Apartman aydınlığına klima
Herkese Merhaba,
Istanbul'da toplamda 6 katli (bahce kati ve giris dahil) bir apartmanin bahce katinda oturuyorum. Ev sahibiyim. Apartmanin aydinligina bakan kücük oda, benim calisma odam ve bütün günüm burada geciyor (evden calisiyorum). Gecen haftalarda benden 4 kat yukaridaki komsumuz (sanirim o da ev sahibi) dairesine klima taktirmis. Disaridan gordugum kadariyla klimalardan biri ön cephede (salonda). Bir klima da apartman aydinligina (normalin biraz üzerinde bir büyüklüge sahip bir aydinlik, yaklasik 2 x 4 m boyutlarda ve temiz, mutfaklar, bir kücük oda ve koridar buraya bakiyor) takilmis ve bütün gün cihazin sesi ugultu halinde benim calistigim odada. (Ayrica klima takilirken duvari da delmisler ve kimse de aydinliga düsen molozlari temizlemeye gelmedi.) Anladigim kadariyla aydinlik icerisinde ses bir de yanki yapiyor. Odamin icerisi fabrikaya döndü. Bütün gün ugultu ile yasiyorum. Gecenin ücünde de, sabahin sekizinde de bu cihaz calisiyor.
Anladigim kadariyla bu kücük odayi benim kadar yogun kullanan olmadigi ve/veya söz konusu kisi yasli ve aksi bir insan oldugundan (hatta bu apartmana son tasinan kisiyim, 2 senedir burada oturuyorum, diger sakinler cok daha uzun yillardir buradalar ve tanisiklar) benim kadar rahatsiz olan kimse yok (alt ve üst katinda oturanlar da dahil olmak üzere; kimsenin sesi cikmadigina göre!!!).
Ayrica toplamda 6 daire oldugundan apartman yönetimi yok. Toplanti dahi yapilmiyor. Bir karar alinmasi gerekirse (örnegin su tesisatinin yenilenmesi vs.) oybirligi ile ayak üstü sözlü kararlar aliniyor. Genel olarak birbirimize uyum saglamaya calisiyoruz.
Bu durumda itiraz hakkim var mi, cihazin oradan kaldirilmasini ya da baska herhangi birsey talep edebilir miyim? Ayrica klima cihazlarinin nerelere takilabilecegine dair idari düzenlemeleri nerede bulabilirim? Ornegin bir aspiratör almistim ve servis ocagin üzerinde mutfak dolabindan dolayi yeterli mesafe bulunmadigindan cihazi takmamisti. Klimalar icin de bunun gibi düzenlemeler var mi? Yani apartman aydinliklarina klima takilabilmesi mümkün müdür, mümkünse bunun da kosullari (aydinligin boyutlari vs.) nelerdir?
(Not: Bu basligi acmadan önce klima ile ilgili soru ve cevaplari okudum, ancak apartman aydinligi ile ilgili bir sorun yasayan olmamis. Genelde dis cephe, balkon vs. söz konusu olmus.)
Simdiden herkese cok tesekkür ederim.
Bahadir Argo
Cevap: apartman aydinligina klima
Aynı konudan bende muzdaribim ve forumda sizin gibi bu soruyu sordum ama hala cavep yazan olmadı.Konuyla ilgili siz bir bilgi sahibi olabildiniz mi ? Havalandırma boşluğuna klima takılabiliniyor mu ? Yasal mı ? Bilgi sahibi iseniz cevaplandırmanızı rica ederim.
binanın mimarı projesinde kombi,klima gibi cihazlar için yer belirlenmemişse(1)yönetim planında aksine hüküm yoksa,başka bagımsız bölüme ve ortak alanlara zarar verecek ve tahammül sınırını aşacak boyutta koku,duman,ses çıkarmamak koşulu ile izin verilmelidlr(2)
(1)634/3..anagayrimenkulun kullanılmasında veya yönetiminden dolayı kat maliklerı arasında veya bunlarla yönetici ve denetçi arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlık kat malikleri kurulunca cözümlenir ,yanı bu maddeye göre kat malikler kuruluna gidilmesi zorunludur
(2)18hd 2008/314 -4171 10.4.2008(www.hukuk türk mev. iç. bil. ban)
bu kisiyi once uyarin, sizi rahatsiz ettigini, sesden dolayi calismadiginizi vs vs anlatin, lakin anlasamamaniz durumunda ortak alan olusundan dolayi sulh de dava acabilirsiniz, apartman bosluklari ve aydinliklari ayrica itfaiye de bazi yaptirimlari oluyor ama ariayi sormak lazim, baskada yapilacak bisey yok malesef,