Bir esnaf arkadaştan senetsiz olarak alışveriş yaptım.Borcumu ödedikten sonra kendisi iflas edince defter kaydı üzerinden(Senet veya başka bir resmi belge olmadan) icra takibi başlatmış.Ne yapabilirim?Teşekkürler
Printable View
Bir esnaf arkadaştan senetsiz olarak alışveriş yaptım.Borcumu ödedikten sonra kendisi iflas edince defter kaydı üzerinden(Senet veya başka bir resmi belge olmadan) icra takibi başlatmış.Ne yapabilirim?Teşekkürler
Tebligatı aldıktan sonra 7 gün içinde icra dairesine giderek borca itiraz edin.
Elinizde ödeme makbuzlarınız varsa bunları sunun.
7 günü geçirirseniz işiniz zorlaşır ama 7 gün içinde itiraz halinde takip durun.
İtiraz ettiğinizde, karşı taraf itirazın kaldırılması davası açıp %40 inkar tazminatıyla talep edebilir. Sizin de belgeyle ödemeyi yaptığınızı ispatlamanız gerekir.
Hukuk her zaman geçerli olmuyor ve hakimler bazen öyle kararlar veriyorlarki inanması çok zor.
Bundan yaklaşık 6 ay evvel tarafımıza ödediğimiz birkaç senetle ilgili olarak takip yapılmıştı. Senetleri güvendiğimiz için geri almamıştık ancak senetlerin ödendiğine dair elimizde kapı gibi makbuzlar vardı. ( makbuzların üzerinde hangi senede istinaden ödendiğine dairde not düşülmüştü. ) Hemen icra hakimliğine makbuzları sunarak tedbirli olarak itiraz ettik. Hakim gerekçe göstermeden tedbirimizi red etti ve üstüne üstlük tam 5 ay sonrasına duruşma günü verdi. Bu arada karşı taraf haciz işlemi başlattı. Biz tekrar tedbirli olarak aynı mahkemeye itiraz ettik. Hakime hanım tekrar gerekçe göstermeden tedbir talebimizi red etti. NETİCEDE MAKİNALARIMIZI KURTARABİLMEK ADINA BİZ BU SENETLERİ TEKRAR ÖDEDİK. Şimdi gelinde hukukun üstünlüğüne inanın.
İlamsız takiplerde borca 7 gün içersinde itiraz yeterlidir. Daha sonra icra hakimliğinde dava açmanız gerekecek. Bu davada ödeme makbuzlarını sunacaksınız ve icra hakimliği takibin iptaline veya devamına karar verecektir.
Genel mahkemede yeniden dava açmaktan başka şansınız yok. Ancak yalnızca anlattıklarınıza göre davada şansınızın yüksek olduğunu, ödemiş olduğunuz senetlerden kaynaklanan miktarları faiziyle birlikte geri alabilme ihtimalinizin yüksek olduğunu düşünüyorum.
Cevaplar için herkese teşekkürler.Sayın hocam esnaf yeni tarihli bir fatura keserek onu avukat ile bana ihtar olarak göndermiş buna itiraz edebilirmiyim?
Adem Bey,
Ben Türkiyede hukuğun eşitliği ilkesine inanmıyorum. Sorunda zaten bu. Elimizde senetlerin ödendiğine dair kaşeli imzalı makbuzlar olmasına rağmen bir icra hakimi nasıl olurda bunları 2 kez görmezden gelip tedbir başvurumuzu red eder ve tedbirli açılan bir davaya 5 ay sonrasına duruşma günü verebilir.? İster istemez insanın aklına başka şeyler geliyor. Biz senetleri ödenmesine rağmen haciz tehtidi ile tekrar ödemek zorunda kaldık. Savcılığa şikayette bulunduk o şikayetide haciz tehtidi ile geri altırttılar.
Size başka bir örnek vereceğim. 2006 yılında bir müşteriye müşteri senedi vermişiz. Arkasınada şirket ciromuzu yazdık. Adamlar geçen ay bu senetlere istinaden ciroya yani bize ihtiyati haciz kararı almışlar. 1.) Senetlerde cirontaya gidilebilmesi 1 yıllık zaman aşımı süresi vardır. 2.) Senetlerde cirontaya gidilebilmesi için cirontanın protesto edilmesi gereklidir. Doğrumu.? DOĞRU. Kararı veren hakime bu itirazlarımızı içeren dilekçemiz ve onlarca örnek yargıtay ilamları ile ihtiyati hacizin durdurulması yönünde itiraz ettik. SONUÇ.? Duruşma günü dahi vermeden ve hiçbir gerekçe sunmadan DOSYA ÜZERİNDEN RED. Bu durumda siz ne düşünürdünüz.?
size tebligat gelince 7 gün icersinde ben bu borca ve ferilerine itiraz ediyorum,bnim böyle bir borcum falan yoktur diye yazar itiraz ederseniz icra takibi durur,karşı alacaklı olduğunu iddia eden kişi,bu itirazınızı kaldırmak icin dava acarsa,mahkemede yemininize baş vuracaktır,evet benim bu şahsa borcum yoktur diyerek yeminli beyanda bulunursanız dava düşer.defter alacaklarında usül budur.