Evimde tadilat yaptırıken yan komşumun duvarlarının boyalarınn döküldüğü şikayeti geldi.
Komşum; duvarı kendi boyacısına boyatmak ve buna karşı tüm yükümlülüğü bana ödetmek istiyor.
Bu konu hakkında bilgi almak itiyorum.
Printable View
Evimde tadilat yaptırıken yan komşumun duvarlarının boyalarınn döküldüğü şikayeti geldi.
Komşum; duvarı kendi boyacısına boyatmak ve buna karşı tüm yükümlülüğü bana ödetmek istiyor.
Bu konu hakkında bilgi almak itiyorum.
Sizin, kendi evinizde tadilat yapmaniz esnasinda, komsunuzun duvar boyalarinin nasil dökülebildigini, anlayabilmis degilim. Detaylibilgi vermemissiniz; ancak benim kanaatime göre; hayatin olagan akisi içinde böyle bir sey mümkün olamamasi gerekir ve dolayisiyla sizin de sorumlu olmamaniz icap eder. Komsunuzun sizden tazminat isteyebilmesi için, söz konusu zarari ve bu zararin sizden kaynaklandigini açik bir sekilde ispatlayabilmesi gerekmektedir.
Konuyu açayım biraz.
Banyo tadilatı yaptırırken, dolayısı ile fayans kırma işlemleri oldu. Sanırım bu işlem sırasında apartmandaki yan komşumun duvarında boya dökülmeleri olmuş. Komşum 1 duvar yerine tüm odayı kendi boyacısına boyatmak ve ücretini bana ödetmek istiyor.
Anladigim kadari ile sizin banyonuz ile komsunuzun odasi bitisiktir. Belki bina da çok eskidir. Öncelikle; bir binada banyo,Wc, mutfak gibi islak mekanlarin, mimari projede sirt sirta verilerek çözümlenmesi gerekir. Ve de normal tadilatlarda, bir banyoda tadilat yapilirken, yan dairede zararin meydana gelmesi normal sartlarda, zor ve hatta imkansizdir.Kanimca; sizin binanin eski olmasi, kullanilan malzemenin kalitesizligi ve ayrica mimari projede hata olmasi gibi sebepler ile de, komsu dairede zarar olusmus olabilir. En azindan; komsunuzun, odanin tamamina ait onarim maliyetini size yükletmemesi gerektigi görüsündeyim. Yukarida izah ettigim hususlar çerçevesinde, zararin olusmasinda kendinizi suçlu buluyorsaniz, komsunuzla, sadece bir duvarin onarim bedeli konusunda anlasmaya çalisbilirsiniz. Bedelini siz ödediginize göre, kendi ustaniza yaptirmaniz da mümkündür.
Sn Zara,
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz gibi benim banyom ile komşumun odası bitişik. Komşum evde köpek besliyor. Banyoya elimizi bile yıkamaya gi,rdiğimiz zaman köpek havlıyordu, bu ses de bizi oldukça rahatsız ediyordu. Bu yüzden banyo duvarını ytong ile kalınlaştırdık. Sanırım bu arada komşumun duvarında problem oldu. Komşuma duvarını onarabileceğimi söyledim, fakat bunu kabul etmedi kendi ustasını getirecekmiş. Ben de bir yandan şüphelendim, tüm iyi niyetime rağmen kuşkulandım. Acaba bilirkişi getirip duvardaki hasarı rapor edip, sonra da duvarı kendisi onartıp parasını bizden mi isteyecek. Biliyorum biraz panaroyakça bir yaklaşım oldu. Kusuruma bakmayın, bütün detayları öğrenmek isterim. Teşekkürler...
Düsünceniz ve yaklasiminiz hiç de paranoyakça degildir. Vatandaslasin ne kadar sudan sebeplerle ve enti püften "olaylar" nedeni ile dava açtiklarini bir bilseniz! Öncelikle sunu söyleyeyim ki; böyle bir konuda bilirkisinin kanaati son derece önemli rol oynayacaktir. Bilirkisilerin çogu kez hatali rapor tanzim ettikleri de dikkate alinacak olursa; size kesin bir sey söylemem zordur. Ancak; benim anladigim kadari ile; binaniz hem çok eski ve mimari projesi hatalidir. Ses izolasyonunun da bulunmayisi, -muhtemelen-aradaki duvarlarin da,maliyetten kazanç saglamak amaci ile (!) çok ince tutulmustur. Salt ytong kaplama çalismasi yüzünden komsu dairenin duvarinin hasar görmesi nedeni ile sizin sorumlu tutulmamaniz gerektigi görüsündeyim. Siz, kendi dairenizde sözünü ettiginiz tadilati yaparken, komsu dairede herhangi bir zararin olusmasi, hayatin olagan akisi içinde esasen mümkün degildir. Bu nedenle; olasi bir dell tespiti veya kesif esnasinda, bir bilirkisinin de bu sekilde kanaat belirtmesi BEKLENiR.
Eklemek istedigim bir husus var: Bu sekilde bilirkisi tetkikati yapilsa bile size bu raporun teblig edilmesi gerekir. Bu rapora karsi itiraz haklarinizi kullanabilirsiniz. Ayni sekilde; dava açildigini varsaydigimizda; savunma ve itirazlarinizi ileri sürme hakkiniz vardir. Arti; Zarain sizden kaynaklandiginin kesin bir sekilde kaniti gerekir ki, yapilan onarim bedellerinin sizden tahsili istenebilsin. Komsunuzun, en azindan sizin, ilgili onarimi kendi ustaniza yaptirip o duvarin tadilat bedelini ödemek istemenizi olumlu karsilamasi gerekirdi. Esasinda bu sorun, aranizda çözülebilecek bir problemdir. Ayrica; ilgili duvari kalinlastirmaniz sadece ses izolasyonu açisindan degil, muhtemel nem sireyeti açisindan da isabetli olmus oldugu kanisindayim. Zira; ileride meydana gelebilecek (komsu daireye sirayet edebilecek) su sizintilarindan-kusurunuz olmasa dahi- sizin sorumlu tutulmaniz mümkündür.