Yeni doğan bebeğe isim koyma hakkı
Ben bir müvekkilim tarafından sorulan bir soru hakkında sevgili avukat meslektaşlarımın ve diğer bilgisi olan üyelerin görüşlerini sormak istiyorum. Konu şu: Bayan bir süredir eşiyle ayrı yaşıyor ve boşanma davaları açılmak üzere, bayan bu süre içinde doğum yapıyor ve eşi doğumu öğrenip hemen çocuğa bir isim koyuyor ve nüfustan kimliğini çıkarıyor. Tabiki bayanın bu durumdan haberi yok. Bayan çocuğuna bu ismi koymak istemiyor ve bununla ilgili ne yapılabileceğini sordu. Yaptığım araştırmalarda eski nüfus kanunu 16. madde "çocuğun adını ana ve babası koyar" diyor. Fakat yeni kanunda ne böyle bir madde ne de çocuğun isminin konulmasıyla ilgili yeni bir madde yok.Bu konuda çocuğun isminin değiştirilmesi için dava açmayı düşünüyorum ama dayanak kanun ve içtihat bulamadım,bilgisi olanların görüşlerini bekliyorum.
Re: Yeni doğan bebeğe isim koyma hakkı
Ben de şu nüfusla alakalı birtakım konuları hep merak etmişimdir. Mesela hepimiz doğduğumuzda nüfus cüzdanı çıkartılırken din bölümüne otomatikman "İslam" yazılır ve orası ölene kadar öyle kalır. Ama kimse sormaz şahsın gerçekten müslüman olup olmadığını. Yada açıkça şöyle diyeyim; O zaman bunun ne önemi var! Herkes müslüman mı doğmak zorunda? Bir insan T.C. vatandaşı olup aynı zamanda hristiyan, musevi olamaz mı? Sonradan değiştiriliyormu acaba merak ettim? Neticede bu ülkede yaşayan insanların %99'u nun müslüman olduğu böyle bir istatistik sonucu belirleniyor sanırım ama gerçekte bu oran hiç de tahmin edildiği gibi olmayabilir! Talepte bulunan olmuş mudur acaba sonradan :) Veya bulunmuşsa neye göre değerlendiriliyor? Birisi nüfus müdürlüğüne gidip "Ben hristiyanım, benim nüfus cüzdanımda yazılı olan dini değiştirin" deyince değiştiriyorlar mı mesela!
Alıntı:
Av.Elmas Kaya rumuzlu üyeden alıntı
Ben bir müvekkilim tarafından sorulan bir soru hakkında sevgili avukat meslektaşlarımın ve diğer bilgisi olan üyelerin görüşlerini sormak istiyorum. Konu şu: Bayan bir süredir eşiyle ayrı yaşıyor ve boşanma davaları açılmak üzere, bayan bu süre içinde doğum yapıyor ve eşi doğumu öğrenip hemen çocuğa bir isim koyuyor ve nüfustan kimliğini çıkarıyor. Tabiki bayanın bu durumdan haberi yok. Bayan çocuğuna bu ismi koymak istemiyor ve bununla ilgili ne yapılabileceğini sordu. Yaptığım araştırmalarda eski nüfus kanunu 16. madde "çocuğun adını ana ve babası koyar" diyor. Fakat yeni kanunda ne böyle bir madde ne de çocuğun isminin konulmasıyla ilgili yeni bir madde yok.Bu konuda çocuğun isminin değiştirilmesi için dava açmayı düşünüyorum ama dayanak kanun ve içtihat bulamadım,bilgisi olanların görüşlerini bekliyorum.
Sayın meslektaşım Medeni Kanun madde 339 "çocuğun adını anne ve baba koyar" demektedir. Bu çerçevede davanızı açmanız halinde olumlu sonuç alacağınızı düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim Feyz Bey.MK maddesi işime yarayacak.Fakat çekincem şu; biraz mantıken düşünürsek ben anne adına dava açarak çocuğun isminin anne tarafından konulmasını babanın koyduğu ismin tashihini istemiş olucam; baba açısından bakarsak tamam belki mahkemece hüküm kurulmuş olacak lehimize ama babanın da isim koyma hakkı ihlal edilmiş olacak bana biraz tuhaf bi dava gibi geldi.Yani öncelikle ben kafamda oluşturamadım bu durumu iki tarafın rızasıyla konulması gereken bir durum var mahkeme kararıyla birinin rızasına bağlanabilirmi biraz garip.
Alıntı:
Av.Elmas Kaya rumuzlu üyeden alıntı
Çok teşekkür ederim Feyz Bey.MK maddesi işime yarayacak.Fakat çekincem şu; biraz mantıken düşünürsek ben anne adına dava açarak çocuğun isminin anne tarafından konulmasını babanın koyduğu ismin tashihini istemiş olucam; baba açısından bakarsak tamam belki mahkemece hüküm kurulmuş olacak lehimize ama babanın da isim koyma hakkı ihlal edilmiş olacak bana biraz tuhaf bi dava gibi geldi.Yani öncelikle ben kafamda oluşturamadım bu durumu iki tarafın rızasıyla konulması gereken bir durum var mahkeme kararıyla birinin rızasına bağlanabilirmi biraz garip.
sayın hocam mk 339 ana ve babası ismi koyar derken bir uzlaşı arıyor zaten...anlaşamazlarsa mahkemede hakim vereceği karar geçerli olur...
[QUOTE=sahbudak;204327]sayın hocam mk 339 ana ve babası ismi koyar derken bir uzlaşı arıyor zaten...anlaşamazlarsa mahkemede hakim vereceği karar geçerli olur...[/Q
Ana,baba Anlaşamazsa babanın dediği olur.