1. İsim tashihi için nereye dilekçe verilir ?
2. Dilekçe de nelere yer verilir ?
3. Dava sürecei nasıl işler ?
Bu soruları cevaplarsanız konu sabitlenecek bir hal alır. Teşekkür ederim !!!
Printable View
1. İsim tashihi için nereye dilekçe verilir ?
2. Dilekçe de nelere yer verilir ?
3. Dava sürecei nasıl işler ?
Bu soruları cevaplarsanız konu sabitlenecek bir hal alır. Teşekkür ederim !!!
isim tashihi davaları ASLİYE HUKUK MAHKEMELERİ nin görevindedir. bu konuda kesin YETKİLİ mahkeme YOKTUR. Verilecek dilekçede 18 yaşından büyük ve aklimelekelşerti yerinde olan kişiler kendileri dava açma hakları; 18 yaşından küçüklşer ve akli melekelerden yoksun kişiler de veli ve vasilerinin talebiyle isim tashihi talep edebilir. düzeltilmesi istenen ismin ahlaka, örf ve adetlere, toplumda garip ve nahoş karşılanması hallerinde yada başka isimle tanınıyor olunmanız halinde tashih talebi söz konusu olabilecektir. yeni istenen ismin; Türk örf ve adetine, ahlaka, kanunlara ve toplum nazarında na hış karşılanacak içerikte ise bu durumda isim tashihine gidilemez. genelde "asıl isimden başka bir isimde anılındığına" isim tashihine gidiliyor. msl; "durdu" yerine "döndü" gibi. mahkeme süreci basit yargılama ile oluyor. ilk duruşmada hakim iki tanığınızı dinleyerek c.savcısının da görüşüyle karar verir.
Teşekkür Ederim !!!
Evvet bugün itibariyle davayı açmış bulunmaktayım dilekçede Kerim ismini eklettirmek istediğimi söyledim gerekçem;
Zaten toplum içerisinde Kerim ismiyle anılmaktayım
Şimdiki iğrenç ismim olan "Yadigar" arkadaşlar arasında alay konusu olduğu
Alaylardan korkup ismimi söylemeye çekindiğim
Toplumdan utandığım için uzaklaştığım
Gerekçeleri var size kabul görülür mü ? :D:D:D
Kerim'de dedemin adıymış tutturdular kerim diye bende sevdim
av.kadirpolat adlı üyenin yukarıdaki açıklamalarına cümle yapısı yönünden katılmıyorum!Çünkü aklı melekelerden yoksun olmayı yaşa bağlamıştır.Halbuki isim değişikliği davalarında 18 yaş sınırlaması yoktur.Şöyle ki;temyiz kudretine sahip sınırlı ehliyetsizler de(küçükler ve kısıtlılarda) özad değişikliği için B İ Z Z A T dâva açabilirler.Zira,ad değişikliği isteme kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hakkın kullanılması niteliğindedir.Dolayısıyla küçük/kısıtlı b i z z a t dava açabilir,ayrıca veli/vasinin rıza şartı küçük/kısıtlı için aranmaz.Bu durum MK.m.16/c.2 ile sabittir av.kadirpolat.
av.kadirpolat adlı üyenin zikrettiği isim tashihi gerekçeleri yerindedir ve bu yerindelik sizin davanızda da mevcut olduğu için kabul görme yüzdesi yüksek olmakla birlikte hakimin takdirini gerektiren bir dava olduğu için kesin bir şey söylemek yersiz olur!Ama yargıtayın bir çoğu bu sebeplerle isim değişikliğine karar vermiştir.
Teşekkür ederim Sn. Mustafa Kangal ve Sn. Kadir Polat yardımlarınız için umuyorum dava olumlu karara bağlanır !!!