Sözsüz müzik - internetten yayınlama
Henüz üye olduğum ve içeriğinden çok memnun kaldığım foruma ilk mesajımı gönderiyorum; herkese merhabalar...
Karaoke eğlencesinden haberiniz vardır diye tahmin ediyorum; bilmeyenler için kısa bir açıklama yapayım: Kara (boş ) oke ( orkestra) kelimesi Japonca bir kelimedir ve güncel şarkıların sözsüz versiyonları üzerine kişilerin şarkı söylemesini ifade eder. Yani şarkı sözsüz çalar, siz ekrandan sözleri takip edip üzerine söylersiniz.
Benim danışmak istediğim konuya gelince;
Bir arkadaşım, güncel Türkçe şarkıların aynısını kendi müzik sistemiyle çalıyor ve sözsüz olarak kaydediyor. Bunlara söz de hazırlıyor. Türkiye'de, bu sözsüz track'lerin pazarlandığı bir sektör olmadığı için bu kayıtları yasal olarak alabileceğimiz bir kurum yok maalesef, dolayısıyla kendi imkanlarıyla kendi müzik sisteminde şarkıların sözlü bölümlerini çalıyor.. Üzerine de sözleri görebileceğiniz bir video hazırlıyor.
Bu kayıtları internet ortamına taşımak bize hukuki bir sorumluluk doğurur mu? Örneğin bir Sezen Aksu şarkısını düşünün, şarkıyı arkadaşım çalıp kaydetmiş ve sözleri de ekrandan geçiyor internette..
Doğurursa hangi kurumdan ( MÜYAP ? ) onay almamız gerekir ? Bu siteden maddi bir çıkar amacımız yok, yani üyelikten vs. ücret almayı planlamıyoruz, bu herhangi bir değişikliğe yol açar mı?
Görüşleriniz ricasıyla.
Tekrar merhabalar..
Re: Sözsüz müzik - internetten yayınlama
müzik ve beste eser sahibine aittir.(anonim değilse)
bu yüzden bu izni alıcağınız kurum yoktur,kişi vardır.
tabiki bu ufak ticari amaç gütmeyen çalışmalar için kimse uğraşıpda hukuki bir süreç başlatıcağını sanmıyorum, ama yinede bunun etik olduğu anlamına gelmiyor:)
anonim olan eserlerde zaten sorun olmaz.
yanıt için teşekkürler..
yüzlerce farklı bestekardan ya da varislerinden onay almam gerekiyor bu durumda anladığım kadarıyla..
:D
remix yapmak için mutlaka bir prosedür olması lazım,
Hukiki olarak aynen dediğin gibi..Yüzlerce bestekardan izin alman gerekiyor yazılı olarak. Ayrıca kullandığın şarkının sadece müziğinin olması bile bazı durumlarda söz yazarından bile izin almanı gerektirir. Çünkü bazı parçalarda (tutmuş meşhur parçalar diye basitleştirip özetleyebilirim) müzik ve söz ayrılmaz bir parça haline gelir. birini kullansan bile diğerinden izin alman gerekebilir (yani söz ve müzik sahibinin ayrı ayrı olduğu durumlarda)
Ama öte yandan bir arkadaşın da belirttiği gibi yaptığın iş basit bir web sitesiyle şu anda kimse senle uğraşıp dava açmayabilir. Ama bu yapılan işin etik olduğu anlamına gelmez. Karar senin. Yapacağın proje büyük ve tutacak bir projeyse ulaşabildiğin söz ve beste sahiplerinden yazılı izinleri al. Büyük ihtimalle senden maddi bir talepte bulunmadan izin verirler çünkü web sitesinden ne para kazanacaksın da ne para vereceksin. Ayrıca kullanabileceğin anonim parçalar varsa bunları maksimum düzeyde kullan. Çünkü projen başarı olduğunda başın ağrımaz. Ama çok basit bir yerde kullanacağım geçeceğim. Çok önemli bir tasarım bir proje değil ve biraz da risk alıyorum diyorsan kullan geç. ama bilki bu yasal değildir. Ama şu anki konjönktürde de kimsenin seninle uğraşacağını sanmam.