Amerika İran'a saldırır mı?
Saldırırsa ne olur?
İsrail'in rolü ne olur?
Ortadoğu'da neler yaşanır?
Türkiye bu durumdan nasıl etkilenir?
Entellektüel zihin jimnastiği yapmaya ne dersiniz!
Printable View
Amerika İran'a saldırır mı?
Saldırırsa ne olur?
İsrail'in rolü ne olur?
Ortadoğu'da neler yaşanır?
Türkiye bu durumdan nasıl etkilenir?
Entellektüel zihin jimnastiği yapmaya ne dersiniz!
- Amerika'nın İran'a saldırması III. Dünya Savaşı nedeni ve sonuçlarına giden yolu açması anlamına gelebilir.
- İsrail açısından bakılırsa büyük bir sorunu çözmek için büyük bir adım atılmış olur.
-Türkiye'nin böyle bir savaşta askeri,ekonomik, siyasi ve psikolojik olarak varlık göstermesi gereksiz ve yıkıcı sonuçları açısından anlamsız olur.
- İran ile yapılacak bir savaşta nükleer silahların kullanılması olasılığı bile kontrolün elden gideceğine bir işaret olabilir.
- İran'ın tahmin edilenden çabuk çözülmesi ihtimali ise her zaman gözönünde bulundurulması gereken bir ihtimal.
- Ancak şu bir gerçek ki; Amerika ortadoğu'nun şeklini ve köşelerini yontma konusunda kararlı.
Kesin yargıda bulunmak zor, ama ben ABD'nin İran'a saldıracağına pek ihtimal vermiyorum. Saldırmaz demiyorum, ama saldırma ihtimalinin zayıf olduğunu düşünüyorum.
Bunun değişik sebepleri var. ABD'deki iç tepkiler bu sebeplerden biri.. Biliyorsunuz Vietnam saldırısından sonra iç tepkiler çok etkili oldu. Şu anda Irak sadırısı nedeniyle de iç tepkiler gündemde.. Başkanlık seçimleri de bunu etkileyen önemli bir iç dinamik diye düşünüyorum. Peki iç tepkiler ABD'yi durdurur mu? En azından biraz da olsa etkiler diye düşünüyorum. Demokrasinin, seçimlerin olmadığı bir ülkede iç tepkinin lafı olmaz, ama ABD'nin bu hususu dkkate alma ihtimalinin varlığını anımsatmak isterim.
Dış sebeplere gelince... Irak'taki durum ortada.. Ülke kan gölüne döndü. Iraklılar ve ABD askerleri sürekli ölüyor. Bu ölümlerin ABD'nin umrunda olup olmadığı da ayrı bir tartışma, ama yine göz ardı edilmemesi gereken bir durum.
Ayrıca, İran'ı Irak kadar "kolay lokma" görmemek gerekir. İran, Irak'a göre daha köklü, daha kurumlaşmış, daha disiplinli, daha etkili silahlara sahip bir ülke. ABD ile başedemeyebili,r, ama Iraka göre daha zor yutulacak bir lokmadır. Yutarken boğazına durabilir.
İran'da Iraktakiler gibi işbirlikçiler bulması da zor görünüyor. Biliyorsunuz, Irak'ta Kürtler ABD'yi davul zurna ile karşıladılar ve bu işten de oldukça karlı çıktılar. Ama İran'da Iark'taki kadar keskin bölünmeler yok.
İran'da da Kürtler, Türkler var, ama Irak'taki kadar keskin bölünme emareleri görünmüyor. Gerçi Kürtlerin bir ara İran sınırları içinde 'Mahabat Kürt Devleti" kurdukları biliniyor, ama bu devlet çok kısa ömürlü olmuştu. Şimdi Irak Kürtleri de ABD'ye davetiye çıkartır mı bilemiyorum, ama açık bir davetiyeyi şu ana kadar ben görmedim. Böyle bir saldırıda bu Kürtlerin kuzey Irak Kürtleri ile birleşme istekleri depreşebilir.
