Emekli oldum ama şimdi iptal ediliyor?
Merhaba
Sizden bir konuda bilgi danışmak istiyorum.
Yurtdışında (ingilterede) ikamet etmekteyim.Ocak 2007 de geçmişe dönük tüm ssk borçlarımı ödeyerek emekli oldum ve ilk 2,5 aylığımı mart sonu itibariyle pttden aldım.Ancak bu süreçten sonra ingiltereye gittim ve haziran sonu itibariyle adıma olmak üzere bir dükkan açtım ve herhangi bir bildirimde bulunmadım.
Ekim ayında türkiyeye geldiğimde ptt şubesinden biriken miktarı almak için gittigimde herhangi bir ödeme bulunmadıgını bilgisini alınca telefon ve dilekçe trafigine başladım.Bilgi için dilekçe istendi ve gönderdikten sonra size posta ile cevap verilecektir dendi.Aradan yaklaşık 3-4 ay geçtikten sonra sskda ikamet olarak gösterdigim istanbul adresime ocak ayında bir mektup geldi.Bu mektup içeriğinde ingiltere çalışma bakanlığına yazılan bir dilekçenin bir nüshası idi ve içeriğinde benim ingilterede 1978 -2008 yılları arasındaki çalışma cetvelim ingiltere çalışma bakanlıgından talep edilmiş oldugu yeralmakta idi.Telefon sorgularımda cevap bekliniyor geldikten sonra sizi bilgilendirecegiz dendi ve sonunda temmuz ayında(1 ay once) anlamsız bir belge istanbul ikametime ulaştı.
Belge içeriginde bu belirtilen süreler içinde çalışmış oldugum,bundan dolayı yersiz ödeme yapıldıgı(bundan ilk aldıgım 2,5 aylık maaşım kastediliyor) bu yersiz ödemenin iptal edildiği ve faizi ile birlikte tahsil edileceği ve emekliligimin iptali ile ilgili yazı yeralmakta.
Ne kadar uzun yazmış olsamda bilgi almak istediğim konu neden böyle bir araştırmaya gidildiği(cunku burada aynı durumda ancak maas alan bircok kisi var) ve gidildiği halde ben 7. aya kadar işsiz idim bu aydan sonra dükkan actım.Ben 6 aylık maaşımı alamadan neden kesilip birde benden aldıgımın iadesi istenmektedir?
Yardımlarınızı rica ediyorum
Halil
Re: Emekli oldum ama şimdi iptal ediliyor?
Sorumun cevabını SSK dökümanlarında buldum buna göre :
-
19-YURTDIŞI BORÇLANMASI YAPILARAK KURUMUMUZCA BAĞLANAN AYLIKLAR HANGİ HALLERDE
DURDURULMAKTADIR?
Yurtdışı borçlanması yapılarak bağlanan aylıklar tarafınızdan / vekil tayin ettiğiniz kişi tarafından PTT’den 4 ay, banka şubelerinden 6 ay içerisinde alınmadığı taktirde durdurulmaktadır. Aylıkları durdurulanlardan Vukuatlı Nüfus Kayıt Örnekleri istenmekte ayrıca aylıkların geçerli olup olmadığı hususunda irtibat kurumları ile yazışmaya geçilmektedir. Borçlanılan sürelerin dikkate alınarak aylık bağlanabilmesi için yurda kesin dönüş yapmış olmak şarttır. Yurda kesin olarak döndüklerini beyan ettikleri yada aylık talebinde bulundukları tarihte yurtdışında çalıştıkları veya ikamete dayalı sosyal yardımlardan yararlandıkları tespit edilenler kesin dönüş yapmamış sayılmaktadır. Bunların aylıkları bağlanış tarihinden itibaren iptal edilmekte ödenen aylıklar ödemelerin yapıldığı tarihten borcun ödeneceğinin beyan edileceği tarihe kadar yasal faiz uygulanmak suretiyle tahsil edilmektedir.
--
Ancak sormak istedigim bundan sonra tekrar emekli olabilmem için neler yapmam gerektiği?