-
İhbar tazminatı
02.06.2008 tarihinde basladigim isime onceden herhangi bir bildirim yapilmadan 01.08.2008 tarihinde son verildi. Aramizda herhangi bir yazili sozlesme olmamasina karsin ise basladigim tarihte sigortaya girisim yapildi. Isverenden ihbar tazminatimi talep ettigimde, bana "Kanunen iki aylık deneme süresi dolmadan çıkarmamız halinde ihbar tazminatı ödemiyoruz. Senin de işe girişinden itibaren iki ay dolmadan önce çıkardım" seklinde cevap verdi. Kanunen boyle birsey soz konusu mudur? Bu sartlar altinda ihbar tazminati alabilir miyim? Tesekkur ederim.
-
Re: İhbar tazminati
İş kanununda tanımlanmış bir ihbar süresi yoktur.
Yazılı yapılan iş sözleşmelerinde tarafların isteği doğrultusunda deneme süresi tanımlanabileceği ve bu deneme süresinin en fazla 2 ay olabileceği belirtilmiştir.
Yani siz iş sözleşmenizde 3 aylık deneme süresi belirleyemezsiniz denmiştir.
Sözleşmenizde bir deneme süresinden bahsedilmemiş ise, işe başladıktan 1 gün sonra sözleşmenizin sona erdirilmesi durumunda ihbar süresine uyulma zorunluluğu vardır.
İşverene bir ihtar göndererek ihbar tazminatınızın ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildirin derim.Ödenmez ise iş mahkemesinde dava açarak alabilirsiniz.
-
Re: İhbar tazminati
Erdogan bey oncelikle tesekkur ederim. Yazili sozlesme olmadigi durumlarda, ki benim durumumda yok, isveren ihbar tazminatini odememek icin 2 aylik deneme suresi mazeretini kullanabilir mi? Kanunlar isverene bu hakki taniyor mu?