Zorunlu Trafik Sigortası limiti dışındaki hasar hakkında
15.02.2008 tarihinde havada maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştım, kaza sonucu adli kusurlu sayıldım. Ancak kazadan 4 ay sonra sigorta şirketinden gelen rücu yazısı ile 15.500.YTL kaza masraf bedelini ödemem istenmektedir.
Kazayı inceleyen eksperi buldum görüştüm aracın fotoğraflarını aldım kendisi esasen bu hasarın 6-7 bin YTL ile tamir edilebileceğini ancak aracın BMW marka olması servisin ise Borusan olması nedeni ile faturanın yüksek tutulduğunu söyledi. Sigorta şirketi rücu müdürü ile görüştüm evet Borusanın bu tür hasarlarda fiyatları yükset tuttuğunu söyledi ve zorunlu sigortanın 10 bin YTL kadarı ödeyeceğini ancak kalan 5.500 YTL nin benim tarafımdan ödenmesi gerektiğini belirtti.
Hazine Müsteşarlı Sigortacılık Genel Müdürüğünü aradım yapacakları bir şeyin olmadığını söyledi. Benim öğrenmek istediğin fotoğraflar elim de bu fotoğraflardan anlaşılacağı üzere 4-5 bin YTL lik masraf Borusan tarafından 15.500 YTL haline gelmiş benim bunun karşıllığında hangi mahkemeye başvurma hakkım varmı , hangi Mahkemeye ne süre zarfında müracaat etmem gerekir. Teşekkür ederim
Re: Zorunlu Trafik Sigortası limiti dışındaki hasar hakkında
Trafik polisince tutulan kaza zaptı kesin değildir. Ödemeniz gereken tutar karşı tarafın kusuru nispetinde indirilir. Ödenecek tazminat tutarı ve tarafların kusur derecesi , eğer sigorta şirketi aleyhinizde dava açarsa bilirkişi raporu ile belirlenecektir. Dilerseniz sigorta şirketi ile belli bir meblağda pazarlık suretiyle anlaşabilir veya bırakın size dava açsınlar, ödeyeceğiniz rakamı mahkeme belirlesin.
geçmiş olsun sigorta şirketinin sizw dava açmasını bekleyin. dava açılınca kusur ve zarar oranlarına itiraz edin. mahkemece değerlendime yapılıp kusur ve hasar oranları belirlendikten sonra bir karar verilecektir. kusur oranı lehinize gelirse ödemekten kurtulursunuz.
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim, ancak kazanın olduğu gün hava şartları çok kötü idi . Akşam 22 den sabah 4 e kadar polis bekledik taksi bile çalışmıyordu ailecek sefil olduk bende daha fazla sefil olmayalım diye polislere kullndığımı aracı durduramayıp çaptım dedim.
Bu nedenle kusurun tamamını bana verdiler, ancak karşı tarafın trafik sigortası yoktu, sigortacı bir tanıdığım tramer den baktığında kazadan birkaç ay önce sonlanan karşı tarafın kaskosunu kazadan 10 gün sonra yenilediğini gördüm yani hem sigortaları hemde kaskoları yok ama bir yolunu bulup işlerini halletmişler. Bu da yetmiyormuş gibi araçlarını Borusan firmasına yaptırmışlar firmada ufacık eğilen egzoz ucu için bile faturaya 1000 ytl yazarak eğzozu komple değiştirmiş. Buna benzer bir sürü işlem yapmışlar ve kılıfına uydurmuşlar.
Zaten eksperde inkar etmedi, Borusan firmasının tek BMW servisi olduğunu onun için itiraz edemediklerini belirtti.
Benim esasen öğrenmek istediğim sigorta şirketi yolladığı yazıda alacaklarnı icra yolu ile tahsil edebilecekleri belirtmiş, dava açmadan bunu yapabilirmi,
Ben karşı dava açarsam hangi mahkemeye müracaat edeceğim ve istenilen miktarı ödeyip daha sonra karşı dava açabilme hakkım varmı. ( bunu işleyecek faizden kurtulmak için soruyorum)
Mahkeme de Borusanın tek yetikli servis olduğunu kabul edip faturadaki afaki fiyatları kabulmü eder, yoksa dışarıdan aracın fotoğrflarında belli olan hasar için bir araştırma yaptırırmı, bu araştırma yapılırsa kesinlikle faturanın şişirilme olduğu anlaşılacaktır.
Alıntı:
nopilot rumuzlu üyeden alıntı
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim, ancak kazanın olduğu gün hava şartları çok kötü idi . Akşam 22 den sabah 4 e kadar polis bekledik taksi bile çalışmıyordu ailecek sefil olduk bende daha fazla sefil olmayalım diye polislere kullndığımı aracı durduramayıp çaptım dedim.
Bu nedenle kusurun tamamını bana verdiler, ancak karşı tarafın trafik sigortası yoktu, sigortacı bir tanıdığım tramer den baktığında kazadan birkaç ay önce sonlanan karşı tarafın kaskosunu kazadan 10 gün sonra yenilediğini gördüm yani hem sigortaları hemde kaskoları yok ama bir yolunu bulup işlerini halletmişler. Bu da yetmiyormuş gibi araçlarını Borusan firmasına yaptırmışlar firmada ufacık eğilen egzoz ucu için bile faturaya 1000 ytl yazarak eğzozu komple değiştirmiş. Buna benzer bir sürü işlem yapmışlar ve kılıfına uydurmuşlar.
Zaten eksperde inkar etmedi, Borusan firmasının tek BMW servisi olduğunu onun için itiraz edemediklerini belirtti.
Benim esasen öğrenmek istediğim sigorta şirketi yolladığı yazıda alacaklarnı icra yolu ile tahsil edebilecekleri belirtmiş, dava açmadan bunu yapabilirmi,
Ben karşı dava açarsam hangi mahkemeye müracaat edeceğim ve istenilen miktarı ödeyip daha sonra karşı dava açabilme hakkım varmı. ( bunu işleyecek faizden kurtulmak için soruyorum)
Mahkeme de Borusanın tek yetikli servis olduğunu kabul edip faturadaki afaki fiyatları kabulmü eder, yoksa dışarıdan aracın fotoğrflarında belli olan hasar için bir araştırma yaptırırmı, bu araştırma yapılırsa kesinlikle faturanın şişirilme olduğu anlaşılacaktır.
Sigorta şirketi alacağını tahsil için size icra takibi başlatabilir, bu durumda icra takibine itiraz edin, itirazın iptali için dava açacaklardır, burada görülecek genel yargılama sırasında da yeniden kusur ve hasar tespiti yapılacaktır.
Bu parayı ödedikten sonra dava açarak bu miktarda borçlu olmadığınızı ispatlayabilirsiniz, bu durumda açacağınız dava istirdat davası olacaktır.
Yargılama sırasında mahkeme borusanın faturasıyla bağlı değildir, kazanın fotoğrafları, exper raporu doğrultusunda dışarıdan bir bilirkişiden yeniden kusur ve hasar tespiti için rapor alınır, hüküm buna göre kurulur.