Askerlik nedeni ile işten çıkarma ve kıdem tazminatı hakkı
Selamlar;
Bundan iki ay öncesine kadar yoklama kaçağı durumundaydım. Askerlik dairem çalıştığım şirkete gönderdiği bir yazı ile 15 gün içinde şirketle ilişiğimin kesilmesini istedi. Onlarda gerekeni yapıp ilişiğimi kestiler.
Askerlik sorunlarını hallettikten sonra tekrar girişim yapıldı. Aradan 1,5 ay geçti. İlişiğim kesilmeden önce 1,5 senelik sigortalı idim. 5 ay sonra askere gitmeyi planlıyorum. Bu durumda askere gideceğim zaman şirkette 5,5 aylık sigortalı olmuş olucam.
Bu yazı ile işten çıkarma işleminde kıdem tazminatı hakkım kayboluyor mu? Yoksa zorunlu işten çıkarma dahi olsa kıdem tazmiatnımı alabiliyor muyum? Henüz şirketimle konuşmadım. Vereceğiniz bilgi doğrultusunda kıdem tazminastımı talep edicem?
YArdımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Re: Askerlik nedeni ile işten çıkarma ve kıdem tazminatı hakkı
Askerlik nedeniyle sözleşmenin sona ermesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız.Kıdem tazminatınız toplam çalışmış olduğunuz süre üzerinden hesaplanır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Askerlik nedeniyle sözleşmenin sona ermesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız.Kıdem tazminatınız toplam çalışmış olduğunuz süre üzerinden hesaplanır.
Öncelikle cevabınız için teşekkürler Erdoğan bey.
Emin olabilmem adına normal durumdan farklı olan durumumla ilgli bir hatırlatma yapayım.
Askerlik şubem yoklama kaçağı olmam dolayısıyla şirketime yazıyı geçti. Yani bu adam yoklama kaçağı, çalıştırmanız suç, çıkarın işten dedi. Askere gitmek için ben ayrılıyorum demedim.
Bu durumda da kıdem tazminatı hakkım var mıdır? Onaylar mısınız?
Cevap için tekrar teşekkürler.
Zorunlu askerlik görevi nedeniyle işten çıkmanız-çıkartılmanız-çıkartılmaya mecbur bırakılmanız,hangi şekilde olursa olsun kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Alıntı:
Zorunlu askerlik görevi nedeniyle işten çıkmanız-çıkartılmanız-çıkartılmaya mecbur bırakılmanız,hangi şekilde olursa olsun kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
Bu konuyu şirketime aktarırken kaynak olarak gösterebileceğim bir kaynak ya da kanun maddesi var mıdır?
Tekrar teşekkürler.
Alıntı:
mtoru rumuzlu üyeden alıntı
Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
Bu konuyu şirketime aktarırken kaynak olarak gösterebileceğim bir kaynak ya da kanun maddesi var mıdır?
Tekrar teşekkürler.
Eski Is Kanunu'nun halen yururlukte olan 14. maddesini dayanak olarak gosterebilirsiniz..
Madde 14 – (Değişik birinci fıkra: 29/7/1983 - 2869/3 md.) Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:
1. İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,
2. İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca,
3. Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyle
..
..
Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Eski Is Kanunu'nun halen yururlukte olan 14. maddesini dayanak olarak gosterebilirsiniz..
Madde 14 – (Değişik birinci fıkra: 29/7/1983 - 2869/3 md.) Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:
1. İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,
2. İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca,
3. Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyle
..
..
Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Cevap için teşekkürler Ulaş Bey. Son bir soru ile konuyu noktalamak isterim.
Son bir yılın ilk 7, sonraki 2 ve son 2 ayı farklı ücretlerle çalıştım. SSK Hizmet dökümümde de durum aynen bu şekilde gözüküyor.
Kıdem tazminatı hesabı bu durumda nasıl yapılıyor? Son yatan aylar mı baz alınıyor? ORtalama mı alınıyor?
Yardımcı olan herkese tekrar teşekkürler.
Son aldığınız giydirilmiş brüt maaş üzerinden hesap yapılır.Brüt maaş kıdem tazminatı tavan ücretini aşması durumunda kıdem tazminatı tavan ücreti üzerinden hesaplanır.
Alıntı:
Son aldığınız giydirilmiş brüt maaş üzerinden hesap yapılır.Brüt maaş kıdem tazminatı tavan ücretini aşması durumunda kıdem tazminatı tavan ücreti üzerinden hesaplanır.
Teşekkürler. Konuyla ilgili enteresan bir gelişme oldu bugün. Muhasebecimiz der ki :
Biz seni çıkarttık ama askerlikle ilişiği yoktur kağıdını alıp 15-20 gün sonra tekrar girişini yapacağız nasıl olsa. Kıdemini vermeyelim, senin girşi yapalım, askere gideceğin zamanda toplam tüm süre için kıdem hesaplar veririz.
Benim çıkışım askerlik dairemden gelen kağıt nedeni ile zaten yapılmıştı. Şimdi askerlikle ilişiği yoktue kağıdını alıp tekrar girşim yapılaca. ve 1 seneyi doldurmayacak bir süre sonra (ya 5 ya 8 ay sonra) askere gideceğim bu sefer. Bu durumda daha önce çalıştığım 1 sene 5 ay ve bundan sonra çalışacağım (maksimum) 8 ayı birleştirip kıdem verilmesi resmi olarak mümkün mü? (Şirketin kendi insiyatifini bi kenara bırakırsak)
Yoksa benim durumumda ikinci çalışma dönemim sonrası askerlik için ayrıldığımda kıdem hakkım yok ve iki çalışma dönemi birleştirilerek kıdem verilemez diyormuyuz?
Durumumun kanun ve kurallar çerçevesinde ne olduğunu merak ediyorum.
Başınızı ağrıttım bi süredir, ilginiz için teşekkürler.