Emekliliği hak ettiği gün İş akdi fesih
Kurumumuz Bir devlet kurumu ve şu an 13.000 civarı İşçi çalıştırıyor.
Devlet politikaları malum küçülmek istiyor. Hizmet satın alarak Yönetim zaafını gidermeye çalışıyor.
Hal böyle oluncada emekliğini hak eden çalışanları sırf emekliliği gelenleri ihbar öneli yaparak ve hak ettiği tüm parasal hakları teslim ederek İş akdini 4857 -17 maddesine göre fesh ediyor.
İşten atılan çalışanlar emekliliği hak ettiğinden SSK ya baş vurarak emekli maaşının bağlanmasını talep ediyor.
Biliyorum ki emeklilik maaşını almayı hak kazanmak bile bu toplumun şanslıları arasında yerini alıyor.
Ama mağdur etmediğini sanan Devlet(İşveren) sırf emekliliği hak etmek mağduriyeti ortadan kaldırıyorsa iyi valla.
9.Hukuk D." salt emeklilik fesih için geçerli bir neden olamaz.Emekliliğin geçerli bir neden teşkil edeceğine dair bir kurala yer verilmemiştir." E.2003/18257.K.2003/17985 T.27.10.2003
Tabiiki İşveren zararıda İhbar öneline ekliyerek
"Müessesemizin yeniden yapılanması,norm kadroya uygun bir sayıya ulaşarak rasyonelleşmesi , verimliliğin artırılması, maliyetin düşürülmesi" ve yıl içindeki zararınıda belirterek ve kuruma yaptığımız hizmetten dolayı teşekkür ederek İş akdini fesh ediyor.
Her meslek dalında İş akdini fesh yok bazı sanat dallarında mevcut.
Yani meslek dalı olarak kayırmaca var. madem zarar herkese eşit dağıtılmalı veya Siyasilerin yönetim bozukluğundan kaynaklanan zararın neden işçilerin üzerinde olduğunu anlamış değilim.Memuru yasa gereği atamazken ,zarardaki payı eşitken ,neden yaş gününde emekliliği hak eden işçi..Son çare işci çıkarma olması gerekirken bizde hala kolay bir çözüm olarak önüze sunuluyor.
Sendika yokmu duyar gibi oldum .Şu ana kadar bu konuda yasal girişimi yok.
Aslında mahkemeye verilirse sonuç alınır düşüncesindeyim. Bu uygulama eşitlik ilkesine uygun değil.