Bankada çalışırken iş akdim feshedildi
Bankada çalışırken iş akdim feshedildi.
Ben 1998 yılında bankada göreve başladım.2001 yılından itibaren iş hukukuna tabi olarak çalışmaya başladım.2007 yılında bana nitelikli zimmetten soruşturma açıldı.çeşitli müşteri hesapları incelenerek hakkımda müşteri bilgisi dışında müşteri hesabını kullandığım suçlaması yapıldı.Müşteri hesaplarında toplam 5000 ytl lik açık miktar olarak gösterildi.Ancak soruşturmayı yapan müfettiş tarafından hesapları incelenen tüm müşteriler çağrılarak ifadeleri alındı müşterilerin hepsi ibraname vererek işlemlerin kendilerinin bilgisi dahilinde yapıldığını beyan ettikleri halde nitelikli zimmet suçlamasıyla iş akdim iş hukukunun 25/2 maddesine istinaden feshedildi.Benim yaptığım birkaç işlem müşteri hesabından akşam üstü para çekip ertesi günü sabah tekrar hesaba yatırmak fişlerin bir kısmında müşterinin kendi imzası var bir kısmında ise ben imzaladım ama müşteri şikayeti veya itirazı yok.Sormak istediğim konu şu:dava açarsam sizce sonuç ne olur? Müşteri herhangi bir alacağı olmadığı işlemlerin kendi bilgisi dahilinde yapıldığını belirttiği halde bana borç yada hapis cezası çıkar mı? 10 yıllık hizmetimde hep iyi sicil aldım ve bu suçlandığım konular defalarca müfettiş ve iç kontrolorler tarafından incelenmiş hakkımda herhangi bir işlem yapılmamış.şşimdiden teşekkürler<br />ANLAYAN ARKADAŞLAR LÜTFEN CEVAP
Re: Bankada çalışırken iş akdim feshedildi
Konunun iş hukuku ile ilgili yönü için şunu söyleyebiliriz. Yaptığınız işlem İş Yasası'nın 25/II. maddesine göre "ahlak ve iyi niyet kurallarına" aykırıdır ve "işverenin güvenini kötüye kullanmaktır." Siz bir güven kurumu olan bankada müşterinin parasını bir geceliğine çekip, ertesi gün geri yatırıyorsunuz. Bu tamamen usulsüz bir işlemdir. İşverenin iş akdinizi tazminatsız feshetmesi doğru bir işemdir. İhbar ve kıdem tazminatı için dava açmanız halinde davayı kaybedersiniz.
Ceza hukuku uzmanı değilim, ama bu yaptığınız işlemin adı ceza hukukunda "kullanma zimmeti" olarak adlandırılır ve suçtur diye düşünüyorum.