Ücret alacaklarının ödenmemesi
Ücret alacaklarının ödenmemesine istinaden bu alacakların ne şekilde alınabileceği konusunda izlenecek yol haritası hakkında bilgi edinmek istiyorum. Ocak 2008 ayından Haziran 2008 ayına kadar olan ödenmeyen ücret alacaklarım var. Haziran 2008 ayında işveren ile yapmış olduğumuz toplantı sonucunda şirketin içinde bulunduğu maddi olanaksızlıklardan dolayı bizlere çıkış verileceği söylendi. Bu çıkış sebebinin SSK'ya bildirimi 3.ncü maddeye istinaden yapıldığını öğrenmiş bulunuyorum. Benim işten çıkışım hakkında yapmış olduğum yazılı bir istifa dilekçem yok. İşverenim alacaklarımın ne zaman ve ne şekilde ödeneceği konusunda tarafıma bir açıklama yapmadığı gibi şirket bünyesinde olan bir çok makina ve teçhizatı da 3.ncü şahıslara olan borçları nedeniyle haciz edilmiştir. Tüm bunlara istinaden işverenden alamadığım 6 aylık ücret alacağımı ve çıkışımdan dolayı almam gereken kıdem ve ihbar tazminatımı en kısa sürede ne şekilde alabileceğimi öğrenmek istiyorum.
Saygılarımla.
Re: Ücret alacaklarının ödenmemesi
Arkadaşım yapacağın çok basit senin gibi olan arkadaşların var ise beraber bir alaraya geleceksiniz ve çevrenizden tavsiyelerle bir avukat bulacaksınız. Yalnız çabuk olmalısınız sizde alacağınıza karşılık ihtiyadi tedbir koydurun.Kısacası avukata gidin ve acilen dava açın.
Tek çözüm
Ben de aynı durumdayım hatta sonradan öğrendiğim bir durum daha var ki 1 Mayıs 2008 tarihinde iş başlangıcı yaptım ancak sigorta başlangıcım 1 Temmuz 2008 .Ben de bunu öğrenir öğrenmez istifa ettim ve ertesi günü işten ayrıldım ancak 3 aylık maaşım ve 2 aylık sigorta hakkım hakkında görüşmeye gittiğim de böyle bir hakkımın olmadığını 15 gün önceden haber verip ondan sonra çıkmam gerektiğini söyledi bana. İsteğim zaman sigortanı başlatırım istediğim zaman da bitiririm dedi.Herhangi bir şeye imza atmadım,istifam yazılı da olmadı.Hukuki olarak nasıl çözerim bana da yardım edecek arkadaşalara teşk.ederim.
Ayrıca iş hukuku ile ilgilenen avukat arkadaşlar varsa lütfen yazsın.
Alıntı:
odulum rumuzlu üyeden alıntı
Ben de aynı durumdayım hatta sonradan öğrendiğim bir durum daha var ki 1 Mayıs 2008 tarihinde iş başlangıcı yaptım ancak sigorta başlangıcım 1 Temmuz 2008 .Ben de bunu öğrenir öğrenmez istifa ettim ve ertesi günü işten ayrıldım ancak 3 aylık maaşım ve 2 aylık sigorta hakkım hakkında görüşmeye gittiğim de böyle bir hakkımın olmadığını 15 gün önceden haber verip ondan sonra çıkmam gerektiğini söyledi bana. İsteğim zaman sigortanı başlatırım istediğim zaman da bitiririm dedi.Herhangi bir şeye imza atmadım,istifam yazılı da olmadı.Hukuki olarak nasıl çözerim bana da yardım edecek arkadaşalara teşk.ederim.
Avukat değilim,
Bahsettiğinz sebep haklı nedenle derhal sözleşmeyi sona erdirmeniz için bir sebeptir.Bu nedenle fesihte ihbar süresine uyma zorunluluğunuz da bulunmamaktadır.
