Re: kirada 6.sene, artış?
Sözleşmenizde yazılı bir artış oranı yazmıyorsa ÜFE oranında artış yapmanız yeterlidir. (Geçen sene ÜFE TÜFE'den düşüktü, şimdi ÜFE rakamları TÜFE'den yüksek çıkıyor.)
Re: Kirada 6.sene, artış?
Öncelikle yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim..
Sözleşmemde TÜFE yazmakta ancak sözleşme 2003'te yapıldı bir seneliğine ve yenilenmedi, bu bir problem teşkil eder mi?
Ve bir de sormak istediğim, ev sahibim evden çıkmamı istemesi durumunda ne gibi yollara başvurabilir? Evden çıkartılmam için tek çözüm evin satılması mı? Yani bana bu noktada mantıksız gelen bir şey var, diyelim ki evin sahibi benim ve artık o kiracıyla çalışmak istenmiyorum. Kiracı her sene enflasyon oranında zam yapıp yıllarca evimde oturma hakkına sahip mi?
Yardımcı olursanız sevinirim..
Eski yargıtay kararlarına göre, sözleşmede yazılı artış olsa bile sözleşme bitip kendiliğinden birer yıllığına yenilendiği dönemler için ÜFE oranında artış yapılması gerektiği söyleniyordu.
Yeni bir yargıtay kararı, bu kararların aksine, aradaki yıllarda daha az veya daha çok artış yapılsa ve sözleşmenin süresi bitse bile sözleşmede yazılı olan artış oranının geçerli olacağını ifade ediyor.
Son karara göre sözleşmenizde TÜFE dediği için sizin TÜFE oranında artış yapmanız yeterlidir. %1 deseydi, %1; %100 deseydi %100 oranında artış yapmanız gerekecekti.
Ev sahibinin hangi hallerde kiracıyı çıkarabileceği 6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkında kanunun 7. maddesinde ve Borçlar kanununda yazar.
6570 sayılı kanunu şu linkte bulabilirsiniz.
https://www.hukuki.net/kanun/6570.13.text.asp
Tahliye için kullanılabilecek Borçlar kanunu hükümleri ise "akte aykırılık" ve "kiracının kirayı temerrüdü"dür.
Bunlar dışında, "maalesef" kiracı artışını yapıp kirayı düzenli ödediği sürece "ilelebet" evde veya dükkanda kalır.
3 yılı geçen kira sözleşmelerinde kira bedeli rayiçten düşük kaldıysa kira tespit davası açılabilir. Kira tespit davası karara bağlandıktan sonra da üç yıl boyunca yeni tespit davası açılmaz, her yıl ÜFE oranında artış yapılır.
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim..