Sahtecilik ve ''eski''vekaletname
Öncelikle merhabalar...
2006 senesinde babamı kaybettim ve ölümünü takib eden bir dönem içerisinde kendisine ait emekli aylığını almaya devam ettim(2 kez olmak üzere 3 artı 3 aylık ödeme aldım).Ancak aylığı banka kartı ile değil de elden yaptım(vekaletname kullanarak ve bankanaın standart bir formunu doldurarak,formda ölmüş olduğu halde hayatta olduğunu beyan ettim)Bunların ardından emekli sandığına ölüm beyanını göndererek öldüğü tarihi doğru olarak bildirdim ki bunu da ölümünün ardından iki dönem emekli maaşı çektikten sonra yaptım.Emekli maaşı üzerime yetim maaşı olarak birkaç ay sonra aktarıldı ama haksız yere çektiğim para kesilmedi.Aradan 2 sene geçtikten sonra -ki 25 yaşımı doldurmama az kalmıştı-yetim aylığının kesilmeye başladığı dikkatimi çekti.Nedenini bildiğimden bunun da üzerinde durmadım ancak Emekli Sandığından bir müfettiş istanbula gelip bu konuyla ilgili benle görüşmek istediğini söyledi ve durumun ne olduğunu sordu.Olayı kısaca anlattım ,randevulaştım ve görüşmemde kalan miktarın nakit ödenmesi gerektiğini öğrendim.Durumum elvermediği için nakit ödeyemeyeceğimi ve borcun bana ait olduğunu ve mutlaka taksitle de olsa ödeyeceğimi belirttim.
Şimdi tüm bu sıkıcı ve uzun açıklamamın ardından öğrenmek istediğim halen çalıştığım için borcun ssk maaşımdan ne oranda kesileceği.
Bir diğer sorum ise-(ki bu önemli)parayı elden belge ile aldığım için ne gibi bir cezai sonuç doğurabileceği- ki bu durumun sandığımdan ciddi olduğunu fakat borcu kabul ettiğim için bi problem çıkmayacağını ''düşündüklerini'' söylemişlerdi...Kendim de kamu yönetimi bitirdim ve yaptığım araştırmalar pek iç açıcı gelmedi.Her benzer davada farklı sonuçlara rastladım;zincirleme dolandırıcılıktan sahteciliğe kadar birsürü hüküm var...
Şimdiden teşekkür ederim.
Re: Sahtecilik ve ''eski''vekaletname
Yok mu bu konuda bilgi sahibi kimse?
Resmî belgede sahtecilik
MADDE 204. - (1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır
Sahte resmî veya özel belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması hâlinde, hem sahtecilik hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur siz sahte vekaletnameyi düzenlemekle ilk suçu işlediğiniz gibi ayrıcada içitima hükümlerine göre kurumu dolandırmışsınız buda yeni türk ceza kanununda Nitelikli dolandırıcılık
MADDE 158. - (1) Dolandırıcılık suçunun;) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak İşlenmesi hâlinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.Etkin pişmanlık
MADDE 168. - (1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, DOLANDIRICILIK ve karşılıksız yararlanma suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle gidermesi hâlinde; cezası üçte birden üçte ikiye kadar indirilirKısmen geri verme veya tazmin hâlinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, mağdurun rızası aranır.
Alıntı:
sebepsiz zenginleşme rumuzlu üyeden alıntı
Resmî belgede sahtecilik
MADDE 204. - (1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır
Sahte resmî veya özel belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması hâlinde, hem sahtecilik hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur siz sahte vekaletnameyi düzenlemekle ilk suçu işlediğiniz gibi ayrıcada içitima hükümlerine göre kurumu dolandırmışsınız buda yeni türk ceza kanununda Nitelikli dolandırıcılık
MADDE 158. - (1) Dolandırıcılık suçunun;) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak İşlenmesi hâlinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.Etkin pişmanlık
MADDE 168. - (1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, DOLANDIRICILIK ve karşılıksız yararlanma suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle gidermesi hâlinde; cezası üçte birden üçte ikiye kadar indirilirKısmen geri verme veya tazmin hâlinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, mağdurun rızası aranır.
Cevap yazdığınız için teşekkür ederim.Kanunen bunun karşılığını ben de biliyorum ama emsal olaylarda nasıl sonuçlanıyor bunu merak ettim.Bir diğer husus ise sahte vekaletname düzenlemesi yapmadım.Gerçek olan fakat ölümünden sonra vasfını yitiren vekaletname kullandım.