Şikayetimi Bakana Nasıl İletebilirim
Merhabalar değerli Hukukçu arkadaşlar: Kamuda görev yapmaktayım. Görev yaptığım kurum Aralık 2005 te hakkımda soruşturma yaparak tayinimi il dışına yapılmasını sağladı. Soruşturma ili ilgili raporlar ( Bilgi Edinme ve Değerlendirme kurul kararalarına rağmen ) verilmiyor. İlgili Bakanlığa ve Bakana dilekçe ile başvurdum. Alakasız cevaplar verildi. Ayrıca Bakana gönderdiğim dilekçenin Bakana iletilmediğini düşünüyorum. Hakkımda asılsız rapor yazıldığını resmi belgelerle kanıtladım. Bu belgeleri ilgili Bakanlığa gönderdim. Bakanlıkda gereğini yapmadı. Herhangi bir idari dava açmadım.
Sorum şu: Hakkımda asılsız rapor hazırlayan kişileri ve yapılan işlemin haksızlık olduğunu İLGİLİ BAKANA nasıl bildirebilirim. Teşekürler....
Re: Şikayetimi Bakana Nasıl İletebilirim.
Alıntı:
bnp46 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar değerli Hukukçu arkadaşlar: Kamuda görev yapmaktayım. Görev yaptığım kurum Aralık 2005 te hakkımda soruşturma yaparak tayinimi il dışına yapılmasını sağladı. Soruşturma ili ilgili raporlar ( Bilgi Edinme ve Değerlendirme kurul kararalarına rağmen ) verilmiyor. İlgili Bakanlığa ve Bakana dilekçe ile başvurdum. Alakasız cevaplar verildi. Ayrıca Bakana gönderdiğim dilekçenin Bakana iletilmediğini düşünüyorum. Hakkımda asılsız rapor yazıldığını resmi belgelerle kanıtladım. Bu belgeleri ilgili Bakanlığa gönderdim. Bakanlıkda gereğini yapmadı. Herhangi bir idari dava açmadım.
Sorum şu: Hakkımda asılsız rapor hazırlayan kişileri ve yapılan işlemin haksızlık olduğunu İLGİLİ BAKANA nasıl bildirebilirim. Teşekürler....
Bakana bildirmeye çalışmak yerine yapılan işlemin iptali ve uğradığınız zararın tazmin edilmesi için idari yargı yoluna başvurmanızda yarar var.Bakana ulaşsanız da Bakan sizin zararınızı tazmin edemez...
Saygılar...
Re: Şikayetimi Bakana Nasıl İletebilirim
Alıntı:
bnp46 rumuzlu üyeden alıntı
Keşke Aralık 2005'teki soruşturmadan sonra tayininiz çıkarıldığında idari mahkemede dava açsaydınız. Şimdi işiniz daha kolay olurdu. Mahkemeden soruşturma raporunun getirtilmesini talep ederdiniz kuzu kuzu getirirlerdi. Ancak bu şansı kaçırmışsınız.
Disiplin soruşturma raporunu zaten Bakan imzalamıştır. Dilekçeniz Bakana ulaşsa bile Bakanın imzaladığı raporun aleyhine bir tutum sergileyeceğini sanmıyorum. Disiplin cezası aldınız mı?
4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu'na uygun olarak yazılı bir dilekçe ile soruşturma raporunu talep ettiniz mi? Dilekçe vermişseniz ne zaman verdiniz? Size cevap ne zaman geldi? Gelen cevapta neler yazıyor? Bunların bilinmesi gerekiyor.
Ayrıca Bilgi Edinme Kanun ve Yönetmeliğini inceleyiniz. Çünkü bazı belgeler istisnai tutuluyor. İdari soruşturmalar gibi. Dediğim gibi keşke zamanında idari mahkemeye müracaat etseydiniz. Belki yinede idari mahkeme çözüm olabilir.
Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek ağır bir suçtur. Bu suçu ispatlayacak sağlam belgeleriniz varsa ve şikayet süresini de geçirmediyseniz, ilgililer hakkında Savcılığa başvurmak daha doğru bir girişim olur.
1-Savunma hakkınızın kısıtlandığını da yazınızda belirtmişsiniz. Bu açıdan memurlar.nette yayınlanan önemli ve yeni bir içtihatın önemli olduğunu düşündüğümden aşağıya çıkarıyorum.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 12.6.2008 tarih ve 2005/3292 esas, 2008/1633 sayılı kararında "Davacılar ancak soruşturma raporunda yer verilen maddi olayı, tanık ifadelerini, inceleme yapanın görüş ve kanaatini, işlemin hukuki dayanağını, soruşturmacının önerilerini açık ve etraflı bir biçimde öğrenme suretiyle adil yargılanma hakkını kullanabilecektir. İncelenemeyen bir soruşturma raporuna karşı iddia ve savunmada bulunmak zor, hatta imkansızdır.
Dava ve temyiz dosyasının incelenmesinden, davacının görevine son verilmesine ilişkin işlemin dayanağı soruşturma raporunun davacı vekilinin talep etmesine karşın Dairesince incelettirilmediği, dava konusu işlemin hukuka uygunluğunun denetiminde ise soruşturma raporunda yer verilen hususlara değinildiği anlaşıldığından Daire kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Bu durumda, makul bir süre verilmek suretiyle, davacıya hakkında düzenlenen soruşturma raporunu incelemesi ve istemi halinde raporla ilgili görüşlerini dosyaya sunması olanağı sağlandıktan sonra işin esası hakkında yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir." şeklinde karar verilmiştir.
2-Siz bir kamu görevlisi iseniz, yapıcağınız şikayetlerin silsile yolu ile yapılması ve en yakın amirden şikayet edilenler atlanarak bir sürecin takip edilmesi gerekir. Aksi halde usulsüz başvuru nedeni ile disiplin yönünden cezalandırılmanız mümkündür.
3-Bazen memurlar değil de onların eşleri veya çocukları, memur olan eşlerinin veya balalarının durumunu gözlemleyerek çeşitli makamlara başvuruda bulunmaktadır.
Ama bence bakan gibi üst düzey yöneticilere ulaşmakta çözüm değil, zira onların sizin sonunuza ayıracak çokta vakitleri yoktur.
Zaten ulaşsanızda verilen cezalarn itiraz mercileri de bellidir.
Şikayet edecekseniz şikayet yöntemi ve sürece, bu süreçte sizin haklarınız da sabittir.
Ayrıca ispatlanamayan her idda asılsız ve sahte bir belge veya iddia anlamına gelmez. İddiaların ispat edilememis ve netice ceza alınmamış olması her sefeinde yapılan şikayetin haksız olduğu anlamına gelmez. yoksa savcılar beraatle sonuçlanan her davada ceza alırlar. Neyse haksız şikayet eden kişi durumna gelemyecek şekilde olmak kaydı ile,
1-Disiplin işlemi yapılması için başvuru hakkınız var
2-Adli yönden savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkınız var.
3-Bu kişiler hakkında hukuk mahkemelerinde tazminat davası açma hakkınız var.
4-İdare aleyhine tam yargı davası açma hakknız var.
5-İl veya ilçe insan hakları kuruluna başvuru hakkınız var.