Emekli sandığı yetim maaşı
Emekli sandığından yetim maaşı almaktayım ve üniversiteden 27-28 yaşında mezun olabileceğim..
Tıp fakultessindeyim ve haz okudum (yani 7 sene)
1 sene de ben uzattım şu anda 23 yaşındayım ve 3. sınıftayım.
25 yaşından sonra maaşım kesilecek mi acaba?Bilgilendirirseniz sevinirim..
Emekli sandığından bir cevap alamadım yani bilmiyorlarmış..
Re: emekli sandığı yetim maaşı
(*) Madde 74 - (3284 SK ile değişik 8/6/1949 tarih ve 5434 SK hükmüdür.)
Ölüm tarihinde orta öğrenim yapmakta ise 20, değil ise 18 yaşını ve yüksek öğrenimini yapmakta ise 25 yaşını doldurmamış erkek çocuklara aylık bağlanır.
Ancak çalışmaya mani, tedavisi kabil olmayan hastalık veya çalışmaya mani malüllük sebepleri ile muhtaç oldukları sağlık kurulunca tasdik olunacak raporla anlaşılanlara, muhtaç olmak ve ölüm tarihinden itibaren en çok bir yıl ehliyeti haiz olmayan, veli veya vasileri bulunmayanlar için beş yıl içinde kendileri veya veli vasileri tarafından yazı ile Sandığa müracaatları şartiyle ölüm tarihinde yaşları ne olursa olsun, aylık bağlanır.
Aylık almakta iken bu duruma düştükleri aynı şekilde anlaşılanların aylıkları; yaşları dolayısiyle, aylıkların kesilmesi gereken tarihten itibaren en çok bir yıl, ehliyeti olmayan, veli veya vasileri bulunmayanlar için beş yıl içinde kendileri veya veli ve vasileri tarafından yazı ile Sandığa müracaatları şartiyle yaş kaydı aranmaksızın bu durumları geçinceye kadar ödenir.
Hastalığın seyrinde veya malüllüğün derecesinde veya mahiyetinde azalıp çoğalmalar, muhtaçlıklarını ortadan kaldırılmadıkça, nazara alınmaz.
Orta öğrenim son sınıfta iken 20 yaşını dolduran ve okul veya müesseselerin tatil devreleri hariç, ara vermeksizin yüksek öğrenime başlıyanların evvelce kesilmiş aylıkları, yüksek öğrenime başladıkları tarihi takipeden ay başından itibaren tekrar bağlanarak 25 yaşını geçmemek üzere, öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar ödenir.
Ancak sağlık kurulunca tasdik edilecek raporla orta öğrenimi bitirdikten sonra hasta oldukları belirtilecekler için bir öğrenim devresi gecikme kabul edilir.
Bir yüksek öğrenimin bitirilmesi üzerine kesilen aylıklar 25 yaşını doldurmadan ikinci bir yüksek öğrenime başlanmış olsa da tekrar bağlanmaz.
Hastalıktan başka sebeplerle yüksek öğrenim müesseselerindeki kayıtları silinenlerin aylıkları, silinme tarihini takip eden ay başından itibaren kesilir. Kayıt silme muamelesi yetkili mercilerce kaldırılmadıkça hiçbir sebep ve suretle tekrar bağlanmaz.
Hastalık yüzünden kayıtları silinenlerin; kesilen aylıkları, en çok bir yıl içinde, yüksek öğrenimi istekleri ile bırakanların en çok 6 ay içinde, başka bir yüksek okul müessesesine kayıtla devama başlamaları şartiyle kayıt tarihini takip eden ay başından itibaren tekrar bağlanır.
Ölüm tarihinde 20 yaşını henüz doldurmuş ve orta öğrenimi de bitirmiş durumda olanlardan yüksek öğrenime başlayanlara yukarki esaslara göre aylık bağlanır.
Doktora yapmak üzere geçen müddetler yüksek öğrenim sayılmaz.
Emekli Sandığı Kanunundan alınmıştır.
İyi günler...
babalara gelmişim efendim teşekkür ederim..
devlet sen tıp okuma diyor başka birşey deği..
Kardeş,
Kabahat sende.Kız olacaktın;evleninceye kadar...