Tazminat davasında zamanaşımı ile ilgili bir soru
Bir arkadaşımızın sorusu mesajı düzenleyerek foruma taşıdım.
Soru bir çok meslektaşımızın başına gelebilecek bir konu hem aynı zamanda zaman aşımı konusundaki bilgilerimizi tazelememize genç arkadaşların ise pratik yapmasını sağlamak açısından ve elbette soruyu cevaplamak açısından konu ile görüş ve yorumlarınızı bekliyorum
Boşanma davası ile birlikte nafaka, manevi tazminat açıldı (müvekkilimiz bayan-davacı)
Evlenir evlenmez düğünde takılan altınlarını kayınpederi aldığı için maddi tazminat davası boşanma davasından ayrı olarak hem koca hem de kayınpeder davalı gösterilerek Asl.Hk.Mh.de açıldı (2001).
Bilirkişi safhasından sonra mahkeme aile mah.nin kurulması nedeniyle görevsizlik verdi; aile mah. de ilk duruşmada -davanın MK.nın 2.kitabında sayılan konulardan olmadığı görüldüğünden- görevsizlik verdi ve dosyanın geldiği ...Asl.Hk.Mh.ne gönderilmesine dedi (2004)
Bu aşamada ben eski çalıştığım bürodan ayrıldım. Müvekkil de uzaktan tanıdığımdı. Beni aradı ve dosyasında uzun süredir hiçbir gelişme olmadığını söyledi. İlgileneyim dedim. Bir de baktım ki;
Aile Mah.nin verdiği görevsizlik kararı uzun süre karşı tarafa tebliğ edilemeyince bizimkiler ilgilenmemişler ve 1.3.2005 tarihinde karar kesinleşmiş ve 10 günlük sürede görevli mah.ye gönderilme talebi yapılmamış. Bu durumda dava açılmamış sayılacak. Benim derdim, böyle bir davada zamanaşımının kaç yıl olacağı. Yeni bir dava açıp eski dosyayı delil göstermeyi düşünmüştüm ama zamanaşımı konusunda tereddütlüyüm.
Nasıl bir yol izlemeli?