-
Yetim aylığı
Merhabalar ben 24 yaşında üniversite okuyorum hem annemden hemde babamdan yetim aylığı almaktayım biri ssk biri emekli sandığı merak ettiğim 2 husus var acaba ssk lı bir işe başlasam annemden aldığım emekli sandığı aylığı kesilirmi yoksa ikisidemi kesilir bir sorumda ananem ve dedem var acaba ben 25 yaşını doldurup annemden aldığım aylık kesildiğinde ananeme aylık bağlanabilirmi (hiçbi sosyal güvencesi yok ) bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler
-
Re: Yetim aylığı
bu konuda yardımcı olabilicek kimse yokmu sn.Erdoğan bey forumlarda bu konularda oldukça bilgi sahibi olduğunuzu gördüm ancak benimki gibi bir konu bulamadığımdan yeni bir konu açmak durumunda kaldım yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
-
bu konu hakkında yardımcı olabilicek kimse yokmu :(
-
İşe başlayan veya okulla ilişiği kesilen 18 yaşından büyük birinin yetim aylığı kesilir. Üniversiteye devam eden kişi okula devam ettiği sürece 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilir. Zamanında kesilmezse hak edilmediği halde ödenen kısım faiziyle geri alınır.
-
Emekli Sandığı kanunundan:
...
Madde 74 - (Değişik : 7/5/1986 - 3284/11 Md.)
Ölüm tarihinde (18) yaşını, ortaöğrenim yapmakta ise (20) ve yüksek öğrenim yapmakta ise (25) yaşını doldurmamış erkek çocuklara aylık bağlanır. (1)(2)(3)
....
Madde 77 - Aşağıda yazılı hallerde dul ve yetimlere aylık bağlanmaz: (1)
a) Kendisinden aylık bağlanacak, iştirakçiyi veya emekli, adi mâlüllük, vazife mâlüllüğü aylığı alanı;
Kasden ve haksız yere öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenlere veya bu kanun gereğince adi malül sayılacak hale getirenlere;
b) Kendisine aylık bağlatacak iştirakçiye veya emekli, adi mâlüllük veya vazife mâlüllüğü aylığı alana veya ailesine karşı ağır bir cürum işlendiğinden veya bunlara karşı kanunen mükellef olduğu vazifeleri ifada büyük bir kusur irtikap eylediğinden dolayı ölüme bağlı bir tasarrufla mirastan ıskat edilenlere;
c) Evli kız ve erkek çocuklarla anaya. (2)
-
-
Sn Erdoğan bey yardımlarınız için çok teşekkürler peki ssk dan işe girsem acaba annemden aldığım emekli sandığı maaşım kesilirmi bilmek istediğim husus bu incelediğiim kadarıyla ananem evli olduğu için dul olmadığı için alamıyormu yoksa böyle bir hakkı varmıdır size çok teşekkür ederim
-
Verdiğim linkleri incelediniz mi?
-
evet sn Erdoğan Bey ancak ana babaya %25 oranını gördüm o yüzden çelişkiliyim asıl bulamadığım eğer ben ssk lı bir işe girersem emekli sandığımdan aldığım aylık devam edicekmi yönünde
-
Bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmaya başladığınızda aldığınız yetim maaşları kesilir.
Çalışmıyor iseniz erkek çocukları için en fazla 18 yaşınıza kadar,yüksek öğretime devam ediyorsanız en fazla 25 yaşınıza kadar,
kız çocukları için evleninceye veya bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışmaya başlayıncaya kadar maaş alabilirsiniz.