Yabancı eşle Türkiye'de evlilik
merhaba ben evliligimi amerikali esimle turkiyede gerceklestirdim. bosanmada turkiyedemi olmasi gerekiyor??. esim burada amerikada avukata sormus. biz burdada bosanabilirmisiz cunku evlilik cuzdanimiz uluslararasi evlilik cuzdaniymis. ama ben turkiyede evlenmek izni ile gittigimiz amerikan konsoloslugunda bana verilen bilgilendirme kitapciginda evlilik turkiyede turk kanunlari onunde olduysa bosanmada turk kanunlari onunde olur diye bir yazi okudum. ve ikinci sorum ise eger esim vekaletini turkiyede bir avukata verirse tebligata gerek varmi ?
saygilarimla
Re: Yabanci eşle Türkiye'de evlilik
Amerika'da boşansanız bile sizin bir Türk olarak Türkiye'de tenfiz davası açarak boşanmayı tanıtmanız gerekir.
Eşiniz davacı olarak bir avukata vekalet verir, avukat onun adına tebligatları alır, sizin Türkiye'deki adresinize tebligat yapılır.
Ancak anlaşmalı boşanma için tarafların ikisinin de birlikte bizzat ilk celsede bulunması gerekir. Şahit dinletmek gerekmez.
Eğer eşiniz Türkiye'de olmazsa nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı konularının hepsinde anlaşsanız bile anlaşmalı boşanma olmaz, iki tarafın şahitlerinin dinlenmesi gerekir.
Yani bizim ayrilma sebebimiz. din ve kultur farki sebebiyle ve ayrica siddetli gecimsizlik. bu yuzden biz ayrilmak istiyoruz yani buna anlasmali bosanma mi deniyor yine ? ..yani esimin turkiyedeki bir avukata vekalet vererek sahitlerin dinlenmeden bir celsede bosanmasi mumkun degil mi ? bunun basit bir yokmu acaba? ve eger esim vekaleti verir vermez. mahkemeye basvurulsa tahmini bosanma suresi ne kadardir ?
Ek bilgi : Nafaka, Velayet, Tazminat, Mal paylaşımı gibi problemimiz yok.
Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ediyorum ve en icten saygilarimi sunuyorum
Alıntı:
siradannn rumuzlu üyeden alıntı
yani esimin turkiyedeki bir avukata vekalet vererek sahitlerin dinlenmeden bir celsede bosanmasi mumkun degil mi ?
Değil. Yukarıda yazdım ya.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Ancak anlaşmalı boşanma için tarafların ikisinin de birlikte bizzat ilk celsede bulunması gerekir. Şahit dinletmek gerekmez. Eğer eşiniz Türkiye'de olmazsa nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı konularının hepsinde anlaşsanız bile anlaşmalı boşanma olmaz, iki tarafın şahitlerinin dinlenmesi gerekir.
Bir daha anlatayım:
Anlaşmalı boşanma için kendisinin bulunması şart.
Kendisi bulunmayacaksa avukatla temsil edilmesi ve şahitlerin dinlenmesi şart.
Duruşma günü aldıktan sonra eşinizin avukatı hakimle görüşerek ilk celsede şahitlerin hazır edilmesi konusunu görüşebilir. Bu sayede 1 veya 2 celsede sonuçlanacak bir boşanma davası mümkün olabilir ama teknik olarak bunun adı "anlaşmalı boşanma" değildir.
Esim turkiyedeki bir avukata vekalet vermesi noter onayli olmasimi gerekiyor. ve ayrica esimin vekalet vermesi ile turkiyede bosanmak icin sahitlerin dinlenmesi gerekiyor dediniz.tamam. bu sahitler turkiyeden biri olabilirmi acaba. ve esimin ayrica sahitlere vekaletname gibi herhangi bir sey gondermesi gerekiyormu..sahitlik kaniti icin?yani bu kisi benim bosanmam icin sahitlik yapacak diye bir beyanname...
Saygilar
Re: Yabancı eşle Türkiye'de evlilik
Cevap yokmu ? :)
Saygilar
Alıntı:
siradannn rumuzlu üyeden alıntı
Esim turkiyedeki bir avukata vekalet vermesi noter onayli olmasimi gerekiyor. ve ayrica esimin vekalet vermesi ile turkiyede bosanmak icin sahitlerin dinlenmesi gerekiyor dediniz.tamam. bu sahitler turkiyeden biri olabilirmi acaba. ve esimin ayrica sahitlere vekaletname gibi herhangi bir sey gondermesi gerekiyormu..sahitlik kaniti icin?yani bu kisi benim bosanmam icin sahitlik yapacak diye bir beyanname...
Saygilar
Noter veya konsolosluktan vekalet verilebilir.
Ancak dikkat edilecek husus boşanma için verilen vekalet genel vekaletnameden farklıdır. Üzerinde vekaleti verenin fotoğrafı olur.
Vekaletname çıkartmak için konsolosluğa gittiğinizde özellikle boşanma için olduğunu vurgulayın.
Avukata vekalet verdikten sonra davanın geri kalanıyla ilgilenecek ve şahitleri bildirecek kişi odur. Avukatla görüşerek halledebilirsiniz geri kalanı.