Re: Kredi kartı kefilliği
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımızdan yardım etmelerini rica ediyorum.
İtirazı nereye yaptın bu cevabı size mahkememi yoksa bankanın kendisi yada a avukatımı verdi 23/02/ 2006 tarihli kredi karlar kanunun 24maddesi aynen şöyle
MADDE 24 - Kart çıkaran kuruluşlar ile kart hamilleri arasındaki ilişkiler, bu Kanun ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde en az oniki punto ve koyu siyah harflerle hazırlanacak yazılı sözleşme ile düzenlenir. Sözleşmenin bir örneği, kart hamiline ve varsa kefile verilir. Sözleşme hükümleri ve kartın kullanımı hakkında kart hamiline ayrıntılı bilgi verilmesi zorunludur.
Kart çıkaran kuruluşların kart hamilleri ile akdedeceği sözleşmelerin şekil ve içeriğinde yer alması gereken asgarî hususlar Kurulca belirlenir.
Sözleşmede belirtilen asgarî tutar, dönem borcunun yüzde yirmisinden aşağı olamaz. Hesap özetinde yer alan asgarî ödeme tutarı son ödeme tarihinde ödenmediği takdirde kart hamili ödenmeyen tutar için sözleşmede öngörülen gecikme faizi dışında bir yükümlülük altına sokulamaz.
Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez.
Kart hamilinin borcu kefile bildirilmedikçe, kefil için temerrüt durumunun oluşmayacağı sözleşmede gösterilir. Sözleşme hükümlerinde kefilin sorumluluğunu artırıcı nitelikteki değişikliklere ve kartın kullanım limitinin yükseltilmesine ilişkin olarak kefilin ilave şartlara dair sorumluluğunun başlaması için kefilin yazılı onayının alınması şarttır. Kredi kartı kullanımlarındaki kefalet, Borçlar Kanununda belirtilen adi kefalet hükümlerine tâbidir. Asıl borçluya başvurulup borcun tahsili için tüm yollar denenmeden kefilden borcun ifası istenemez bu maddeyi onlara okutun
İtirazı icra dairesine yapmıstım o cevapta ıcra daıresınden geldı. Bugun toplam ucretın yuzde 15 fazlasını temınat yatırarak dava acmak ıcın avukatıma verdim. Umarım davayı kazanırız.
Davayı kaybedersek yargıtayda bu turde bı dava kararı varmı?
Yargıtay kararlarıda kefilliğin adi kefillik olacağı yönde bir karar okudum ama karar numarasını almayı unuttum şimdi bulamıyorum ama anladığım kadarıyla size verdikleri itiraz nedenleri bu bankanın kamuya geçmesiyle alakalı sanki kamu alacağıymış gibi işlem yapmaya çalışıyor maddeler kefillik ve sorumlulukla alakalı bir şey göremdim kazanacağınıza inanıyorum sonuçtan bilgi veririseniz sevinirim bende araştırıyorum
Kamu alacağı için takibe geçildiğinden takibe itiraz reddedilmiş, ancak sen 500 YTL için kefil olmuşsun kredi kartı limiti 10 bin YTL.ye çıkmışsa bunun vebali kefile yüklenemez, kefil borçlu olduğu şeyi bilir ve onun altına imza atar, kefilin kefil olduğu borcun kefilden habersiz artması hukuk ve hakkaniyete ayrıkıdır bence, tabi şu an buna dayanak olabilecek bi kanun ya da emsal karar bilmiyorum sadece kendi görüşümdür.
Alıntı:
abc20 rumuzlu üyeden alıntı
...... ancak sen 500 YTL için kefil olmuşsun kredi kartı limiti 10 bin YTL.ye çıkmışsa bunun vebali kefile yüklenemez, kefil borçlu olduğu şeyi bilir ve onun altına imza atar, kefilin kefil olduğu borcun kefilden habersiz artması hukuk ve hakkaniyete ayrıkıdır bence.....
Bence önemli bir ayrıntı Avukat veya hukukçu arkadaşların bu konuda söyleyecek dayanak ve sözleri olmalı diye düşünüyorum.
Sorunun cevabı rabak 2002 tarafından Kradi Kartları Kanunun 24.maddesi yazılarak ve son fıkraya dikkat edilmek üzere, verilmiş.Anlaşılmayan nedir? Onu da ben anlamamdım.
İyi günler...
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Sorunun cevabı rabak 2002 tarafından Kradi Kartları Kanunun 24.maddesi yazılarak ve son fıkraya dikkat edilmek üzere, verilmiş.Anlaşılmayan nedir? Onu da ben anlamamdım.
İyi günler...
@sakar
Doğru ben o kısmı atlamışım ,
ben o yazımı abc20 rumuzlu arkadaşımızın ".....kefilin kefil olduğu borcun kefilden habersiz artması hukuk ve hakkaniyete ayrıkıdır bence....." içerikli yazısındaki kişiselliği ortadan kaldırmak ve bir dayanağa oturtmak için kaleme almıştım.Uyarınız için teşekkür ederim.