Şirket ortağına icra işlemi
Değerli hukuk emekçilerine verecekleri cevap için şimdiden teşekkür ederim.
Bir şirkette %2 hisse oranında ortaktım ve başka hiçbir yetkim yok. Şirketin asıl sahibi (aynı zamanda şirketi temsilen müdür atanmış olan) kişisi bankadan daha önceden 100 milyar kredi çekmişti ve bunun 60 milyarını ödeyemedik. Aradan zaman geçti şirket dağıldı, herkes biryere gitti.
Şmdi bana icra kağıdı geldi ve borçlular kısmında o %98 hisseli ve müdür olan kişinin adı var. Alt satırında da benim ismim.
Şimdi beni bir telaş aldı ve korkmaya başladım. Krediyle hiçbir alakam olmadı, hiçbir yere kredi başvurusu için imza atmadım. Herşeyi yetkili olarak o yaptı. Muhasebecilere sorduğumda hep şirkette ne hissen varsa ancak o kadar sorumlusun ve onuda şahsından değil şirketin mal varlığından alabililer dediler. Ama bu icra kağıdı benim evime gelmiş ve şu an çek-senet kullanan iyi bir ticaretin içindeyim.
Sonuç şu : İcracılar kapıma dayandığında ben onlara ne diyeceğim ? Benim herhangi bir malıma el koyabilirlermi ? Dahada doğrusu bana icraya geleceklermi ? (Mesela bankadaki hesabıma tedbir koyarlarmı ?)
Re: Şirket ortağına icra işlemi (Lütfen cevap yazın)
şirket mal varlığı ile sorumludur şirketin malı yok ise eğer borçtan ötürü %2 oranında sorumlusun örn.şirketin 100 milyar borcu varsa 2 milyarı sizden tahsil ederler
Peki icra kapıma gelirse ben ne diyeceğim ? Daha önce karşılaşmadığım için soruyorum ?
Ayrıca muhasebeciler diyorki (hatta bir avukat arkadaşımız) şirket borcunu sen şahıs olarak ödemezsin. Şirketten tahsil etmeleri gerekir.
Diyeceksiniz madem sordun başkalarına burdaniye soruyosun ? Ama kimseden net cevap çıkmıyor. Bizi tereddüte düşürende bu zaten. Olabilir, almamaları gerekir gibi cevaplar alıyorum. Dediğim gibi daha önceden karşılamadığım için icra kapıma gelirse ne diyeceğimi yada kendimi nasıl savunacağımı bilmiyorum. Ya da acaba icra kapıma gelmeden icra müdürlüğüne gidip yapmam greken şeyler varmı ?
Re: Şirket ortağına icra işlemi
Zamanı diken üsütnde geçirdiğim ve acil cevaba ihtiyacım olduğu için tekrardan bu konuya cevap yazıyorum ve anlayışınıza sığınıyorum. Lütfen yardımcı olun. iyi çalışmalar.
arkadaşım elinde nakitin yoksa mal varlığın haczedilir..
Bahsettiğiniz şirket limited mi Anonimmi yoksa şahıs şirketimi.? 1.si şahıs şirketlerinde borçtan dolayı şirket sahipleri tüm mal varlıkları ile sorumludur. Yani evinizden tutun tüm mal varlığınıza haciz uygulanabilir. 2. si şirket LTD ise borçlardan sadece şirketin mal varlığı ile sorumlu olursunuz. Yani şirket borçları için evinize ve mal varlığınıza gelinemez. ANCAK, ltd. şirketinde müdür konumunda çalışmış iseniz vergi dairesi ve kamu alacakları için evinize ve şahsi tüm mal varlığınıza gidilir. A.Ş lerde ise piyasaya olan borçlarınızdan ötürü şahsi mal varlığınıza ve evinize haciz için gelinemez. Ancak kamu borçlarından yönetim kurulunda ve imzaya yetkili kişiler o döneme ait borçlardan ( Kamu ) şahsi mal varlıkları ile sorumlu olurlar. Umarım anlaşılmıştır. Lütfen bir konuda yeterince bilginiz yoksa yorum yapmaktan kaçının.
Alıntı:
maxell rumuzlu üyeden alıntı
şirket mal varlığı ile sorumludur şirketin malı yok ise eğer borçtan ötürü %2 oranında sorumlusun örn.şirketin 100 milyar borcu varsa 2 milyarı sizden tahsil ederler
--Limited şirketler'de şirket sermayesinin hiç bir rolü yok mu?
--10 bin Ytl. sermayeli bir şirketin 100 bin Ytl.borcu için nasıl bir prosedür uygulanır?