Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz :
Elektrik Hırsızlığı Suçu - Sanığın Faydalanma Kastı Bulunup Bulunmadığı
Printable View
Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz :
Elektrik Hırsızlığı Suçu - Sanığın Faydalanma Kastı Bulunup Bulunmadığı
Davalık olmasam da 2 kez buna benzer olay yaşadım.Biri yeni bina kiracı olduğum evde, elektrik saatlerinin takılı ve abone olunduğu bilgisiyle fatura beklerken kaçak elektrik işlemine tabii tutulmamız, 2. de kendi evime taşındığımda şantiye elektriği olarak TEDAŞ a diğerinin 2 katı para öderken, site olarak bireysel aboneliğe geçme işlemleri tamamlanmasını beklerken kaçak elektrik kullanmak suçlaması olarak başıma geldi.
Bu ülkede sayacı da olmadan kullanılan % 22 kaçak elektrik vardır. Bunun bedeli, dağıtımı özelleştirilen şirketlerin karlarının düşmemesi için abonelere yüklenmektedir. Bu TCK' na göre hile ve desiselerle halkı dolandırma, gasp, kandırma, vb.suçunu teşkil eder mi? Asgarisi % 22 kaçağa göz yuman devlet, özelleştirdiği elektrik haksız kazançları, kaçak bedellerini de kapsayan faturalalarla sorumlu tutup, abone olmuş halka zorunlu ödetiyorsa, ödeyene ne denir?
Özelleştirmede yaptığı anlaşmalarla elektriği bu firmalara satılan santrallardan karşılama yaptırımı ile kamudan daha ucuz elde edilen santralların çalıştırılmadığı dönemleri de yaşadığımız bir ülkede;
Tarımsal üretimin tamamında kullanılan elektrik % 3.7 dir ve gıdada % 0-8 olan KDV üreticiden % 18 olarak tahsil edilmektedir.Gelişmiş ülkelerde tarımda 3 cente satılan KW saat, bizde 9 cente satılmaktadır.
Faturalı borcunu ödeyemeyen üretici ve yöneticileri hapse tıkılmatadır.Trafoları sökülmektedir.Oysa o yakılan ürün ve katma değeri elektriik bedelinin çok üstündedir ancak tarım politikaları üreticiyi elektriğini bile ödeyemeyecek duruma getirmiştir.
Böyle bir düzende kimin sanık, kimin tanık, kimin kimden faydalandığını bir türlü anlayamıyorum.Münferit değil, herkesi içine alan kararlar bekliyorum.
Hukuk devletinde bunlar makul olaylar mıdır? Hukuk devleti, devletin açıklarını, iktidarın bütçe yönetmedeki acizliğini,cari açıklarını, iç/dış borçlarını, elektrik, su, gaz, iletişim adıyla, özelleştirerek, yabancılara kar transferi sağlamak adına yaşamsal ihtiyaçlarını karşılarken vatandaşa ödettirmesi midir?