İran'da nüfusun önemli bir kısmı, sanırım %30-40 civarında Azeri Türküdür. Bu Türklerin de İran'ın diğer yerel halkı (Farslar) gibi şia mezhebinden olduğu biliniyor. Bugüne kadar önemli bir ayrılıkçı politikaları olmasdı. Türkiye'nin bu Türklerin duygularını kaşıyan girişimleri de olmadı. İran Türkleri daha çok 'Güney Azerbaycan' olarak bilinen İran'ın kuzeyinde bulunurlar. Bu nedenle de Türkiye'den ziyade Azarbaycan'ı kendilerine yakın görürler. Ama adaha önce de belirttiğim gibi bu Türklerin ayrılıkçı politika peşinde olduklarna dair gözle görülür bir eylemleri olmadı. Zaten bu Türler de İran'daki yönetimde azımsanmayacak bir yere sahipler. İran2daki bazı önemli dini liderler Azeri kökenlidir. ABD saldırısında ülkelerini savunacaklarından kuşku yok diye biliyorum.
Esasen, İran'a saldırı, başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkenin tepkisine neden olacaktır.
Belki çok iyimser görüşler oldu ama düşüncelerim böyle.. Belki benimkisi bir 'saldırmama' temennisi..
Savaş ihtimali şimdilik uzak.
İncirlik üssünden kalkan uçakların İran ı bombaladığını sayalım. İran doğrudan Türkiye ye saldırır mı?/saldırabilir mi?
Nükleer silah kullanıldığı takdirde bu topyekün Ortadoğu'nun yok olmasına gidecek bir sürecin başlaması demektir. Amerika nın çıkarı ne olacak? Eğer amaç enerji yi kontrol altına almaksa sadece zaten kağıt parçası ile dünyanın ürettiği bütün mal ve hizmeti alıyor.
Rusya ne yapacak? Yine seyreder mi? Tıpkı Irak gibi..........
İran'ın zamanında yaptığı gözdağına karşılık savaş ihtimali bence şu anda çok uzak. Keza silahlanma açısından gözünü doyuramayan İran, Iraktan sonra kendisine de demokrasi(!) getireceği korkusu ile Amerika için dişini göstermeye kalkmıştır. Kısa zamanda beklemediğim bir girişim olur açıkçası.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ABD'nin dünyadaki askeri üslerinin "sökülüp atılması" gerektiğini söyledi.
Malezya'nın başşehri Kuala Lumpur'da yapılan D8 zirvesinden sonra basın toplantısı düzenleyen Ahmedinecad, "Orta Doğu ve dünyadaki ülkeler için en büyük tehdit ABD'nin müdahaleleridir" dedi. İran Cumhurbaşkanı ayrıca, "Dünyadaki askeri üsler sökülmeli ve yok edilmelidir. Bölgede güvenin yeniden tesisi için de gelecek ABD yönetiminde kökten bir değişiklik olmalıdır" diye konuştu.
İran'a karşı husumet ve düşmanca eylemlere son verilmesini de isteyen Ahmedinecad, barış ve dostluğun herkesin menfaatine olacağını ifade etti. İran Cumhurbaşkanı, güvenin yeniden inşası için ABD'nin Irak'taki kuvvetlerini çekmesi gerektiğini söyledi ve Irak'la bölge ülkelerinin akıbetlerinin yine kendi halkları tarafından belirlenmesine müsaade edilmesini istedi.
YeniŞafak
Doğru söylüyor. Neden ABD ye kimse çıt çıkaramıyor? Ortadoğu ülkelerinde birlik sağlanırsa hiç birşey de yapamaz!
TOTAL Petrol Şirketi, İran a yatırım yapmaktan vazgeçti. Uluslararası ajanslar bu durumu "kıyamet alameti" olarak yorumluyorlar. (Hürriyet)
İran: Total olmasada olur.
İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri, gaz ile ilgili çalışmaların Fransız enerji şirketi Total olsa da olmasa da devam edeceğini söyledi. Nozeri, gazetecilerin,"Total,siyasi riskin yüksek olması nedeniyle İran'a yatırım yapmayacak mı?" diye sorması üzerine, "Bizim mesajımız, onlarla yada onlarsız yolumuza ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Amerika nın İran a saldırması halinde Amerikan üslerini hedef alacağını bu çerçevede İncirlik üssünüde vuracağını açıkladı.