Miras'tan kalan evin satışındaki merhaleler nelerdir?
Biz 4 kardeşiz ve babamızdan kalan ev anlaşmazlık sonucu değerinden aşağı kardeşlerden biri almak istemektedir.Buna karşı geldiğim halde elimdeki imkansızlıklar sonucu ya verilene razı olacağım ya da mahkemeye verilirsem önümdeki sürece göre haraket edeceğim.Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Ev İstanbul'da şehir içindedir.
1-Mahkemeye evin satışı ile dilekçe verildikten sonra kaç gün içinde dava başlar? veya satışa geçilir? Bu ne davası olur? "Evden çıkarma ve evin satışı"
2-Mahkeme bilirkişi heyeti evin rayiç bedelini nasıl hesabeder? ve o rayiç bedelin kaçta kaçı ile mahkeme açık arttırmayla başlar?
3-Hak sahipleri bu açık arttırmaya girerken herhangi bir bedel ödemek zorundamıdır?kayıt vs.
4-Bu satışın masrafı mirasçılara yansır mı?yansır ise hak sahiplerine ne oranda yansır?
5-Açık arttırma da ulaşılan rakama mahkeme ne kadar vergi,masraf vs ilave eder? Yani açık arttırma sonucu atıyorum ev bende 100'e kaldı. Üstüne ne kadar mahkeme masrafı vs ilave edilir?
6-Bu açık arttırmada satılan evin parasını kazanan kişi, kaç gün içinde yatırması gerekiyor?Atıyorum bende kaldı ve ben o parayı kaç gün içinde yatırmam gerekiyor? Bunu dörtte bir olarak yatırırsam oluyor mu?
7-Evde şu an ben oturuyorum ve benim kaybetmem sonucu,satış sonrası evi boşaltmam gereken süre ne kadardır?
Sizler için sıradan bir dava olan bu durum,benim için hayati önem arzetmektedir.
Anlayışınıza sığınıyorum. :)
Teşekkür ederim.
Re: Miras'tan kalan evin satışındaki merhaleler nelerdir?
Bu kadar zor mu sorular acaba? :)
Teşekkür ederim.
Alıntı:
necxman rumuzlu üyeden alıntı
1-Mahkemeye evin satışı ile dilekçe verildikten sonra kaç gün içinde dava başlar? veya satışa geçilir? Bu ne davası olur? "Evden çıkarma ve evin satışı"
2-Mahkeme bilirkişi heyeti evin rayiç bedelini nasıl hesabeder? ve o rayiç bedelin kaçta kaçı ile mahkeme açık arttırmayla başlar?
3-Hak sahipleri bu açık arttırmaya girerken herhangi bir bedel ödemek zorundamıdır?kayıt vs.
4-Bu satışın masrafı mirasçılara yansır mı?yansır ise hak sahiplerine ne oranda yansır?
5-Açık arttırma da ulaşılan rakama mahkeme ne kadar vergi,masraf vs ilave eder? Yani açık arttırma sonucu atıyorum ev bende 100'e kaldı. Üstüne ne kadar mahkeme masrafı vs ilave edilir?
6-Bu açık arttırmada satılan evin parasını kazanan kişi, kaç gün içinde yatırması gerekiyor?Atıyorum bende kaldı ve ben o parayı kaç gün içinde yatırmam gerekiyor? Bunu dörtte bir olarak yatırırsam oluyor mu?
7-Evde şu an ben oturuyorum ve benim kaybetmem sonucu,satış sonrası evi boşaltmam gereken süre ne kadardır?
1. ortaklığın giderilmesi davasıdır. İlk celse için mahkeme yoğunluğuna göre 1-2 ay sonrasına gün verilir. İlk celsede muhtemelen açık arttırmayla satış kararı çıkar ve icra dairesinden onun için gün verilir. Tamamen mahkemenin takvimine bağlı. Ama muhtemelen en az birkaç ay sonra açık arttırma olur.
2. Muhammen bedel için çevredeki evlerin değerleri araştırılır. İlk açık arttırma muhammen bedelin %60'ından başlar. %60 veren olmazsa, 15 gün sonra %40'dan başlayan ikinci arttırma yapılır.
3. En az %20 hissesi olan teminat yatırmaz. Kendine kaldığı halde alıştan cayan kişinin teminatından sonraki açık arttırmada çıkacak fiyat ile arasındaki fark tahsil edilir. Hissedardan biri kendisine kaldığı halde almazsa bu sonra alacağı paradan düşülür.
