Sahtecilik ve görevi kötüye kullanma
Herkese selamlar.Görüşlerini yazacak olan herkese şimdiden teşekkürler.Ben bir okulda memur olarak çalıyordum.Bana verilen ek bir görev olan mutemetlik (asli görevim değil) görevinide yürütüyordum. Olay şöyle...Okulda hazırladığım ekders bordrolarını rakamsal olarak arttırıp (doğru olanlar okulda kalıyor) ilçe milli eğitim müdürlüğünde imza ve onaydan sonra mal müdürlüğüne teslim edip aradaki farkı ayrı bir banka listesi ile hesabıma yatmasını sağlıyordum.(Övünerek yazdığımı zannedenler varsa söyleyeyim yazarken bile yüzüm kızarıyor ama düştük bu hataya bi kere) Şu an bir sürü olaydan sonra (ceza evi,ihraç. vs..) mahkemem son aşamalarına geldi.Dosya bilirkişiye gitti ve geldi.Dava zimmetten açılmıştı ama sahte evrak için de izin alınmıştı.Bilirkişi zimmet unsuru oluşmamıştır ama aldatıcılık sözkonusu diye rapor yazmış.Kurumu tarafından incelendiğinde ortaya çıkması sözkonusu değil demiş.Benim söyleyeceğim önemli püf noktaları şunlar..Ben bordroları hazırlayıp miktarı fazla olanları ilçe milli eğitim müdürlüğüne onay için gittiğimde şube müdürü tarafından "Kontrol edilmiş ve uygun görülmüştür" diye onay verilir.(Ama neye göre kontrol edilir)işte sorun burda.Okullar eğitim yılı başında her öğretmenin en fazla gireceği ek ders saatini gösteren onay belgesi alırlar.Bu onay belgesi üç nüsha çıkar.Okuda,ilçe milli eğitimde ve mal müdürlüğünde bu belgeler mevcuttur.Tamam okulda durum ortaya çıkmayabilir ama ilçe milli eğitim müdürlüğü gereği gibi inceleseydi yani basit birşekilde onay belgesine bakıp verdiğim bordroların çok fazla olduğunu görebilirlerdi.Ayrıyeten ekders yönetmeliği var yine öğretmenlerin en fazla alacağı ekders ile ilgili. Benim hazırladığım bordrolar bu onayın ve yönetmeliğin iki katı kadar.
Şimdi bu bilgilere ve ilçede bulunan onaya göre incelendi uygun görüldü diye imza altına alınan bordrolar anlaşılacağı üzere şube müdürü tarafından onay ile karşılaştırılsaydı (Şube müdürünün görevi kontrol ) ortaya çıkardı hemde bariz bir şekilde. Şimdi kurum tarafından incelenseydi çıkardı raporu çürümüş olmazmı.Yani ilçe milli eğitimde basitce ortaya çıkacak olan bu durum bizim davamızı nasıl etkiler.Bu yazdıklarıma göre suç sahtecilikmi ? yoksa görevi kötüye kullanmamı? Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Bu site yönetici ve üyelerinin bir değerlendirme yapıp cevap yazacağına inancım hala sürüyor
Re: değerlendirme yapabilecek kimse yokmu
Zimmet suçunun unsurları oluşmamıştır, demişsiniz. Zimmet suçunun hangi unsurunun eksikliğinden ise bahsetmemişsiniz.
Tahminen; mutemed olarak görevlendirilmenize kurum onayınız bulunmamaktadır. Eğer zimmet suçunun oluşmadığına bu sebebe dayanarak kanaat getirilmiş ise; bu sefer 'görevi kötüye kullanma' gibi bir suçtan da bahsedilemez.
Re: değerlendirme yapabilecek kimse yokmu
Alıntı:
cognis rumuzlu üyeden alıntı
Zimmet suçunun unsurları oluşmamıştır, demişsiniz. Zimmet suçunun hangi unsurunun eksikliğinden ise bahsetmemişsiniz.
Tahminen; mutemed olarak görevlendirilmenize kurum onayınız bulunmamaktadır. Eğer zimmet suçunun oluşmadığına bu sebebe dayanarak kanaat getirilmiş ise; bu sefer 'görevi kötüye kullanma' gibi bir suçtan da bahsedilemez.
"Kişiye tevdii edilmiş bir para sözkonusu olmadığı için zimmet unsuru oluşmamıştır" diyor bilirkişi yani zimmetin görevi gereği kendisine tevdii edilmiş olması gerek.Diğer yanda sahtecicilk ve görevi kötüye kullanma konusunda değerlendirme yaparsanız memnun olurum.Teşekkürler