Anonim Şirketi ortaklığında ayrılmak.
Merhaba.
2004 yılında yeni kurulan bir anonim şirketinde (150.000 YTL sermayesi olan) tarafıma bedelsiz olarak %4 hisse ile ortaklık teklif edildi ve ben kabul ettim. Bu esnada şirkete yeni yatırımlar, araçlar ve teçhizat alımı yapıldı. Geçen süreç içerisinde gelişen olaylar karşısında ayrılma kararı aldım. Bununla ilgili sormak istediklerim:
1.Şirketteki hisselerimi devrederken ne kadar bir meblağa taleb edebilirim-kanunen belirlenmiş bir oran mevcut mu?
2.Hisselerimi devretmezsem şirketin iflası veya tasviyesi durumunda yükümlülüklerim nelerdir? Zarar açıklanırsa sadece payıma düşen oranda mı ödeme yapma yükümlülüğüm var?
3.Hisselerimi devretmediğim durumda ileriki dönemlerde şirket muahasebesi ile ilgili inceleme yapabilirmiyim? (herhangi bir yasadışı uygulamayı kontrol etmek amacı ile)
4.Ortaklığım sadece Karar defteriinde alınan karar ile tescilli. Bununla ilgili olarak bilgim dışında ortaklıktan çıkarılmam söz konusu olur mu?
5.Şirketin mevcut değer tespitini yaptırma istersem bunun için nasıl bir yol takip etmem gerekir?
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Re: Anonim Şirketi ortaklığında ayrılmak.
yetkili ticaret mahkemesinden anonim şirket ortaklık payını devretmek istemenize rağmen sonuç alamadığınızı ileri sürerek gerçek değeri karşılığında ortaklıktan çıkmanıza , aksi takdirde şirketin fesih ve tasfiyesine karar verilmesini talep etmeniz gerekir . Sermaye unsurunun ön planda bulunduğu anonim şirketlerde çıkma müessesesi yoktur. Şirketin tasfiyesini gerektiren bir neden de bulunmazsa davanız reddolunur
avmervedilek- samsun barosu
AŞ. bir sermaye şirketi olduğundan şirket borcu nedeniyle ortaklara gidilebilmesi mümkün değildir. Şirketten yeterli oy çoğunluğu sağlanırsa İhraç olunabilrsiniz böyle bir müessese var
Sayın Merve Dilek hanım ilk önce cevap için teşekkür ederim.
Şirketin tasviyesi söz konusu değil. Ben kendi isteğim ile hissemi devretmek istiyorum, fakat ortaklarım bunun ancak ödenmiş sermayeye kadar düşen hissemi ödemeğe yanaşıyorlar. Albuki geçen 4 yıl içerisinde yapılan yatırımlar ve alınan 2 araç ile makinalar mevcut. Şu andaki şirket değerinin tespitini nasıl yaptırabilirim?
Cevap: Re: Anonim Şirketi ortaklığında ayrılmak.
Alıntı:
ressam0768 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Merve Dilek hanım ilk önce cevap için teşekkür ederim.
Şirketin tasviyesi söz konusu değil. Ben kendi isteğim ile hissemi devretmek istiyorum, fakat ortaklarım bunun ancak ödenmiş sermayeye kadar düşen hissemi ödemeğe yanaşıyorlar. Albuki geçen 4 yıl içerisinde yapılan yatırımlar ve alınan 2 araç ile makinalar mevcut. Şu andaki şirket değerinin tespitini nasıl yaptırabilirim?
Şirketin değerini bir mahkemeden bilirkişi yoluyla talep edebilirsiniz.Bunun haricinde YMM şirketleri de şirketleri değerlemektedir.