4. Mahkeme masrafları mirasçılar arasında pay edilir. KDV'yi satın alan öder.
5. Masrafların ne kadar tutacağını satışın yapılacağı ilgili icradan öğrenebilirsiniz.
6. Şartnamede paranın ödenmesi için ne kadar mehil verileceği yazar. Bu genelde 10-15-20 gündür. Hisseniz 1/4 ise, 1/4 değil 3/4 + masrafları yatırmanız lazım.
7. Satışa dair tebligatı aldıktan kısa bir süre sonra. (7 veya 14 gün)
sdt23 çok teşekkür ediyorum.
"En az %20 hissesi olan teminat yatırmaz. Kendine kaldığı halde alıştan cayan kişinin teminatından sonraki açık arttırmada çıkacak fiyat ile arasındaki fark tahsil edilir. Hissedardan biri kendisine kaldığı halde almazsa bu sonra alacağı paradan düşülür."
Bu konuyu biraz açabilir misiniz?
Yani ,benim üzerimde kaldı ama ben alamadım veya almadım.O zaman nasıl bir süreç işler?
Teşekkür ederim.
100 lira verdin almadın, daha sonra bir daha arttırma yapıldı, 90 lira verip başkası aldı. Bu 10 lira teminatından tahsil edilir. Hissen %20'den fazla olduğu için teminat yatırmadıysan alacağın paradan düşülür.
Alıntı:
necxman rumuzlu üyeden alıntı
sdt23 çok teşekkür ediyorum.
"En az %20 hissesi olan teminat yatırmaz. Kendine kaldığı halde alıştan cayan kişinin teminatından sonraki açık arttırmada çıkacak fiyat ile arasındaki fark tahsil edilir. Hissedardan biri kendisine kaldığı halde almazsa bu sonra alacağı paradan düşülür."
Bu konuyu biraz açabilir misiniz?
Yani ,benim üzerimde kaldı ama ben alamadım veya almadım.O zaman nasıl bir süreç işler?
Teşekkür ederim.
Cevap: Re: Miras'tan kalan evin satışındaki merhaleler nelerdir?
merhaba
oturduğumuz evin yarısı bana yarısı eşimin kardeşine ait.tarafıma dava açılırsa evi boşaltma satışı vs şeklinde benim haklarım nedir? evde ikamet etmem birşeyi değiştirir mi? diğer hisse sahibi parasını almak için davar açarsa kesin kes ev satışa çıkar mı yoksa evde ikamet etmem evin satışına engel midir? bir şekilde aleyhime sonuçlanacak bir durum söz konusu olabilir yardımcı olursanız sevinirim. ev en kötü satışa çıkarsa ilk ilk %60 a göre alma hakkı bana mı ait olur kabul edersem. dışardan bir kişide o parayı veriyorum derse evin fiyatının yükselme durumu nasıldır. en yüksek veren çıkana kadar evin fiyatı mı artıyor?
Cevap: Re: Miras'tan kalan evin satışındaki merhaleler nelerdir?
Alıntı:
erksev rumuzlu üyeden alıntı
merhaba
oturduğumuz evin yarısı bana yarısı eşimin kardeşine ait.tarafıma dava açılırsa evi boşaltma satışı vs şeklinde benim haklarım nedir? evde ikamet etmem birşeyi değiştirir mi? diğer hisse sahibi parasını almak için davar açarsa kesin kes ev satışa çıkar mı yoksa evde ikamet etmem evin satışına engel midir? bir şekilde aleyhime sonuçlanacak bir durum söz konusu olabilir yardımcı olursanız sevinirim. ev en kötü satışa çıkarsa ilk ilk %60 a göre alma hakkı bana mı ait olur kabul edersem. dışardan bir kişide o parayı veriyorum derse evin fiyatının yükselme durumu nasıldır. en yüksek veren çıkana kadar evin fiyatı mı artıyor?
Evde oturuyor olmanız satışa engel değildir.
Alım önceliği hiç kimsede yoktur. En yüksek miktarı teklif eden satın alır. Dışardan herhangi biri de olabilir satın alan.
- - - Updated - - -
Alıntı:
erksev rumuzlu üyeden alıntı
merhaba
Evde oturuyor olmanız satışa engel değildir.
Alım önceliği hiç kimsede yoktur. En yüksek miktarı teklif eden satın alır. Dışardan herhangi biri de olabilir satın alan.