Şirket iflas açıklamıyor ancak maaş da ödemiyor
Merhaba,
Çok önemli bir sanayi kuruluşunda çalışıyorum şirket nakit sıkıntısına bağlı olarak 4 aydır maaş ödemiyor (bu dönem içinde 2 de ikramiye vermesi gerekiyor yani alacak 6 maaş' a çıkıyor) ve 3 aydır üretim de yapmıyor. Bazı alacaklılar haciz işlemi de başlattı. Bu şirket aynı zamanda İMKB de de işlem görüyor ve arkadaşlarımız noterden ihtar çakerek işyerinden ayrılıyor. Ben beyaz yakalı çalışan olduğum için sendikam yok ancak şirketteki mavi yakalı sendikası da henüz bir şey yapmadı...
Bu bilgiler ışığında benim sorumlarım şunlardır:
1) Şirket, maaş ödemiyor, iflas erteleme istemiyor, iflasını istemiyor, konkordato ilan etmiyor. Herhangi bir kurum (SPK, bakanlık, vs. ...) buna müdahale edemiyor mu? maaş ödetmeye zorlayamaz mı veya yönetime el koyarak kayyum atayamaz mı?
2) İşyerinden ayrılmadan (sözleşmeyi fesih etmeden) maaş ödemesi için mahkemeye verilebilir mi?
3) Herhangi bir şekilde ödemeler başladığında çalışanlar arasındaki sıralama nasıl olacaktır?
Teşekkür ederek yardımcı olmanızı umuyorum...
Re: Şirket iflas açıklamıyor ancak maaş da ödemiyor
Mert Bey, bu durumda 4857 sayılı iş Kanunu'na bakmamız gerekiyor. Adı geçen Kanun'un "Ücretin Gününde Ödenmemesi" başlıklı 34. maddesi "Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz." ifadesine yer vermektedir. Buna göre iş sözleşmesini feshetmeden iş görme yükümlülüğünüzden vazgeçebilirsiniz. Kanımca bu aşamadan sonra noter aracılığıyla bir ihbarname göndererek alacağınızı isteyebilir, ödenmemesi durumunda icraya gidebilirsiniz. Tabi bu benim görüşüm, hukukçu arkadaşlar ne der bilemem.
Alıntı:
mert.inan rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Çok önemli bir sanayi kuruluşunda çalışıyorum şirket nakit sıkıntısına bağlı olarak 4 aydır maaş ödemiyor (bu dönem içinde 2 de ikramiye vermesi gerekiyor yani alacak 6 maaş' a çıkıyor) ve 3 aydır üretim de yapmıyor. Bazı alacaklılar haciz işlemi de başlattı. Bu şirket aynı zamanda İMKB de de işlem görüyor ve arkadaşlarımız noterden ihtar çakerek işyerinden ayrılıyor. Ben beyaz yakalı çalışan olduğum için sendikam yok ancak şirketteki mavi yakalı sendikası da henüz bir şey yapmadı...
Bu bilgiler ışığında benim sorumlarım şunlardır:
1) Şirket, maaş ödemiyor, iflas erteleme istemiyor, iflasını istemiyor, konkordato ilan etmiyor. Herhangi bir kurum (SPK, bakanlık, vs. ...) buna müdahale edemiyor mu? maaş ödetmeye zorlayamaz mı veya yönetime el koyarak kayyum atayamaz mı?
2) İşyerinden ayrılmadan (sözleşmeyi fesih etmeden) maaş ödemesi için mahkemeye verilebilir mi?
3) Herhangi bir şekilde ödemeler başladığında çalışanlar arasındaki sıralama nasıl olacaktır?
Teşekkür ederek yardımcı olmanızı umuyorum...
Yukarıdaki sorularla ilgili Hukukçu arkadaşlardan acil yardım rica ediyorum ve bir soru daha ekliyorum.
4) Noterden çekilen ihtardan sonra münferit olarak bir avukata vekalet vermekle 40-50 kişi toplanıp aynı avukata vermek arasında fark olur mu? (özellikle bir an önce alacaklara karşılık ipotek koyma için)
Sn elpida size de teşekkür ediyorum...
1)
Sayın üye böyle bir durumdaki şirket hakkında İcra İflas Kanunumuza göre doğrudan mahkemeye başvurarak şirketin iflasını isteyebilirsiniz.
İİK'ya göre;
Sermaye şirketleri ile kooperatiflerin iflâsı:(1)
Madde 179- (Değişik: 17/7/2003-4949/49 md.)
Sermaye şirketleri ile kooperatiflerin borçlarının aktifinden fazla olduğu idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler veya şirket ya da kooperatif tasfiye hâlinde ise tasfiye memurları veya bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe hacet kalmaksızın bunların iflâsına karar verilir.
Bu şirkete karşı böyle bir başvuruyu siz şirket alacaklısı olarak şirket idare merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Mahkemesinden isteyebilirsiniz. Bu talep üzerine ancak iflasına karar verilebilir.
2)
Ücret alacağınızı tahsil edebilmek için işyerinden ayrılmanıza gerek yoktur. Para alacağıdır. İlamsız icraya başvurarak para alacağınızı isteyebilirsiniz. Ayrıca İş Kanununa göre; Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
3)
Şirket kendisi para ödemeye başladığında sıralamayı kendi tercihine göre yapacaktır. Buna müdahale edilemez. Ancak şirketin iflasına karar verilirse ödemeler İcra İflas Kanunun 206. maddesindeki sıraya göre rehinli alacaklı, imtiyazlı alacaklılar ve adi alacaklılara sırayla ödenir.
4)
Menfaat birliği olan kişiler bir davada tekbir avukata vekalet verebilirler. Sanırım 40-50 kişinin bir avukata vekalet vermesinde mahzur yoktur.