-
Evi üstüne almak
mrb öncelikle bu siteyi açtığınız için teşekkür ederim.
öncelikle sorun şu annemin üstünde kayıtlı bir ev var fakat evi üstüme almadım.
evin tek mirasçısı benim.Annme vefat ettikten sonra veraset intikal vergi beyannamesi yaptım.Sorum şu olacaktı şimdi eğer evi üstüme alırsam ne kadar vergi öderim.Evin değeri ortalama 80.000 ytl kadar.Alınacak vergi oranı vefat yılına göremi yoksa içinde bulunduğumuz veraset vergisi oranına göre mi hesaplanıyor.
-
Re: evi üstüne almak
Annenizin hangi tarihte vefat ettiğini, hangi tarihte beyanname verdiğinizi belirtmemişsiniz.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verdiğiniz zaman, ev beyannamedeki tek mal ve değeri muaf olan rakamı geçmiyorsa (bu sene için 90 bin YTL gibi bir rakam) veraset ve intikal vergisi vermezsiniz. Geçiyorsa muafiyet rakamının üzerinde kalan kısım için %1 vergi verirsiniz. Mesela 2000 YTL geçerse 20 YTL vergi çıkar.
Ayrıca tapuda üzerinize geçirirken tapu intikali için tapu harcı ödersiniz. Bu da tapu intikalini yaptığınız yıl emlak vergi değeri üzerinden olur.
-
Re: evi üstüne almak
Cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Annem 2003 yılında vefat etti beyanname tarihide o zamana denk geliyor.
Evin değerini o zaman tam olarak bilmiyorum o zaman yüzde 1 limiti ne kadardı.
Buna ek olarak şu an tapu harcı ne kadar evin değeri şu an ortalama 80 milyar.
-
Re: Evi üstüne almak
merhaba arkadaşım evin şu andaki değeri 80.000.00 ytl diyorsunuz bu sizce değeri belediyeden emlak rayiş değerini alacaksınız buna bağlı olarak tapu harç bedelleri belli olur alım satım masraflarınız harçlar ve döner sermaye raiş bedeli üzerinde 1000 ytl yi gececeğini sanmıyorum intikal harçlarıda bununn içerisinde
körfez emlak
ender aygün