babam almanyada iş kazası sonucu hayatını kaybetti,biz türkiyede yaşıyoruz,anneme dul maaşı bağladılar.ben kocamdan boşandım ve hiç gelirim yok annemle yaşıyorum,annem vafat edince maaşı bana kalırmı?
Printable View
babam almanyada iş kazası sonucu hayatını kaybetti,biz türkiyede yaşıyoruz,anneme dul maaşı bağladılar.ben kocamdan boşandım ve hiç gelirim yok annemle yaşıyorum,annem vafat edince maaşı bana kalırmı?
Annenize babanızdan dolayı bağlanan dul maaşı size kalmaz.
Babanızdan dolayı bağlanan maaş Almanya'dan mı Türkiye'den mi alıyor?
Eğer Almanya'dan alıyorsa Almanya'dan yetim maaşı alma hakkına sahip misiniz bilmiyorum.
Türkiye'den alıyorsa yetim maaşı alma hakkınız olabilir.
Yetim maaşı hakkınız varsa bunu anneniz vefat etmeden de alabilirsiniz.
Dul ve yetim maaşının oranı Türkiye'de kaç kişinin hak sahibi olduğuna bağlı olarak değişmekte.
Mesela sadece eş dul maaşı alıyorsa %75
bir eş bir yetim alıyorsa %60 ve %30
tek yetim alıyorsa %50 gibi.
Anneniz vefat ederse maaşı size kalmaz. Kesilir tamamen. Allah gecinden versin eğer anneniz vefat ederse en kısa zamanda durumu Almanya'ya, maaşın geldiği sigorta şirketine bildirmelisiniz. Aksi halde fazla gönderdikleri parayı alırlar.
Anneniz vefat ederse maaşı siz alamazsınız. 18 yaşından sonra sizin maaşınız zaten kesilmiştir. Ancak tek istisna öğrenime devam etme durumu olursa Alman sigorta şirketleri 26-27 yaşına kadar ödüyor. Ancak hiç bir şekilde annenizin maaşını alamazsınız. Alman yasalarına göre 18 yaşını dolduran her birey frei'dır, özgürdür. Ailesi bile 18 yaşını doldurduğunda hadi bak artık başının çaresine diyor. Şirket zaten hiç bakmaz. :)