Mirascılık belgesi verilmesi
merhabalar 12 haziran 2008 de babamı kaybettim. annem ve biz 4 kardeş mirascılarıyız. babamdan kalan daireyi annemin üzerine aktarmak istiyoruz. hangi mahkemeye nasıl başvuracağım ve daha sonraki aşamalar nelerdir öğrenmek istiyorum lütfen bana yardımcı olurmusunuz
Re: mirascılık belgesi verilmesi
Önce mahkemeye başvurarak veraset ilamı çıkarılır.
Detayları aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=889
Veraset ilamı kimlerin mirasçı olduğunu ve miras paylarının kaç olduğunu gösteren belgedir. Muhtemelen babanızın veraset ilamında annenizin payı 4/16, çocukların payı 3/16 olarak gösterilecektir.
Ardından vergi dairesine giderek babanızın mallarını, gayrimenkullerini, banka hesaplarını vs. beyan ederek veraset ve intikal vergisi beyannamesi verirsiniz.
Her kişinin miras payına düşen yaklaşık 90.000 YTL vergiden muaftır. Vergi çıkarsa ödersiniz (eğer saray yavrusu değilse tek ev için çıkmaz, size vergi çıkabilmesi için evin emlak vergisi değerinin 360.000 YTL'nin üzerinde olması gerekir.) çıkmazsa vergi borcu yoktur kağıdını alırsınız.
Veraset ilamı, tapu, vergi borcu yoktur yazısı ve emlak vergi değerini gösteren belediyeden alağınız yazıyla tapuya gidersiniz.
Önce anne ve 4 çocuk üzerine hisseli tapu şeklinde intikali yapılır.
Ardından anneye intikali yapılır.
Bunun için gerekli harçları emlak vergisi değerinden ödersiniz.
Eğer anne ve 4 çocuk hep birlikte tapuya gidemeyecekse, notere gider gidemeyecekler adına işlem yapabilmek için vekalet ve evin annenize devri için yetki alırsınız. Bu rızai taksim sözleşmesiyle de olabilir. Ama rızai taksim sözleşmesinde değeri ne olursa olsun herkesin birşey alması gerekir.
Mesela iki kardeş -abartarak örnek veriyorum- 8 katlı apartman birine, babasının hırkası diğerine düşecek şekilde bir rızai taksim sözleşmesi düzenleyebilir.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesinde ev dışında beyan edeceğiniz bir şey var mı bilmiyorum. Eğer başka birşey varsa, "ev annenizin diğerleri 4 kardeşin" şeklinde bir rızai taksim sözleşmesi düzenlenebilir.