almadım herhangi bir evrak imzalamadım,
3. tekrar aradıklarında bu şekilde kabul ediyorsan edeceğimi aski halde beni devamsız olarak gösterip tazminatsız çıkış yapacaklarını bildirdiler bende yasal işleme başlayacağımı söyledim.
4. ilk görüşmeye gittiğimde ise çıkış feshimin doğumdan sonra verimsizleşeceğimden olduğunu söylemişlerdi fakat tazminat tutarına itiraz ettiğimden işi devemsızlığa çevirdiler ve rekeransta vermiyecekleri konusunda tehdit ettiler.
5. feshi ise yazılı olarakta yani resmi olarakta bildirmediler.
yapmam gerekenler konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim. ne zamana kadar yasal işleme başvurmam gerekir. maaş konusunda ispatlarım var. işe iade davası açabileceğimi söyleyenler var ama sıcak bakmıyorum. sizce doğru olan ne.?
Re: Doğumdan sonra sebepsiz işten çıkarılma
Bir an önce noter kanalıyla işveren tarafından sözleşmenizin usulsüz olarak sona erdirildiğini belirtip,bu nedenle ihbar-kıdem tazminatı ve kullanılmamış izin ücretlerinin ödenmesi için ihtarda bulunun.
2001 çıkış döneminde çalışmaya devam ettiğinizi belgeleyebiliyorsanız bu konuda hizmet tesbit davası açabilirsiniz.
Ödenen primlerinizin gerçek maaşınızdan düşük ödenmesi nedeniyle bölge çalışma müdürlüğü ve SGK ya şikayette bulunabilirsiniz.
Alacaklarınızın ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
Erdoğan Bey'in cevabına ilave olarak şunu da belirtmekte yarar görüyorum.
İş Yasası'nın 5. maddesine göre, gebelik veya doğum gibi nedenlerle kadın işçilerin işine son verilmesi ayrımcılık ve hatta cinsiyet ayrımcılığıdır. Bu nedenle ihbar ve kıdem tazmiantlarınız için dava açarken, 5. maddeye dayanarak 4 maaşa kadar bir ayrımcılık tazminatı da isteyebilirsiniz. Bu konuda Yargıtay kararları var. Davanızı açarken, doğum nedeniyle işinize son verilidiğini iddia ve ispat etmeniz gerekir.
Kolay gelsin, selamlar.
ilginiz için çok teşekkür ederim.
1. kadın işçiler için açılan dava hakkında bilgim var. ama firmada davranışıma yani mahkemeye verirsem şayet devamsızlıktan çıkardıklarını idda edeceklerini söylüyorlar.
2. hizmet tespit davasında sigortasız çalıştırdıkları dönemde temmuz ayında alınan diğer arkadaşında sigortasını benimle birlikte 01.10.2001 tarihinde yaptılar. dolayısı ile onu tanık olarak göstermem gerekirse tanıklığı kabul olurmu.
3.özel sektör olduğu için tanık olarak gösterebileceklerim çoğunlukla şirket içinden olması gerekiyor. Mahkemede gizli tanık tabep etme hakkım varmı. yani bunu sadece benim, hakimin ve tanık dışında kimsenin bilmesini istemiyorum. ilginize tekrar teşekkür ederim.
1) Hamile iken çıkarıldığınız zaten raporlarla bellidir. İspat konusunda çak fazlazorlanacağınızı zannetmiyorum. Yine de tanık bulmaya çalışın.
2)Hizmet tespiti davalarında belge yoksa bordro tanığı gerekiyor. Yani aynı dönemde sigortalı olan işçinin tanıklığı öncelikle aranıyor. Bu mümkün olmazasa komşu işlyerlerinden kayıtlı (sigortalı veya bağkurlu) tanık da olabilir.
3) Gizli tanık diye bir yöntem yoktur. Bazı ceza davalarında ve sınırlı durumlarda gzili tanık olur. Ama hukuk mahkemelerinde (iş mahkemesinde de) gizlitanık olmaz.