Emziren anneyi işten çıkarma
merhaba;
eşim 11 nısan 2008 de dogum yaptı raporunun bıtım tarıhı 6 hazıran 2008 fakat iş yerıne gıttıgınde patronu "seni tazmınatını verip işten cıkırıyorum" demiş.
gerekçe ise anenın hakkı olan sut ızınlerını ve emzırmek ıcın ımkan saglamaması.
sımdı verılen tazmınat 3.000 ytl fakat eşim 4 yıldır orda ayrıca sıgortayada asgarı maas uzerınden yatırdıgı ıcın tazmınatı da dusuk oluyor patronda bunu farkettıgı ıcın 3.000 ylde anlasalım dıyor.esımın sırketle 2010 yılına kadar sozlesmesı var bu sozlesmede suanda aldıgı maas+ ssk+ prim yazmakta bızım alıcagımız bu maasa gore ıhbar tazmınatıda ıcınde 11.000 ytl gıbı rakam tutuyor sızce nasıl bır yola basvurmalıyız.burda anneyı magdur durumda bırakma hakkına sahıpmıdır.ilginize tesekkurler
Re: Emziren anneyi işten çıkarma
Raporlu bir işçiyi işden çıkaramazsın. Bana kalırsa elinizde delilleriniz de var. Avukatla anlaşın ve dava açın.
bizde oyle dusunuyoruz ama bir kozu olabılırmı dıye arastırma yapıyoruz ılk önce
Hamilelik veya süt izni nedeniyle işten çıkarmak kötü niyetli ve cinsiyet ayrımcılığına dayanan bir fesihtir, bu nedenle de yasa tarafından böyle kötü niyetli davranışlar korunmaz.
Ancak, eşnizle ilgili hukuksal süreçte iş sözleşmenizin "belirli süreli" mi yoksa "belirsiz süreli" mi olduğu hususunu açıklığa kavuşturmak gerekir. Bu belirlenmeden atılacak adım yanlış bir adım olabilir. Çünkü, sizin sorunuzda eşinizin 2010 yılına kadar çalışması gerektiğinden bahsediyorsunuz. Bu husus "belirli süreli" sözleşmeyi çağrıştırıyor. Ama işin niteliği devamlılık arzeden nitelikte ise veya belirli süreli sözleşme yapmyaı gerektirecek esaslı bir neden yoksa eşinizin sözleşmesini baştan itibaren belirsiz süreli kabul etmek gerekir.
Bu durumda;
1) Şayet sözleşmenin belirsiz süreli olduğu sonucuna varılırsa, yapılacak iş işe iade davası açarak kötü niyetli bir fesih olduğunu da vurgulayarak işe başlatmama tazminatını üst limitten (8 maaş tutarında) istemek gerekir.
2) Şayet sözleşme belirli süreli ise, sözleşmenin bakiye kalan süresine ait (2010 yılına kadar) olan ücretleri istemek gerekir, ayrıca kötü niyetli fesihten dolayı da ihbar tazminatının 3 katı tutarında "kötü niyet tazminatı" istemek gerekir.
3) İster belirli süreli, ister belirsiz süreli olsun, cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle İş Yasası'nın 5. maddesinden de yararlanılabilir. Çünkü bu maddede, "eşit işlem yapma borcuna aykırılık" durumunda 4 maaşa kadar tazminat hakkı var.
Kolay gelsin, selamlar.
abbas bey merhaba ilginize tesekkurler bugun eşimi tekrar cagırmıs tazmınatı 4.000 ytl verırım baska vermem sorunsuz cozelım demıs esımde kabul etmemıs.
şimdi bizim yapmamız gereknler nedır.istesenız maıl adresınız varsa sıze sozlesmeyı gonderıyım ınceleyınız.
Sayın efeberk;
Bu sitede soru soran arkadaşlara bildiğimiz kadarı ile cevap vererek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Site üzerinden iş temin etmek gibi bir niyetimiz ve çabamız yoktur. Verdiğim cevaplar doğrultusunda çevresnizden bir avukatla görüşerek konuyu çözebilirsiniz. Selamlar.
sözlesmeyı gormenız ıcın demıstım.yinede tesekkurler.