Müteselsil Kefalet Sözleşmesinde Şekil Şartları
iyi günler.
Ben bir kamu kuruluşunda memur olarak görev yapıyorum. Şu an emekli olan amirim benden bankadan "tüketici kredisi" almak için kefil olmamı istedi ve hayır diyemedim. Borcu ödemediği için icra dairesinden ödeme emri geldi.
borç sözleşmesinin her sayfasında imzam var ayrıca bir de kefalet serhi imzalamıştım.(Müteselsil) ancak kefalet şerhinde borcun ne kadarına kefil olduğum belirtilmemiş.
1-Acaba bu kefalet şerhi geçerli midir?
2-4077 sayılı tüketici h.k. 10. maddesine göre değerlendirilirse müteselsil kefalet geçerlimidir. Borçluya başvurulmadan benim için takip başlatılması doğrumudur?
3- amirim olması kefaleti sakatlar mı?
bu gerekçelerle borca ve takibe itiraz etmeyi düşünüyorum 27sinde yani cuma 7 gün doluyor acil cevap yazabilirseniz çok sevinirim.
Re: Müteselsil Kefalet Sözleşmesinde Şekil Şartları
Alıntı:
borç sözleşmesinin her sayfasında imzam var ayrıca bir de kefalet serhi imzalamıştım.(Müteselsil) ancak kefalet şerhinde borcun ne kadarına kefil olduğum belirtilmemiş.
(B) ŞARTLARI
I - Şekli:
Madde 484 – Kefaletin sıhhati, tahriri şekle riayet etmeğe ve kefilin mes'ul olacağı muayyen bir mikdar iraesine mütevakkıftır.
Borçlar Kanununa göre kefilin sorumlu olduğu miktarın açıkça gösterilmesi kefalet sözleşmesinin kurucu unsurudur. Eğer bu şart yoksa kefalet sözleşmesi geçersizdir.
Müteselsil Kefalette;
II - Müteselsil kefalet:
Madde 487 – Kefil, borçlu ile beraber müteselsil kefil ve müşterek müteselsil borçlu sıfatı ile veya bu gibi diğer bir sıfatla borcun ifasını deruhde etmiş ise alacaklı asıl borçluya müracaat ve rehinleri nakde tahvil ettirmeden evvel kefil aleyhinde takibat icra edebilir.
Bu babın hükümleri, bu nevi kefalete de tatbik olunur.
Müteselsil kefalettede şekil şartları aranır. Miktarın yazılmamış olması sözleşmeyi geçersiz kılar.
Re: Müteselsil Kefalet Sözleşmesinde Şekil Şartları
teşekkürler itiraz dilekçemi verdim umarım dava açılırsa kefaletim geçersiz kabul edilir.