Performansa dayalı işten çıkarılma
Merhaba
Yurtdışı bağlantılı bir firmada çalışmaktayım. Süresiz iş sözleşmesinde, performans kriterleri çalışan tarafından yerine getirilmez ise, işveren işciyiyi işten çıkarma hakkına sahiptir yazıyor. Kısacası telefonda hizmet vermekteyim ve bilgisyarda mevcut bir programla servis sağlamaktayım. Kriterler ise, satışın tuturulmaması, satış sonrası bilgisayarda işlem süresinin uzun olması gibi anlam veremediğim kriterler.Müşteri ürünü almak ister veya istemez sonuçta zorla bir şey satamam. İşlem süreleri ise konuya göre bazen kısa bazen ise uzun sürmektedir. Benim asıl görevim telefonda satış değil, asıl görevim telefonda müşteri hizmeti sunmak. (call center). Benim bilmek istediğim, işveren bu nedenle beni baskı altında tutarak yine bu kriterleri tuturmazsan yazılı uyarı alırsın diyebilir mi veya bu nedenle beni işten çıkarabilir mi? Çıkarır ise, işe iade davası açma hakkım saklı mıdır ve bu davaya, sözleşmemde yazılı olduğu halde yapılmayan zam ve verilmeyen gece vardiya zamlarını ekleyebilir miyim?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Re: Performansa dayalı işten çıkarılma
Sozlesmenizde bu konuda ne yer aldigi onemli degil,onemli olan objektif olarak yani ayni sartlarda calisan normal bir iscinin gosterdigi performansi gosterip gostermediginizdir.Performansiniz degerlendirilirken isvereninizin sizi bilerek uzman olmadiginiz bir iste calistirdigi da dikkate alinacaktir.Performansiniz gercekten dusuk ise bu bir gecerli fesih nedenidir ve isvereniniz sizi ihbar surelerine uyarak isten cikartabilir,bu durumda isyerinizde 6 ay ve daha fazla kideminiz varsa ve calisitiginiz isyerinde 30'dan fazla isci calisiyorsa ise iade davasi acabilirsiniz.Yargitay'a gore ise iade davasinda kidem tazminati,odenmeyen fazla mesai ucreti gibi haklarinizi talep edemezsiniz,bu haklariniz icin ayri bir dava acmaniz gerekmektedir.
Saygilarimla.
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Sozlesmenizde bu konuda ne yer aldigi onemli degil,onemli olan objektif olarak yani ayni sartlarda calisan normal bir iscinin gosterdigi performansi gosterip gostermediginizdir.Performansiniz degerlendirilirken isvereninizin sizi bilerek uzman olmadiginiz bir iste calistirdigi da dikkate alinacaktir.Performansiniz gercekten dusuk ise bu bir gecerli fesih nedenidir ve isvereniniz sizi ihbar surelerine uyarak isten cikartabilir,bu durumda isyerinizde 6 ay ve daha fazla kideminiz varsa ve calisitiginiz isyerinde 30'dan fazla isci calisiyorsa ise iade davasi acabilirsiniz.Yargitay'a gore ise iade davasinda kidem tazminati,odenmeyen fazla mesai ucreti gibi haklarinizi talep edemezsiniz,bu haklariniz icin ayri bir dava acmaniz gerekmektedir.
Saygilarimla.
Sayın Ulaş Bey
Cevabinız için teşekkürler. Son bir sorum olacaktı. Biz yaklaşık 100 kişi çalışmaktayız. Şirketin belirlediği oranlar çok yüksek ve her yıl artırılmaktadır. Herkes yapılan değerlendirmelerin öznel olmadığının bilincinde. Yani not aldığımız satışlar ve çağrılar, sistemde gösterilen verilerle uyuşmamaktadır.Ben 5 senedir burada çalışmaktayım.Bunun üzerine de bize iş yönetmeliğinin ve iş sözleşmesinin devamını oluşturur yazan yeni bir ek sözleşme imzalatmak istiyorlar. Sözleşme de ise değerlendirmeler objektif yapılmaktadır yazıyor. Bu süresiz sözleşmemde yer almamaktadır. Sizce bunu imzalalarsam süresiz sözleşmemde yer alan haklarım iptal mı olur? Kafamız çok karıştı hangi hakkımın peşinden koşmam gerekir şaşırdım.
Is Mahkemesince degerlendirme yapilirken sizinle ayni durumda olan iscilerin gosterdigi performans dikkate alinacaktir,yoksa isverenin degerlendirmeyi hangi kosullara dayandirdiginin bir onemi bulunmamaktadir.Size imza ettirilmek istenen metnin icerigini tam olarak bilmeden bir seyler soylemek guc,ancak bu sozlesme ile eski durumunuza gore agir sartlar getiriliyorsa bu sozlesmeyi kabul etmek zorunda degilsiniz,kabul edilmeyen degisiklik sizi baglamayacaktir.
Saygilar.