İş Kanunu - İş akdinin feshi
Merhaba,
Bu forumda soru sorulup sorulamayacağını bilemiyorum ama okuduğum kadarıyla soru-cevap şeklinde bir sistem var.
Benim merak ettiğim 2 konu var:
1) Belirli süreli bir iş akdi söz konusu olduğunda (taraflardan birisi akdi fesh ederse sözleşmede belirtilmiş olan tutarda tazminatı ödeme koşulu var), eğer işçi fesh eden taraf olursa, hangi koşullarda sözleşmede bildirilmiş olan tazminatı ödemekten kurtulabilir? İşçi bayan ise evlenme sözleşmenin koşulu olan tazminatı ödemekten kurtulmayı sağlar mı?
2) Belirsiz süreli bir iş akdi söz konusu olduğunda, bayan işçinin bebeği olursa, kıdem tazminatını alarak işten ayrılması yani sözleşmenin feshi mümkün müdür?
Merhaba,
Sorularıma biraz daha açıklık getirmek istiyorum ve cevaplarınız için de teşekkür ediyorum.
1) Belirli süreli sözleşme ile ilgili sorumun detayları şöyle:
Sözleşme yaklaşık 3 yıllık bir sözleşme olup tarafların karşılıklı olarak 5'er milyarlık tazminat ödeme yükümlülüğü var. İşçi bayanın sözleşmede sözü geçen tutarı ödeme gücü yok ancak artık bu işte çalışmak da istemiyor. Bu durumda konu tazminat tutarını ödemeden sözleşmeyi nasıl feshedebilir? Evlenme ile bu tazmanitı ödemeden işten ayrılması mümkün müdür?
2) Belirsiz süreli sözleşme için ise: bu sözleşme ile devam eden bayanın bebeği olmuş ve kanuni doğum iznini kullanmış ardından da ücretsiz izin almıştır. Ancak izin bitiminde bebeğine bakacak kimsesi olmadığından işten ayrılmak istemektedir. Bu arada birikmiş kıdem tazminatını alma şansı var mıdır? Bayanın işyerinin çok uzak olduğunu öne sürmesi mümüknü müdür? (ikameti İstanbul'da iş yeri ise Gebzededir.) Her ne kadar iş yerinin servis hizmeti varsa da mesafeden dolayı ulaşım uzun sürmektedir.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
Saygılar.
MERHABA, YUKARIDA EKLEDİĞİM YENİ SORULARIMA DA CEVAP VEREBİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM...
YARDIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
SAYGILAR..