İşverenin dediği gibi istediği zaman sigortanızı başlatma istediği zaman bitirme gibi birlüksü yoktur.İşe başlamanızdan 1 gün önce kurumu bilgilendirmek zorundadır.Başladığınız gün kaydınız yapılmış olmalıdır,aksi durumda işverenin kusuru vardır,bu kusur için para cezası uygulanır.
İşverene noter kanalıyla bir ihtar göndererek,SGk kaydınızın 1 ay geç yapılmış olması nedeniyle sözleşmenizi haklı nedenle feshettiğinizi,ödenmemiş maaş alacaklarınızın(örneğin 7 gün içinde) ödenmemesi durumunda elinizdeki belgelerle birlikte hukuki yollara başvuracağınızı bildirebilirsiniz.
Ödenmemesi durumunda Bölge çalışma müdürlüğü,Sosyal güvenlik kurumu na şikayette bulunabilir,alacaklarınız için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Sayın Kırcalı,
Cevabınız için gerçekten teşekkür ederim. Notere gidiyorum şimdi.
İyi bir gün geçirmenizi dilerim.
Selamlar,
X firmasında çalışmaktaydım. 01 01 2008 itibariyle bulundugumuz ajanstan başka bir ajansa gectık bu değişiklikten sonra işten ayrıldım.
Tazminatlarımız ödenmesıne ragmen maaşlarımızı ödemedıler.
Neden dedığimiz zaman bizimle ilgisi yok ajansı mahkemeye verın dıyorlar.
Biz onca zaman sankı onlar için calışmamısız gibi.
Avukat masrafı alacagım paradan fazla tutuyor ne yapacagımı bilmiyorum.
Bir de dünyanın 2 . en büyük firmasıyız dıye gecınıyorlar.
Benım gıbı yaklasık 200 kısı var onlar hala devam ettıklerı için mahkemeye vermeye cesaret edemıyorlar yardımcı olursanız sevınırım..
Alıntı:
odulum rumuzlu üyeden alıntı
Sevgili arkadaşım,
Bu tür sorunlar ile karşılaşmamak adına yapılabilecek en güzel önlem iş kanunu konusunda bilgi edinmekten geçiyor. Bunun sebebi ise bir kişinin işveren tarafından işe alımında yapılması gereken prosedür işçinin işe başlangıç tarihinden 1 gün önce SGK'ya girişinin yapılmasıdır. Yapılan bu giriş belgesine işçinin imzası alınmaktadır. İş başlangıcı yaptığın gün böyle bir belge imzalamassan hemen arkasını aramalısın. Ayrıca SGK'ya girişinin yapılmadığını anladıktan sonra yapman gereken ilk iş SGK'ya işyerin hakkında şikayet dilekçesi doldurup şikayet etmek olmalı. Çünkü işyerinde çalışırken şikayet yapman halinde şikayetini araştıracak olan kurum SGK olacaktı. İşyerinden ayrıldıktan sonra SGK'ya yapacak olduğun başvurunu malesef SGK değerlendiremeyecek. Bunu ancak iş mahkemelerinde çözebilirsin. Benim seneler önce başıma geldiği için bunları söylüyorum. O tarihten sonra ben iş kanunu hakkında çok bilgi öğrendim. Malesefki bu tip olaylar insana tecrübe oluyor.
Sayın Customs 35,
Teşekkür ederim .....
Kamu da hizmet alımında (İlahe ile alınmış süreli iş) çalışıyorum Ağustos maaşımı ayın 5 nde almam gerekirken bugün ayın 18 ve halen alamadım. şirkette çalışan sayısı 248 kişiyiz ve 30 kişi haric diğer çalışanlar geçen hafta maaşlarını eksiksiz aldılar. biz ise halen beklemekteyiz. Bu konuyla ilgi nasıl bir hukuki yol izlemem gerekiyor.Yardımcı olursanız sevinirim....