Kıdem tazminatı - yeniden işe giriş
Merhaba,
Özel bir şirkette çalışıyorum. 20.05.2008 tarihinde askerlik şubesinden yoklamam ile ilgili belge geldi. Belgede 15 gün içerisinde ilişiğimin kesilerek askerlik şubesine müracatımın sağlanması gerektiği aksi durumda yoklama kaçağı olan kişiği çalıştırmaktan suç işlenmiş sayılacağı belirtiliyordu. Bu belgeye istinaden 03.06.2008 tarihinde işyerimden ilişiğim kesildi. İlişiğim kesilirken hakettiğim izin parasını aldım fakat kıdem tazminatı verilmedi, askere sevk edileceğim belgeyi getirdiğim takdirde kıdem tazmınatımı alabileceğim yazıyordu. Bu arada lisans son sınıf öğrencisi olduğum için finallerimi geçerek diplomamı aldım ve askerlik şubesine giderek mezuniyetiminden dolayı askere gidiş tarihim nisan 2009 olarak ertelendi. Askerlik durum belgesi ile tekrar aynı işyerime başvurarak 07.07.2008 de işe başladım. Fakat işe girerken kıdem tazminatımı alamıyacağım ve kıdemimi devam ettiremeyeceğim belirtildi. İşyeri bu konuda haklı mı? Sonuç olarak ya daha önce hakettiğim kıdem tazmınatımı almam veya kıdemimi devam ettirip askere giderken buna bağlı haklarımın(kıdem, izin) karşılığını almam gerekmez mi, bu konuda ne yapabilirim?
Re: kıdem tazminatı - yeniden işe giriş
Daha önceki ilişik kesme ne şekilde oldu?
Gelen yazıya istinaden siz mi istifa ettiniz, işyeri mi sözleşmenizi feshetti?
Re: Kıdem tazminatı - yeniden işe giriş
İlgilendiğiniz için teşekkürler. İstifa etmedim. Askerlik şubesinden gelen yazıya istinaden, kanuni zorunluluk uyarınca işyeri tarafından ilişiğim kesildi. Bunu açıklayan bir yazı insan kaynakları bölümü tarafından bana tebliğ edildi. Tebellüğ ettiğime dair belgeyi imzaladım.
Alıntı:
fear rumuzlu üyeden alıntı
...
Askerlik durum belgesi ile tekrar aynı işyerime başvurarak 07.07.2008 de işe başladım. Fakat işe girerken kıdem tazminatımı alamıyacağım ve kıdemimi devam ettiremeyeceğim belirtildi. İşyeri bu konuda haklı mı?
Askerlik nedeni ile ayrılmak kıdem tazminatı almanıza hak kazandırır.
İşyerinin ne söylediğinin bu konuda çok fazla önemi yok.Kanunen önceki çıkışınız tazminat almaya hak kazandıracak nedenle olduğundan,şu anki çalışmanızdan kıdem tazminatına hak kazanabileceğiniz bir sebeple ayrılmanız durumunda, o işverene ait işyerlerindeki çalışma sürelerinin toplamı için kıdem tazminatına hak kazanırsınız.Ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açarak alabilirsiniz.
kusura bakmayın netleştirmek için tekrar soruyorum. Yani nisan 2009 da askere giderken toplam çalışma süresine (önceki çalışma süresi ve şuanki çalışma süresi) ait kıdem tazminatı ödenmeli ve ek olarak önceki çalışma süremden kaynaklanan izin haklarım devam etmeli değil mi? doğru mu algılıyorum? Teşekkürler.