Devlet Memuru Ticari işletme sahibi olabilir mi?
Bu yılki kpss sınavında iyi bir puan aldım ve ingilizce öğretmeni olarak atanmayı bekliyorum. yalnız üzerime kayıtlı bir ticari taksi var. bu durum benim devlet memuru olmama engelmi? devretmem gerekirmi yoksa memuriyetten önce üzerimde olduğu için sorun teşkil etmezmi? bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
Re: Devlet Memuru Ticari işletme sahibi olabilirmi?
Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı:
Madde 28 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK - 12; Değiştirilerek kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)
Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,
Sorunuzun cevabı bu olmalı.657 sayılı DMK dan alınmıştır.
İyi günler...
Olamaz. Taksiyi devretmen gerekiyor.
teşekkür ederim arkadaşlar yalnız dün il milli eğitim müdürlüğü ile görüştüm. ben çalışmadığım taktirde problem olmayacağını çünkü memuriyetten önce edinilmiş bir hak olduğunu söylediler.
İyi demişler.Ellerinde hazır bir koz olur.
Memurun ticari faaliyette "Kazanılmış hak"kı olduğunu ilk defa duyuyorum.
İyi günler...
Burada 2 ayrı yasak var. Hem devlet memuru olarak taksicilik yapamazsınız. Ham de taksici olarak devlet memurluğu yapamazsınız. Eğer taksicilikten başka bir işle uğraştığınız tesbit edilirse, taksi plakası iptal olur.