Re: Kıdem ve ihbar alamama
İş Yasası'nın 24/II. maddesinde "işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları nedeniyle işçinin istifa hakkı", 25/II'de de aynı sebeple işverenin işçinin işine son verme hakkı düzenlenmiştir. Ancak bu hakkı 6 iş günü içinde kullanmak zorundalar. 6 işgününden sonra kullanırlarsa işçi ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır, işveren de hem ihbar ve hem de kıdem tazminatı ödemek zorunda kalır. Selam
tam olarak çıkarma maddesi şudur.25. madenin II/d bendinin 26. maddesi ile iş yerinde huzuru bozmak ve çalışanların huzurunu kaçırmak demişler.
Yaptığım tartışma sekreterle oldu.Çok fazla tahrik edici şekilde davranıyordu bana karşı.Bende ona ogün bana bişey söyledi ben bağırarak benimle insanların içinde olan konuşmalarına dikkat et senin yüzünde üzülmekten ağlamaktan bıktım ben artık dedim.tartışma bu sadece bunun dışında hiç bişey yaşanmadı.
Bu işlem 6 gün içinde yapıldımı buna ek olarak size sunulan belgeyi imzaladınızmı?
Perşembe günü oldu bana bir evrak sunuldu işte yukarıda belirttiğim madde yazıyordu.ve 738 ytl bir para vardı.kıdem ve ihbar alamayacağım söylendi ben o evrağı imzalamadım
Sekreterle tartışmanın boyutu öemlidir. Büyük boyutlu ise ve tartışmayı başlatan siz iseniz olayı işverenin öğrendiği andan itibaren 6 işgünü içinde işinize tazminatsız (25/II. madde gereğince) son verielbilir.
Şayet olay büyük boyutlu değilse, olayı başlatan siz değilseniz tazminatsız son verilemez.
İşinize son verildiğine göre, bu aşamadan sonra yapacağınız şey, öncelikle 6 işgünlük ssüreyi araştırmanız gerekiyor. 6 işgününden sonra fesih yapılmışsa hemen tazminatlar için dava açmanızı önereceğim. Şayet 6 işgünü içinde yapılmışsa, bu durumda olayın boyutunu ve sizin başlatıp başlatmadığınızı göz önüne getirerek bir değerlendirme yapın ve bu bilgiler ışığında dava açıp açmamaya karar verin.
Kolay gelsin, selamlar.
Çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.
Abbas bey 14 aydır çalışıyorum bu tartışmayla ilgili bana şirkette destek olacak kimse yok en yakın arkadaşımla aynı şirkette çalışıyoruz o bile onların tarafında oldu sekreter zaten uzun zamandır herkesle problem yaşan birisiydi.Sessiz sessiz herkese ve bana karşı çok kışkırtıcı davranışlarda bulunuyor.Ben o gün dayanamadım ve bağırdım daha öncede tartışmalar oldu fakat hiç tutanak tutulmadı sanırım tutanak tutulması gerekiyormuş.Ben çok çalışkan biriyim üstün performansla çalışıyordum iş yerimde ben sadece haksız yere çıkarıldığımı ve işimi geri vermelerini söyledim.Nekadar başarılı olduğumu son konuşmamızda işime son veren müdürümde üstüne basa basa söyledi.Ama elimden başka bişey gelmedi.