Tadilat Giderlerinin Paylaşilmasi
Merhaba.. Benim öğrenmek istediğim binada ortak kullanım alanı olan teras tadilatının giderlerinin paylaşımı. Şöyleki binamız 4 katlı 2 şer daire var, bina girişinde ise 4 dükkan toplam tadilat giderini dükkanlara nasıl yansıtmalıyız ? Bize söylenen örneğin; dükkanların bulunduğu yeride dahil ederek 5 kat olarak binayı düşünmeli ve toplam gideri 5'e bölerek her katta bulunanlara yansıtmalıymışız... bu doğrumu? Yada doğrusu nedir ?
Teşekkür ederim.
Re: Tadilat Giderlerinin Paylaşilmasi
Bu mesajı 33 kişi okumuş ama yanıtlayan olmamış. Ben de mevzuatı okudum ve anladığım kadarı ile dükkanlara bölüştürülecek düşen pay. Yani bizim katta 2 daireye bölüşülecek, dükkanların olduğu katta ise 4 dükkana:)
Kat mülkiyeti kanununu okursanız orada yazar.
Eğer kat malikleri genel kurulunda bu konuda para toplanması kararı çıkmışsa, arsa payı oranında para toplanır. Karar yoksa, bir kişi çıkıp ben tadilat yapıyorum, şu kadar para verin diyemez.
burada başka bir konu var .evet paylaşım arsa payına göre olursa dükkanlara düşen bedel istifade edene göre daha fazla olur.
konuya acele cevap vermek istemedim yoruma muhtaç bir durum var gibi geldi,
paylaşım ,istifade oranına göre yapılmalı görüşü var.bunu irdelememiz lazım.
arsa payına göre değerlendirmede dükkanlar daha değerli olması icap eder.en fazla bedelide buna göre dükkanlar öder .çünkü dükkanlar çok büyük bir ihtimalle
arsa payı diğerlerinden fazladır.
halbuki teras katta bulunan daireler istifade oranı sebebiyle daha fazla katkı payı olması gerekir.diye düşünüyorum.
bence yönetim planına bakılmalı buna açıklık getiren bir madde aranmalıdır.yoksa ,kat mülkiyeti kanununa başvurulabilir.
Alıntı:
becozyme rumuzlu üyeden alıntı
burada başka bir konu var .evet paylaşım arsa payına göre olursa dükkanlara düşen bedel istifade edene göre daha fazla olur.
konuya acele cevap vermek istemedim yoruma muhtaç bir durum var gibi geldi,
paylaşım ,istifade oranına göre yapılmalı görüşü var.bunu irdelememiz lazım.
arsa payına göre değerlendirmede dükkanlar daha değerli olması icap eder.en fazla bedelide buna göre dükkanlar öder .çünkü dükkanlar çok büyük bir ihtimalle
arsa payı diğerlerinden fazladır.
halbuki teras katta bulunan daireler istifade oranı sebebiyle daha fazla katkı payı olması gerekir.diye düşünüyorum.
bence yönetim planına bakılmalı buna açıklık getiren bir madde aranmalıdır.yoksa ,kat mülkiyeti kanununa başvurulabilir.
Binada teras katta daire yer yok. En üst dairenin üstü teras ve daireler 120 m2, dükkanlar ise 60 m2 dükkanlar dairelerin ödediği payın yarısını ödeyecek(yani bizim anlayışımıza göre böyle) bu uygulamamızın doğru olup olmadığını öğrenmek istedik.
tşkler..
Önce Kat Malikleri Kurulunda, Teras katın tadilatı için karar alacaktınız ve tahmini fiyatını işletme projesinde(tahmini bütce) gösterip kat malikleri kurulundan onay alacaktınız.Aldınız mı? Onay aldı iseniz giderleri arsa payına göre tahsil edeceksiniz.
[QUOTE=idareci;192066]Önce Kat Malikleri Kurulunda, Teras katın tadilatı için karar alacaktınız ve tahmini fiyatını işletme projesinde(tahmini bütce) gösterip kat malikleri kurulundan onay alacaktınız.Aldınız mı? Onay aldı iseniz giderleri arsa payına göre tahsil edeceksiniz.
Tüm bu dediklerinizi yaptım, kararı aldık, teklif usulü fiyatı belirleyip ilan ettik, ve dediğiniz gibi arsa payına göre payları tahsis ettik ve sanırım konuma ve soruma cevabımı almış bulunmaktayım ilgilenen herkese tşk ederim.
Peki payına tahsis edilmiş parayı ödemek istemeyen olursa nasıl bir yaptırım uygulanabilir?
Alıntı:
aveleye rumuzlu üyeden alıntı
Binada teras katta daire yer yok. En üst dairenin üstü teras ve daireler 120 m2, dükkanlar ise 60 m2 dükkanlar dairelerin ödediği payın yarısını ödeyecek(yani bizim anlayışımıza göre böyle) bu uygulamamızın doğru olup olmadığını öğrenmek istedik.
tşkler..
terasda daire ver diye algıladım.o zaman arsa payı oranında katılım sağlanır. maddesi geçerlidir.
Alıntı:
aveleye rumuzlu üyeden alıntı
Peki payına tahsis edilmiş parayı ödemek istemeyen olursa nasıl bir yaptırım uygulanabilir?
Daha önce de söylediğim gibi:
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Kat mülkiyeti kanununu okursanız orada yazar.
Bu paranın arsa payına göre ödenmesi gerektiğini yazan maddenin bir başka fıkrası, kat maliklerinin ödemekten kaçınmaları halinde ne yapılacağını da yazıyor.
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=4935
Bu linkteki ilk mesajda Kat Mülkiyeti Kanunu'nun eski hali, ikinci ve üçüncü mesajında da Kasım 2007'de yapılan değişiklikler yazılı.
Söz konusu maddedeki değişiklikler için ikinci mesaja da bakın.
Apartman yönetimiyle ilgili herkes boş zamanlarında Kat Mülkiyeti Kanunu'nu (yeni değişiklikleri de dikkate alarak) tekrar tekrar okumalı.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Daha önce de söylediğim gibi:
Bu paranın arsa payına göre ödenmesi gerektiğini yazan maddenin bir başka fıkrası, kat maliklerinin ödemekten kaçınmaları halinde ne yapılacağını da yazıyor.
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=4935
Bu linkteki ilk mesajda Kat Mülkiyeti Kanunu'nun eski hali, ikinci ve üçüncü mesajında da Kasım 2007'de yapılan değişiklikler yazılı.
Söz konusu maddedeki değişiklikler için ikinci mesaja da bakın.
Apartman yönetimiyle ilgili herkes boş zamanlarında Kat Mülkiyeti Kanunu'nu (yeni değişiklikleri de dikkate alarak) tekrar tekrar okumalı.
ilgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim .. iyiki bu siteyi bulmuşum ve üye olmuşum :)