Re: Veraset ilamı ile ilgili
Alıntı:
bektasaslantas rumuzlu üyeden alıntı
Ben Ankara'da ikamet etmekteyim. Dedemin babasına ait Yozgat sınırlarında tarlalar var. Bu tarlalar üzerine baraj yapılacağını öğrendik.Dedemin babası, dedem vede babam öleli çok uzun süre oldu. Ama dedemin babasına ait veraset ilamı yok. Şimdi sorularım şunlar:
1. Dedemin babasına ait veraset ilanını ben çıkarabilirmiyim. Evet çıkarabilirsem nerden başlamam gerek, çünkü bu konuda hiç bir şey bilmiyorum. Ne kadar sürede çıkarabilirim?
2. Benim çıkardığım veraset ilanından diğer murisler faydalana bilirmi ? (faydalanmalarını istemiyorum) Onlara bu süreçte ihtiyacım varmı?
3. Veraset ilanından sonra tapu ve vergi işleriyle ilgili ne yapmam lazım?
Şimdiden teşekkürlerimi sunarım. Siteniz gerçekten çok faydalı.
1. Sulh hukuk mahkemesine başvurarak veraset ilamını çıkarabilirsiniz. Mahkeme yoğunluğuna ve nüfus ile yazışma hızına bağlı.
2. Tek başınıza çıkarabilirsiniz. Onlar da tek başlarına çıkarabilirler. Veraset ilamı, çıkaran kişiye avantaj sağlamaz. Sadece kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren belgedir.
3. Daha sonra dedenizin babasının mallarını tespit edersiniz. Diğer mirasçılarla birlikte veraset ve intikal vergisi beyannamesi verirsiniz. (İşte burada onlara ihtiyaç var.) Ardından vergi çıkarsa öder, tapudan hissenizin intikalini yaparsınız. Eğer aranızda taksim yapılamazsa, ortaklığın giderilmesi davası açarak hisseniz olan gayrimenkullerin açık arttırmayla satışını sağlayabilirsiniz.
En çok veren alır, mahkeme masrafları düşülüp para hissedarlara pay edilir.